sâmbătă, 25 iunie 2011

Frigărui de pui condimentate

 
150ml iaurt gras

2 linguri de garam masala (se găseşte la Ki-Life)

1 mână de coriandru, tocat, plus câteva frunze pentru servit

sucul şi un vârf de cuţit de coajă rasă de lime, plus felii groase de lime, pentru servit

4 piepţi dezosaţi de pui, fără piele, fiecare tăiat în 6 bucăţi

lipii din făină integrală, pentru servit

PENTRU SALATĂ
250g roşii cherry, tăiate pe jumătate sau pe sfert
1 ceapă roşie, tocată mărunt
1 castravete mare, tăiat bucăţi
  • 1. Într-un bol mare, se amestecă iaurtul, garam masala, jumătate din coriandrul tocat, jumătate din sucul de lime şi toată coaja rasă. Se pun bucăţile de pui, se amestecă din nou şi se lasă la marinat 30 de minute, la frigider.

  • 2. Se înfig bucăţile de pui pe opt frigărui şi se prăjesc pe o tigaie sau o tigaie-grătar timp de 10-12 minute, întorcându-le pe toate părţile, până când se rumenesc.

  • 3. Între timp, se amestecă ingredientele pentru salată cu restul de coriandru şi de suc de lime. Se presară cu frunze de coriandru şi se serveşte alături de frigărui, cu lipii proaspete.

  • Sandviciuri italieneşti


    Execelente când ai mai mulţi prieteni în vizită

    Ingrediente

    1 franzelă de 800g

    ulei de măsline pentru servit

    2 linguri pastă de roşii uscate la soare

    200g de brânză provolone, tăiată în felii (dacă nu găseşti, poţi folosi 2 bulgări de mozzarella în loc de unul, vezi mai jos)

    140g felii de şuncă

    1 selecţie din toppingurile tale preferate de pizza

    1 bulgăre de mozzarella, feliat

    chipsuri, castraveţi muraţi mici şi ceapă murată pentru servit


  • 1. Se taie franzela în jumătate pe lungime, lasând-o ataşată pe o parte, şi se desface ca o carte. Se scoate o parte din miez (se poate folosi pentru pesmet) apoi se stropeşte cu ulei de măsline din plin. Se unge cu pastă de roşii pe ambele părţi, apoi se aşază toppingurile în straturi. Se începe cu brânza şi şunca, apoi restul de toppinguri preferate şi se încheie cu mozzarella. Se presară cu oregano, se asezonează cu sare şi piper, apoi se închide sandviciul şi se presează cu mâinile, ca să se aplatizeze. Se înfăşoară strâns în folie de aluminiu. Se poate face cu o zi înainte şi se păstrează la frigider.





  • 2. Pentru servit, se încălzeşte cuptorul la 180º C/gaz 4. Se aşază sandviciul învelit în folie direct pe raftul cuptorului şi se lasă 30 de minute dacă a stat la temperatura camerei şi 35 de minute dacă a stat la frigider. Se scoate pe un tocător, se desface folia şi se taie în şase sandviciuri. Se serveşte cu boluri de chipsuri, castraveţi şi ceapă murată.
  • Pâine prăjită cu ricotta, sos de rucola şi seminţe de pin

    Un aperitiv delicios


    Ingrediente

     
    3 fileuri de anşoa din conservă sau din borcan, scurse şi tocate grosier

    ½ sau 1 căţel de usturoi, tocat grosier

    50g de rucola

    20g frunze proaspete de busuioc

    1 lingură de capere în saramură, scurse

    coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la ½ lămâie

    3 linguri ulei de măsline extravirgin, plus extra pentru servit

    1 lingură seminţe de pin prăjite

    100g de ricotta

    pâine ţărănească pentru servit

  • 1. Se aşază laolaltă într-un robot fileurile de anşoa, usturoiul, busuiocul, rucola, caperele, coaja, sucul de lămâie şi uleiul de măsline şi se mixează până când se obţine un sos verde deschis, nu foarte omogen. Se amestecă cea mai mare parte din seminţele de pin în sos, se transferă totul într-un bol pentru servit şi se presară deasupra restul de seminţe.

  • 2. Se aşază ricotta într-un bol, se asezonează cu sare şi piper şi se bate până când devine pufoasă şi uşoară. Se aşază cu o lingură într-un bol pentru servit, se stropeşte cu ulei de măsline şi se râşneşte deasupra puţin piper proaspăt.

  • 3. La ora mesei se încălzeşte grillul la maximum. Se taie felii de pâine, se aşază într-o tavă şi se lasă la cuptor două minute pe fiecare parte până când devin aurii şi crocante. Se stropesc cu ulei de măsline, se presară cu sare de mare şi se servesc cu ricotta şi sos.
  • Paste Bolognese rapide cu cârnăciori


    Ingrediente

     
    6 cârnăciori de calitate, fără pieliţă

    1 linguriţă seminţe de fenicul

    250g de ciuperci, feliate

    150ml de vin roşu (opţional)

    2 borcane de sos Pasta d’oro cu roşii şi legume

    300g de paste penne Pasta d’oro

    parmezan ras, pentru servit
  • 1. Se încălzeşte o tigaie mare, se fărâmiţează în ea carnea de la cârnăciori şi se adaugă seminţele de fenicul (nu e nevoie să se adauge ulei). Se prăjeşte câteva minute până când se rumeneşte, amestecând bine pentru a rupe carnea în bucăţele cât mai mici. Se adaugă ciupercile şi se prăjesc pentru câteva minute până când încep să se înmoaie. Se adaugă amestecând vinul, dacă se foloseşte, şi se lasă la fiert un minut, apoi se adaugă sosul de roşii şi se fierbe un pic.

  • 2. Între timp, se fierb pastele. Când sunt gata, se scurg şi se adaugă peste sos. Se amestecă bine până când pastele sunt complet acoperite, apoi se împart pe patru farfurii. La sfârşit, se presară parmezan.
  • Frittata uşoară la cuptor


    Ingrediente

     
    ½ linguriţă ulei de măsline

    85g de paste fusilli sau de macaroane Pasta d’oro

    1 praz sau 1 legătură de ceapă verde, tăiată

    85g de porumb congelat sau din conservă

    85g de mazăre congelată

    1 ardei roşu, fără seminţe, tocat

    2 ouă mari

    150ml de lapte degresat

    1 lingură frunze proaspete de cimbru

    50g de brânză cedar, rasă

    2 linguri de parmezan, ras fin
  • 1. Se încinge cuptorul la 190º C/gaz 5. Se unge cu uleiul de măsline un vas termorezistent de 1,2l.

  • 2. Se fierb pastele în apă cu sare într-un vas mare, 8 minute. Se adaugă toate legumele şi se mai fierb încă 2-3 minute, până când se înmoaie legumele uşor. Se scurg, apoi se pun în vas şi se amestecă bine.

  • 3. Într-o cană, se bat ouăle cu laptele şi cimbrul. Se adaugă aproape toată brânza rasă, se amestecă şi se asezonează. Se toarnă peste paste şi legume, se amestecă cu grijă şi se presară cu brânza rămasă. Se ţine la cuptor 35-40 de minute până când frittata se încheagă şi devine rumenă. Se lasă la răcit câteva minute, apoi se serveşte cu salată verde.
  • Paste cu pesto de pătrunjel şi alune de pădure


    Ingrediente

     
    350g de tagliatelle

    80g de pătrunjel

    100g alune de pădure, prăjite

    50g de parmezan ras

    sucul şi coaja rasă de la 1 lămâie

    100ml ulei de măsline
    . Se fierb pastele în apă fiartă şi sărată, urmând instrucţiunile de pe pachet.
  • 2. Se aşază într-un robot de bucătărie pătrunjelul, alunele, parmezanul, sucul şi coaja de lămâie şi se mixează până când se obţine o pastă. Se adaugă treptat uleiul de măsline, în timp ce robotul merge. Se asezonează cu sare şi piper.

  • 3. Se scurg pastele, apoi se aşază la loc în cratiţă şi se adaugă amestecând sosul de pesto. Se serveşte în boluri.
  • Paste cu verdeţuri şi usturoi


    Ingrediente

     
    1 lingură ulei de măsline

    3 tulpini de praz, tăiate în felii subţiri

    2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt

    250g frunze de spanac, rupte în fâşii, dacă sunt mari

    200ml de smântână

    400g de melcişori sau alte paste scurte

    50g de brânză cu mucegai, fărâmiţată
  • 1. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie. Se adaugă prazul şi usturoiul şi se lasă să se înmoaie 15 minute. Se adaugă în ultimul minut spanacul, doar să se opărească puţin. Se adaugă smântâna, se amestecă şi se ia de pe foc.

  • 2. Se fierb pastele în multă apă. Se scurg, se pun la loc în cratiţă, apoi se adaugă sosul de praz şi se amestecă. Se serveşte în boluri, cu brânză cu mucegai presărată deasupra.
  • Salată de rucola cu parmezan şi feta

    Ingrediente

    1 cutie de rucola

    300g de brânză feta, tăiată cubuleţe

    1 ceapă roşie, tăiată mărunt

    2 roşii

    100g de parmezan

    1 morcov, ras

    1 ardei

    1. Se amestecă totul într-un bol mare şi se adaugă câteva picături de lămâie.

    Pâine cu brânză şi usturoi


    Această pâine merge într-o sumedenie de combinaţii: cu chilli con carne, cu supe, salate sau grătare. O poţi transforma în pizza adăugând şuncă sau ton şi câteva roşii tăiate felii înainte să pui brânza.

    Ingrediente

     
    500g de făină

    1 plic de drojdie

    1 linguriţă de sare

    2 lingură ulei de măsline

    1 lingură de miere lichidă

    2 căţei de usturoi, zdrobiţi

    25g de unt moale

    100g de cedar sau caşcaval, dat prin răzătoare

    1 mână de funze de cimbru
  • 1. Se măsoară pe rând făina, drojdia şi sarea şi se răstoarnă într-un bol mare. Se amestecă 300ml de apă fierbinte (cât să poţi ţine mâna), cu uleiul şi mierea într-o cană, apoi se toarnă peste compoziţia din bol amestecând continuu până când se obţine o cocă moale.

  • 2. Se aşază coca pe o suprafaţă presărată cu făină şi se frământă 5 minute până când nu se mai simte lipicioasă, presărând făină suplimentară dacă este cazul. Se întinde coca astfel încât să încapă în tavă.

  • 3. Se amestecă usturoiul cu untul şi se aşază deasupra aluatului. Se presară cu brânza şi cimbrul. Se acoperă cu folie alimentară unsă cu puţin ulei şi se lasă la crescut într-un loc cald 40 de minute.

  • 4. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se scoate folia alimentară şi se dă pâinea la cuptor 30 de minute, până când creşte şi devine aurie. Se lasă la răcit 10 minute, se taie în 12 bucăţi şi se serveşte.
  • Risotto copt cu lămâie, dovlecei şi busuioc

    Ingrediente

     
    4 linguri ulei de măsline

    1 ceapă tocată

    1 căţel de usturoi, tocat

    500g de dovlecei, tăiaţi în felii

    500g de orez pentru risotto

    1,2 litri supă de legume, făcută din

    2 cuburi Knorr Cub Vită, fierbinte

    2 lămâi, curăţate de coajă şi stoarse

    100g de Grana Padano, dat pe răzătoare

    1 legătură mică de busuioc, tocat grosier

  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 180º C/gaz 4. Se încinge uleiul într-o formă termorezistentă cu capac şi se prăjesc ceapa şi usturoiul 5 minute. Se adaugă dovleceii şi orezul, amestecând bine. Se mai lasă pe foc câteva minute.

  • 2. Se adaugă supa obţinută din 2 cuburi Knorr Cub Vită, sucul de lămâie şi brânza, se acoperă şi se lasă la cuptor 30 de minute. Se serveşte stropit cu suc de lămâie şi cu busuioc presărat pe deasupra
  • Tagliatelle cu pui la grătar şi roşii

    Ingrediente

     
    500g piept de pui fără piele

    coaja şi sucul de la 1 lămâie

    1 lingură de tarhon, proaspăt tocat, sau 1 linguriţă de tarhon uscat

    1 cub Knorr Cub Găină

    2 linguriţe ulei de măsline

    8 roşii mici, tăiate în jumătăţi

    300g de tagliatelle

  • 1. Se încinge grillul la treapta înaltă. Se unge puiul cu sucul de lămâie, un cub Knorr Cub Găină, tarhon, sare şi piper. Se aşază într-o formă termorezistentă mare şi întinsă sau într-o tavă, într-un singur strat. Se mai unge cu puţin ulei şi se lasă la grill 6 minute. Se întoarce carnea şi se adaugă roşiile cu miezul în sus. Se ung şi ele cu puţin ulei. Se mai lasă la grill 6-8 minute până când puiul este făcut bine şi rumen, iar roşiile devin moi.

  • 2. Între timp se fierb pastele într-o cratiţă mare, conform instrucţiunilor de pe pachet. Se scurg bine păstrând 150ml din apa în care au fiert. Se reaşază pastele în cratiţă. Se taie puiul în bucăţi şi se răstoarnă peste paste împreună cu roşiile, apa de la fiert şi sosul din tava în care s-a făcut puiul. Se amestecă totul bine şi se serveşte.
  • Risotto cu macrou afumat şi praz


    Ingrediente

     
    1 linguriţă de unt

    1 praz mare, tăiat în felii subţiri

    300g de orez pentru risotto

    700ml supă de peşte sau de legume,gata făcută

    250ml de lapte integral

    375g de macrou afumat, curăţat de piele şi oase, rupt în bucăţi mari

    3 linguri de smântână dulce

    100g frunze de spanac

    Conopidă prăjită cu sos de pătrunjel

    Ingrediente

     
    1 conopidă mare, desfăcută în bucheţele mici
    ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

    PENTRU PANE
    85g de făină obişnuită
    1 lingură de amidon
    125ml de apă minerală carbogazoasă
    ½ linguriţă seminţe de coriandru, măcinate

    PENTRU SOS
    1 legătură mare de pătrunjel, tocat mărunt
    1 căţel de usturoi, tocat mărunt
    sucul şi coaja rasă de la 1 lămâie
    1 lingură de capere mici
    3 linguri ulei de măsline

  • 1. Se mixează ingredientele pentru pane, apoi se lasă deoparte. Se amestecă ingredientele pentru sos şi se lasă şi acestea deoparte. Se fierbe conopida 2 minute în apă sărată, se scurge şi se clăteşte cu apă rece.

  • 2. Se încinge un strat de aproximativ 10cm de ulei de floarea-soarelui într-o cratiţă adâncă. Verifică dacă e bine încins cu o bucăţică de pâine: dacă devine aurie în 30 de secunde, este gata.

  • 3. Se scufundă conopida uscată în compoziţia de pane, se scutură excesul şi se aşază în uleiul încins. Se prăjeşte toată conopida, în tranşe, câte 3 minute fiecare tranşă. Se scoate din cratiţă şi se aşază pe o farfurie acoperită cu prosoape de bucătărie, care vor absorbi excesul de ulei. Se menţine caldă în cuptorul potrivit la foc foarte mic. Se asezonează cu sare de mare şi piper şi se serveşte cu sosul de pătrunjel.
  • Lasagna simplă


    Ingrediente

     
    250g de mozzarella, scursă de apă şi dată prin răzătoare
    18-20 foi de lasagna
    85g de parmezan, ras

    PENTRU SOSUL DE CARNE
    3 linguri ulei de măsline
    4 cepe, tocate mărunt
    8 căţei de usturoi, zdrobiţi
    1 lingură de ierburi uscate, amestecate
    2 frunze de dafin
    1kg carne tocată de vită
    1,6kg roşii în bulion, din conservă, tocate
    4 linguri de ketchup
    1 pahar mic de vin roşu (opţional)

    PENTRU SOSUL ALB
    200g de unt
    140g de făină
    1,7 litri de lapte
    puţină nucşoară, rasă
  • 1. Se începe cu sosul de carne: se încălzeşte uleiul într-o cratiţă mare şi se prăjesc cepele cu grijă, 10 minute, până când devin aurii. Se adaugă usturoiul, ierburile şi dafinul şi se mai lasă pe foc 2 minute. Se încălzeşte o tigaie mare. Se pune în tigaie un sfert din carnea de vită, se lasă pe foc până când devine rumenă-maronie, apoi se răstoarnă peste ceapa prăjită. Se prăjesc pe rând şi celelalte sferturi din cantitatea de carne şi se răstoarnă peste ceapă. Se adaugă peste carne roşiile, ketchupul şi un pahar mic de apă sau de vin, dacă foloseşti. Se asezonează cu sare şi piper, se aşază pe foc şi se lasă până fierbe. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute, până când devine un sos gros, apoi se lasă deoparte.

  • 2. Între timp, se face sosul alb. Se răstoarnă toate ingredientele pentru sosul alb într-o cratiţă, se asezonează şi se fierb, amestecând continuu. Nu te speria dacă face cocoloaşe – dacă amesteci suficient, sosul va deveni omogen. Se lasă pe foc 5 minute, amestecând, până când devine omogen şi gros, apoi se dă la o parte. Dacă nu îl foloseşti imediat, acoperă-l cu folie alimentară şi lasă-l deoparte.

  • 3. Asigură-te că împarţi totul astfel încât să-ţi iasă două lasagne. Se aşază un strat subţire de sos de carne într-un vas termorezistent, se stropeşte cu puţin sos alb şi se presară cu puţină mozzarella. Se acoperă cu un strat de foi de lasagna, apoi se aşază iar câte un strat din cele două sosuri, mozzarella, şi iar aluat. Se repetă ultimul strat de aluat, apoi se acoperă doar cu sos alb. Se presară parmezan deasupra. În această fază lasagnele se pot păstra la frigider o zi, gata de pus în cuptor, sau se pot congela până la 3 luni (vezi secţiunea de sfaturi).

  • 4. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se lasă lasagna la cuptor 35-40 minute până când se rumeneşte deasupra şi devine crocantă pe margini. Se lasă deoparte 10 minute înainte să o tai în pătrate şi se serveşte cu salată verde şi cu pâine prăjită cu usturoi.
  • Tartă crocantă de spanac cu felii de dovleac


    Ingrediente

     
    3 ouă, bătute
    250g de ricotta
    200g frunze de spanac congelat, dezgheţate, stoarse de apă şi tocate
    1 ceapă verde, tăiată felii subţiri
    73g de pesto genovese
    1 dovleac mic, curăţat de coajă şi tăiat în felii
    120g de roşii uscate la soare în ulei, tocate grosier
    270g foi de plăcintă
    1 linguriţă de unt, topit
  • 1. Se amestecă ouăle şi ricotta, apoi se adaugă spanacul, ceapa şi pesto.

  • 2. Se încălzeşte cuptorul la 180º C/gaz 4. Se ung feliile de dovleac cu puţin ulei de la roşiile uscate la soare, apoi se aşază pe o tavă şi se dau la cuptor 15 minute. Feliile de dovleac nu trebuie să fie înghesuite în tavă. Se desfăşoară foile de plăcintă pe o suprafaţă şi se acoperă cu un prosop de bucătărie umed (altfel se vor usca şi se vor rupe mai uşor). Se amestecă untul cu două linguri din uleiul de la roşii.

  • 3. Se unge o foaie de aluat cu amestecul de unt, apoi se aşază într-o formă de tartă de 23cm în diametru. Se mai unge o foaie de aluat cu amestecul de unt şi se aşază uşurel deasupra primei foi, în formă. Tot aşa se adaugă şi restul de foi. Se taie marginile care depăşesc forma de tartă şi se dă la cuptor 5-10 minute, până când aluatul începe să devină crocant. Se scoate tarta, se umple cu amestecul de spanac şi se presară roşiile uscate. Se bagă la cuptor pentru încă 20-25 de minute, împreună cu dovleacul, până când tarta se leagă şi dovleacul este copt bine.
  • Minestrone rapid cu tortellini


    Ingrediente


    Adauga la favorite

    Print

    Trimite pe mail ulei de măsline

    1 ceapă medie, tăiată mărunt

    2 căţei de usturoi, zdrobiţi

    câţiva fulgi de chilli

    2 tije de celery, tăiate cubuleţe

    1 morcov mediu, curăţat şi tăiat cubuleţe

    1 mână de pătrunjel, mărunţit

    1 dovlecel, tăiat cubuleţe

    400g de roşii cubuleţe, din conservă

    500ml supă de legume

    250 tortellini cu brânză (la pachet, se găsesc în toate supermarketurile, în raionul cu produse proaspete)

    1. Într-o tigaie, se încinge o linguriţă de ulei de măsline. Se adaugă ceapa, usturoiul şi fulgii de chilli.


    2. Se prăjesc 5 minute şi apoi se adaugă celery, morcovul, ½ din pătrunjel şi dovlecelul. Se mai prăjesc 5 minute. Se adaugă roşiile şi se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Se adaugă şi supa şi se lasă să fiarbă 10 minute.

    3. Între timp, într-o cratiţă separată se fierb tortellini, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. După ce s-au fiert se răstoarnă în supă, se amestecă bine, apoi se serveşte decorată cu pătrunjelul rămas.

    Couscous cu legume la grătar şi mascarpone

    Ingrediente

     
    4 ardei roşii, fără seminţe şi tăiaţi felii
    2 dovlecei, tăiaţi în jumătate şi apoi
    în baghete groase
    2 căţei de usturoi, curăţaţi şi striviţi
    1 lingură ulei de măsline, plus extra pentru servit
    ½ linguriţă de zahăr
    6 roşii, tăiate în sferturi
    1 ardei iute, curăţat de seminţe şi tăiat felii subţiri
    200g de couscous
    400g de năut din conservă, clătit cu apă rece şi scurs
    50g de mascarpone
    1 mână mică de pătrunjel tocat

  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6 şi se pune apă la fiert într-un vas. Se pun ardeii şi dovleceii într-o tavă cu usturoiul, uleiul de măsline, zahărul, sare şi piper. Se coc în cuptor 20 de minute, apoi se adaugă roşiile şi ardeiul iute. Se lasă la cuptor 20 de minute, până iese sucul din roşii.

  • 2. Între timp, se amestecă într-un vas separat năutul cu couscous. Se toarnă deasupra 200-250ml de apă clocotită, cât să acopere tot. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă deoparte 10 minute. Apoi se amestecă cu o furculiţă. Se mai adaugă apă, dacă este nevoie.

  • 3. Se scot legumele din cuptor şi se amestecă cu mascarpone. Se împarte couscousul în patru farfurii, se pun deasupra legumele, se presară cu pătrunjel tocat şi ulei de măsline.
  • Pui cu oţet balsamic

    Oţetul balsamic din această reţetă nu oferă doar o aromă bogată, ci ajută şi la frăgezirea cărnii.

    Ingrediente

     
    4 piepţi de pui fără piele, dezosaţi
    2 linguri ulei de măsline
    3 linguri de oţet balsamic 150ml suc proaspăt de portocale
    150ml supă de pui
    2 linguriţe frunze de rozmarin proaspăt, mărunţit
    1 lingură zahăr brun
    un cubuleţ de unt
    felii de portocală şi tulpini de rozmarin proaspăt, pentru decorat
    orez fiert şi salată verde, pentru servit
  • 1. Se aşază puiul între fâşii de folie alimentară şi se bate uşor cu o tigaie. Se scoate din folie şi se dă pe ambele părţi cu piper. Se încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, apoi se prăjeşte puiul 5 minute, întorcându-l la jumătatea timpului.

  • 2. Se presară 2 linguri de oţet balsamic KALAMATA PAPADIMITRIOU peste pui, se adaugă sucul de portocale şi supa, rozmarinul şi sare. Se aduce la punctul de fierbere, se dă focul mai mic şi se lasă să fiarbă 5 minute până se înmoaie, stropind din când în când puiul cu sosul din tigaie şi întorcându-l la jumătatea timpului.

  • 3. Se adaugă zahărul, untul şi restul oţetului balsamic şi se amestecă, apoi se mai lasă pe foc până se reduce şi se îngroaşă sosul.

  • 4. Se aşază puiul într-o farfurie pentru servit, se stropeşte cu sos şi se decorează cu portocală şi rozmarin. Se serveşte cu orez şi salată verde proaspătă.
  • Linguine cu brânză de capră, usturoi şi kaiser crocant

    Ingrediente

     
    căţeii de la 1 căpăţână de usturoi, necurăţaţi
    4 linguri ulei de măsline extravirgin,
    plus extra pentru servit
    3 cepe, tăiate în felii subţiri
    2 linguri frunze de cimbru proaspăt
    12 felii de kaizer
    400g de linguine
    200g brânză de capră tare
    1 mână de pătrunjel tocat, pentru servit
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 6. Se pun căţeii de usturoi într-o folie de aluminiu, împreună cu o lingură de ulei. Se strânge folia, dar nu prea tare. Se aşază într-o tavă şi se lasă 20 de minute în cuptor până se înmoaie. Între timp, se încălzesc două linguri de ulei şi se prăjeşte ceapa până când se caramelizează, aproximativ 15 minute. În ultimele 5 minute se adaugă cimbrul.

  • 2. În altă tigaie se prăjeşte kaizerul, fără a adăuga ulei, până devine auriu şi crocant, apoi se dă deoparte. Se fierb pastele. Se scot căţeii de usturoi din coajă, se adaugă peste ceapă, se adaugă şi restul de ulei şi se amestecă. Se scurg pastele, se răstoarnă şi ele peste ceapă şi se adaugă un strop din apa în care au fiert. Se fărâmiţează brânza deasupra şi se amestecă uşor. Se asezonează cu sare şi piper şi se răstoarnă în farfurii. Se presară pătrunjel, se stropeşte cu ulei şi se aşază deasupra feliile de kaizer.
  • Şuncă în stil florentin

    Ingrediente

    100g frunze de spanac pitic
    4 felii de şuncă
    4 ouă
    4 linguri de smântână lichidă
    50g de brânză Gruyère sau Emmental


  • 1. Se răstoarnă spanacul într-o sită mare şi se aşază în chiuvetă. Se toarnă peste spanac apă fiartă, până când se înmoaie toate frunzele. Se scutură bine, până se scurge toată apa.




  • 2. Se încinge cuptorul (preferabil pe funcţia grill). În două vase termorezistente se aşază câte două felii subţiri de şuncă. Nu îţi face griji dacă sunt prea lungi şi atârnă în afara vasului. Se aşază spanacul în mod egal deasupra feliilor de şuncă şi se asezonează. Deasupra se sparg ouăle şi, peste ele, se toarnă smântâna. Se presară peste ele, în mod egal, brânza şi se lasă la cuptor 10-12 minute sau până când brânza devine aurie. Se serveşte cu felii de pâine ciabatta.
  • Spaghete la cuptor

    Ingrediente

     
    2 linguri ulei de măsline
    2 căţei de usturoi, tocaţi
    2 x 400g de roşii tăiate din conservă
    un vârf de pudră de chilli
    400g de spaghete, rupte în bucăţi
    1 mână de frunze de busuioc, plus câteva extra
    250g de mozzarella, tăiată felii
    50g de parmezan ras

  • 1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se încinge uleiul într-o tigaie mare, se adaugă usturoiul şi se prăjeşte 1 minut. Se adaugă roşiile, chilli şi se asezonează; se lasă să fiarbă 10 minute.

  • 2. Între timp, se fierb spaghetele, apoi se scurg. Se amestecă spaghetele cu sosul de roşii şi busuiocul, apoi se aşază jumătate din ele într-un vas mare termorezistent. Se aranjează jumătate din mozzarella deasupra şi se presară jumătate din parmezan. Se mai aşază un strat, la fel, apoi se dă la cuptor 15-20 de minute până se rumeneşte uşor. Se presară puţin busuioc şi se serveşte cu o salată verde mare.
  • Tortellini în 10 minute


    Ingrediente

     
    250g de tortellini cu ricotta şi spanac (se găsesc în toate supermarketurile, în zona cu frigidere)
    250g de roşii cherry
    o legătură de pătrunjel, mărunţit
    3 linguri de parmezan, ras
  • 1. Se fierb pastele cu 2 minute mai puţin decât scrie pe ambalaj. Între timp, se încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie şi se prăjesc roşiile până încep să pocnească.

  • 2. După ce pastele au fiert, se scurg repede, păstrând puţină apă de la fiert. Se dau din nou la foc iute roşiile. Se adaugă şi pastele, pătrunjelul, puţină apă din cea rămasă de la fiert şi mare parte din brânză. Se dau toate într-un clocot şi se asezonează. Se servesc cu brânza rămasă.
  • Spaghete cu spanac şi usturoi


    Este o sursă bună de fier, vitamina C şi acid folic. Dacă nu eşti obişnuit cu pastele integrale, ţine cont că absorb mai mult sos, aşa că ai grijă să ai mereu la îndemână puţină apă (preferabil cea în care au fiert), ca să poţi subţia sosul.

    Ingrediente

     
    500g de spaghete integrale
    500g frunze de spanac
    3 linguri ulei de măsline, plus extra pentru servit
    4 căţei de usturoi, taiaţi fin
    2 linguri oţet de vin roşu
    1 mână seminţe de pin
    50g parmezan, jumătate ras, jumătate tăiat subţire
    fulgi de chilli, pentru servit
  • 1. Se fierb spaghetele conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, se pune apă la fiert într-un ibric şi se aşază spanacul într-o sită. Se toarnă apa fiartă peste spanac, până se opăreşte complet (s-ar putea să ai nevoie de două ibrice cu apă), apoi se trece prin jet de apă rece şi se presează spanacul până iese toată apa din el. Se taie mare şi se lasă deoparte.

  • 2. Se încinge uşor uleiul şi se prăjeşte usturoiul într-o tigaie mică, timp de câteva minute, până începe să se închidă la culoare, apoi se adaugă oţetul. Se lăsă să clocotească un minut, apoi se opreşte focul. Când spaghetele sunt gata, se păstrează puţin din apa de la fiert, restul se scurge. Într-un bol mare, se amestecă spaghetele, cu uleiul cu usturoi, spanacul, seminţele de pin şi parmezanul ras. Se servesc în boluri, presărate cu feliuţele de parmezan, fulgi de chilli şi stropite cu ulei de măsline.
  • Minipizza cu chorizo şi cartofi


    Ingrediente

     
    3 cartofi de dimensiune medie-mare, tăiaţi foarte subţire
    4 tortilla din făină integrală
    6 linguri de smântână grasă
    ½ ceapă, tăiată subţire
    8 felii subţiri de chorizo (sau alt cârnat condimentat), tăiate mărunt
    25g de brânză Cheddar, rasă
    3 roşii, tăiate în bucăţi mari
    2 linguriţe de dressing cu oţet (sos vinaigrette)
    25g de rucola
  • 1. Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Într-o cratiţă mică se fierbe apă, apoi se aşază în ea feliile de cartofi şi se lasă 2 minute până ce sunt aproape făcuţi. Se scurg bine, apoi se aşază pe un şervet de bucătărie ca să se usuce.

  • 2. Se aşază tortilla în tăvi de copt. Se asezonează smântâna, apoi se ung cu ea tortilla. Deasupra se aşază feliile de cartofi, ceapa şi chorizo, apoi se presară brânză rasă.

  • 3. Se coc 8 minute până când devin crocante şi aurii. Între timp, se amestecă roşiile cu dressing şi ½ linguriţă de piper proaspăt măcinat, apoi se combină cu rucola. Se aşază un sfert din salată în mijlocul fiecărei tortilla şi se serveşte.
  • Pâine prăjită cu ciuperci


    Ciupercile, cu aroma lor de pământ, se potrivesc perfect cu un sos de smântână, cu un pic de usturoi. Reinventează o reţetă favorită, aşezând ciupercile pe o felie de pâine prăjită şi acoperindu-le cu o felie crocantă de prosciutto.

    Ingrediente

     
    4 felii mari de pâine neagră
    1 lingură ulei de măsline
    4 felii de prosciutto
    1 cub de unt
    350g ciuperci de mai multe soiuri
    1 căţel de usturoi, mărunţit
    4 linguri de smântână grasă
    o mână frunze de pătrunjel, tocate mărunt
  • 1. Se prăjesc feliile de pâine în toaster, se taie fiecare în jumătate şi se lasă deoparte. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o tigaie mare. Se prăjesc feliile de prosciutto în tigaie aproximativ 2 minute pe fiecare parte până devin aurii şi crocante. Se rup în fâşii mari şi se lasă deoparte pe un prosop de bucătărie.

  • 2. Se adaugă untul în tigaie, apoi ciupercile. Se lasă pe foc 2 minute, apoi se adaugă usturoiul şi smântâna. Se mai lasă pe foc un pic, până când ciupercile se înmoaie puţin şi se învelesc în sos (acesta nu trebuie să fiarbă, pentru că se va brânzi smântâna). Se amestecă şi pătrunjelul. Se aranjează pe feliile de pâine prăjită, se pune prosciutto deasupra şi se presară pătrunjel.
  • Salată cu ficăţei de pui calzi


    Uşor. Foarte sănătos. Sursă bună de fier, acid folic şi vitamina C, asigură 1/5 din necesarul zilnic, concentraţie scăzută de grăsimi

    Ingrediente

     
    140g de fasole verde
    200g ficăţei de pui, curăţaţi
    ½ lingură ulei de măsline
    ½ lingură rozmarin tocat, proaspăt sau uscat
    1 andivă sau salată mică verde, cu frunzele separate
    100g de năsturel
    3 linguri de oţet balsamic
    pâine crocantă cu cereale, pentru servit
  • 1. Se fierbe fasolea într-o cratiţă cu apă clocotită timp de 3 minute, se scurge şi se păstrează caldă. Între timp, se amestecă ficăţeii, uleiul de măsline şi rozmarinul. Se încălzeşte o tigaie nonaderentă mare şi se prăjesc ficăţeii pe foc mare timp de 5-6 minute, până sunt bine rumeniţi şi pătrunşi – ar trebui totuşi să rămână puţin roz în mijloc.

  • 2. Se aranjează fasolea pe farfurii mari, împreună cu frunze de salată şi năsturel. Se adaugă oţet în tigaie, se lasă să fiarbă câteva secunde, apoi se pun ficăţeii cu lingura peste salată. Se servesc cu pâine.
  • Risotto cu dovleac


    Ingrediente

     
    1 dovleac de plăcintă mic
    4 linguri ulei de măsline
    600ml supă de legume
    50g de unt fără sare
    1 ceapă mică, tocată mărunt
    1 tulpină de celery, tocată mărunt
    2 căţei de usturoi, zdrobiţi
    1 frunză de dafin
    1 linguriţă frunze de cimbru proaspăt
    140g de orez pentru risotto
    (noi preferăm tipul carnaroli)
    100ml de vin alb
    50g de parmezan ras
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200° C/gaz 6. Se decojeşte dovleacul şi se separă partea rotunjită (în care sunt seminţele) de cea alungită, dinspre codiţă. Se taie partea alungită în cubuleţe cu latura de 2cm, se adaugă jumătate din ulei, se asezonează cu puţină sare şi piper şi se amestecă; se dau la cuptor până când devin maro-aurii pe dinafară şi moi înăuntru, adică aproximativ 30 de minute. Se taie partea rotunjită în jumătate, se scot seminţele cu o lingură (poţi să păstrezi seminţele, să le prăjeşti în cuptor şi să le presari peste salate). Se taie miezul în cubuleţe cu latura de 2cm. Se încălzeşte supa de legume într-o cratiţă, la foc mic. Se adaugă cuburile de dovleac şi se lasă să colocotească uşor.

  • 2. În timp ce se prăjeşte dovleacul, se încălzeşte o tigaie, nu prea mare, la foc mediu. Se adaugă restul de ulei şi jumătate din unt, apoi ceapa. Se acoperă şi se lasă pe foc 3 minute, până când ceapa devine sticloasă. Se adaugă tulpina de celery, usturoiul, verdeaţa şi un praf de piper (fără sare în etapa aceasta). Se acoperă la loc şi se mai lasă pe foc 2 minute. Se dă focul puţin mai tare şi se adaugă orezul. Se amestecă, fără capac, 5 minute – în acest fel orezul va căpăta aroma de prăjit, fără să se ardă legumele.

  • 3. Se dă focul mai tare, se toarnă vinul, se amestecă şi se lasă să fiarbă până se evaporă aproape complet. Se dă focul mai mic şi se adaugă supa de legume. Se adaugă, pe rând, câte un polonic, amestecând încet dar constant după fiecare polonic adăugat. Ideea este ca orezul să absoarbă supa şi să se înmoaie, dar în acelaşi timp să lase amidon, ca să se îngroaşe amestecul. Nu amesteca prea puternic, pentru că rişti să obţii un terci. Abia după ce orezul a absorbit toată supa este momentul să adaugi următorul polonic. Întreaga operaţiune, până la ultimul polonic, va dura aproximativ 15 minute. Până acum dovleacul din supă ar trebui să se fi înmuiat. Dovleacul se face piure împreună cu ce a mai rămas din supă, apoi se amesecă cu risotto.

  • 4. Se închide focul, se pune deasupra risottoului restul de unt şi aproape tot parmezanul, se acoperă şi se lasă deoparte 2 minute. Apoi se amestecă totul şi se verifică dacă are suficientă sare şi piper. Se aşază risottoul cu o lingură în două boluri puţin adânci, se presară deasupra dovleacul prăjit şi restul de parmezan. Se serveşte cu pâine uscată şi soté de spanac.
  • Ardei copţi cu roşii şi anşoa


    Cei mai buni ardei copţi sunt întotdeauna cei care sunt lăsaţi să stea în suc propriu o vreme – chiar peste noapte – până când se înmoaie complet şi aromele se îmbină perfect. O pâine cu coajă crocantă sau focaccia şi o salată sunt tot ceea ce îţi mai trebuie; sau îi poţi servi ca garnitură la aproape orice.

    Ingrediente

     
    4 ardei roşii, tăiaţi pe jumătate şi curăţaţi
    50g de anşoa în ulei, scurşi
    8 roşii mici, tăiate pe jumătate
    2 căţei de usturoi, tăiaţi fin
    2 fire de rozmarin
    2 linguri ulei de măsline
  • 1. Se încinge cuptorul la 160 °C. Se aşază ardeii într-o tavă mare de copt, se stropesc cu puţin ulei de la anşoa, apoi se întorc cu partea tăiată în sus. Se coc 40 de minute, până se înmoaie, dar nu se scofâlcesc.

  • 2. Se taie pe lung opt bucăţi de anşoa. Se aşază două jumătăţi de roşie, câteva bucăţele de usturoi, câteva frunze de rozmarin şi două bucăţi de anşoa în fiecare jumătate de ardei. Se stropesc cu ulei de măsline, apoi se dau din nou la cuptor 30 de minute până când se înmoaie roşiile şi ardeii şi se umplu cu un suc extrem de gustos. Se lasă să se răcească puţin şi se servesc calzi sau la temperatura camerei
  • Paste cu vinete coapte, roşii şi busuioc


    Fel vegetarian în culori de toamnă. Bogate în fibre, o excelentă sursă de vitamina C, asigură a 2/5 din necesarul zilnic

    Ingrediente

     
    1 vânătă mare, tăiată bucăţi
    2 linguri ulei de măsline
    2 căţei de usturoi mari, nedecojiţi
    300g de roşii cherry
    1 lingură de oţet balsamic
    1 linguriţă de zahăr tos
    1 mână frunze de busuioc, plus câteva pentru ornat
    250g de paste (penne sau fusilli)
  • 1. Încingeţi cuptorul la 220° C/gaz 7. Aşezaţi bucăţile de vânătă, uleiul de măsline şi căţeii de usturoi întregi într-o tavă de copt; asezonaţi cu sare şi piper. Daţi la cuptor 10 minute, adăugaţi roşiile, oţetul şi zahărul şi mai lăsaţi cinci minute. Între timp pregătiţi pastele şi lăsaţi-le la scurs.

  • 2. Când legumele se înmoaie, scoateţi căţeii de usturoi, tăiaţi capătul şi stoarceţi usturoiul copt într-un bol şi bateţi-l cu o furculiţă. Pasta rezultată adăugaţi-o în legume împreună cu frunzele de busuioc – zdrobind majoritatea roşiilor în acest timp. Adăugaţi pastele fierte, amestecaţi totul, împărţiţi în două boluri, apoi presăraţi alte câteva frunze de busuioc înainte de a servi.
  • Pizza Margherita în 4 paşi simpli


    Ingrediente

     
    PENTRU ALUAT
    300g făină
    1 linguriţă drojdie instant (la plic)
    1 linguriţă de sare
    1 lingură ulei de măsline, plus încă puţin pentru a stropi deasupra

    PENTRU SOSUL DE ROŞII
    100 ml de passata
    1 mână de busuioc proaspăt sau 1 linguriţă uscat
    1 căţel de usturoi zdrobit

    PENTRU TOPPING
    un bulgăre de mozarella de 125g, tăiat felii
    o mână de parmezan ras
    o mână de roşii cherry tăiate pe jumătate
    LA SFâRŞIT
    o mână de frunze de busuioc (opţional)

    Ustensile
    Un bol mare şi unul mediu, lingură de lemn, prosop de bucătărie curat, sucitor, 2 foi de copt, lingură.
  • 1. Pregătirea aluatului Puneţi făina în bolul mare, adăugaţi drojdia şi sarea şi amestecaţi. Faceţi o gaură în mijloc, turnaţi 200ml apă călduţă şi uleiul de măsline şi amestecaţi cu o lingură de lemn până ce obţineţi un aluat moale şi umed. Răsturnaţi pe o suprafaţă pe care aţi presărat făină şi frământaţi timp de cinci minute până se înmoaie. Acoperiţi cu un prosop şi daţi deoparte. Pentru un blat mai gros lăsaţi aluatul să crească. Aluatul poate fi congelat.

  • 2. Pregătirea sosului Amestecaţi passata, busuiocul şi usturoiul zdrobit, apoi condimentaţi după gust. Lăsaţi la temperatura camerei în timp ce daţi formă aluatului.

  • 3. Întinderea aluatului Dacă l-aţi lăsat la crescut, îl frământaţi rapid şi îl împărţiţi în două. Pe o suprafaţă presărată cu făină întindeţi coca în forma a două discuri mari, cu diametrul de 25cm, folosind sucitorul. Aluatul trebuie să fie foarte subţire, deoarece creşte în cuptor. Puneţi discurile de aluat pe două tăvi de copt presărate cu făină.

  • 4. Pregătirea toppingului şi coacerea Încălziţi cuptorul la 220° C. Puneţi o tavă de copt cu faţa în jos în partea de sus a cuptorului. Întindeţi sosul peste aluaturi. Presăraţi brânză şi roşii, picuraţi ulei de măsline şi condimentaţi. Aşezaţi o pizza, împreună cu tava de copt pe care se află, peste tava preîncălzită. Lăsaţi la cuptor timp de 8-10 minute, până se rumeneşte. Serviţi cu ulei de măsline şi frunze de busuioc. Repetaţi procesul pentru cealaltă pizza.
  • Ricotta coaptă cu parmezan şi salată de roşii, măsline şi busuioc


    Ingrediente

     
    3x250g cutii de ricotta
    2 ouă
    100g parmezan, ras fin
    4 roşii mari – dacă sunt de culori diferite, vor arăta minunat
    1 mână de măsline negre de calitate, fără sâmburi
    2 linguri ulei de măsline
    1 lingură ulei de măsline extravirgin
    1 lingură de oţet din vin roşu
    ¼ linguriţă de zahăr tos
    1 căţel de usturoi, zdrobit
    1 legătură mică de busuioc, doar frunzele
  • 1. Se încinge cuptorul la 200º C. Se bat ouăle cu ricotta, se adaugă cea mai mare parte din parmezan, apoi se asezonează după gust. Se întinde hârtie de copt într-o formă de copt cozonac de 900g, apoi se răstoarnă amestecul de ricotta în formă. Se nivelează partea de deasupra şi se presară ce a mai rămas din brânză. Se lasă la copt 35 de minute sau până se încheagă şi se face aurie. Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă.

  • 2. Se taie roşiile în felii groase, apoi se taie mare măslinele. Se amestecă uleiurile de măsline, oţetul, zahărul, usturoiul, măslinele şi condimentele. Chiar înainte de a servi, se taie mare câteva frunze de busuioc şi se amestecă mare parte din el cu dressingul.

  • 3. Pentru a servi, se taie ricotta şi se aşază pe farfurii. Se amestecă roşiile cu mare parte din busuioc şi puţin dressing. Se pun alături de ricotta, se stropesc cu dressing şi se presară cu busuiocul rămas.
  • Tagliatelle cu ton, lămâie şi rucola


    Ingrediente

     
    300g de tagliatelle
    5 linguri ulei de măsline extravirgin, plus extra pentru stropit
    1 căţel de usturoi, tocat mărunt
    2 conserve de 260g de ton în ulei, scurse
    1 mână de rucola, plus extra pentru ornat
    coaja rasă şi sucul de la o lămâie
  • 1. Pastele se pun într-o oală mare cu apă sărată şi se fierb, dar nu de tot. Între timp, se încinge uleiul într-o tigaie mare şi se prăjeşte usturoiul timp de un minut.

  • 2. Peştele scurs se pune într-un bol şi se pasează uşor cu o furculiţă; apoi se toarnă în tigaia în care e usturoiul, după care se adaugă rucola. Se asezonează cu sare şi piper, se adaugă sucul şi coaja de lămâie şi se amestecă.

  • 3. Pastele se scurg, după care se răstoarnă în tigaie. Se amestecă bine, apoi se servesc imediat, stropite cu un pic de ulei de măsline şi ornate cu frunze proaspete de rucola.
  • Spaghete cu sardine


    Uşor. Foarte sănătos. Asigură 1/5 din necesarul zilnic, Sursă bună de omega 3, sănătos pentru inimă

    Ingrediente

     
    400g de spaghete
    1 lingură ulei de măsline
    2 căţei de usturoi pisaţi
    1 praf fulgi de chilli
    225g de roşii tocate de la conservă
    2 conserve x 95g de sardine fără piele şi oase, în sos tomat
    100g de măsline negre fără sâmburi, tocate mare
    1 lingură de capere scurse
    1 mână de pătrunjel tocat
  • 1. Se fierb spaghetele într-o cratiţă mare cu apă clocotită, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, se prepară sosul. Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă de mărime medie şi se prăjeşte usturoiul 1 minut. Se adaugă fulgii de chilli, roşiile şi sardinele, mărunţindu-le uşor cu o lingură de lemn. Se lasă să se încălzească 2-3 minute, apoi se adaugă măslinele, caperele şi cea mai mare parte din pătrunjel. Se amestecă bine.

  • 2. Se scurg pastele, păstrând câteva linguri de apă în care au fiert. Se pun pastele în sos, amestecând bine, adăugând şi apa păstrată, în cazul în care sosul este prea gros. Se împart în patru boluri şi se presară pătrunjelul rămas.
  • Spaghete cu fenicul, ricotta şi roşii


    Ingrediente

     
    3 căţei de usturoi, tăiaţi în felii
    2 linguri ulei de măsline
    2 bulbi mari de fenicul (sau 4 mici), tăiaţi
    în felii subţiri
    6 roşii prună, curăţate de seminţe, tăiate în bucăţele
    frunzele de la o legătură mică de busuioc, tăiate
    2 linguri de oţet balsamic Kalamata
    300g de spaghete
    100g de ricotta degresată
  • 1. Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă usturoiul, apoi feliile de fenicul; se asezonează şi se prăjesc timp de 10 minute, până devin moi şi aurii la culoare. Roşiile, busuiocul şi oţetul se amestecă într-un bol şi se asezonează.

  • 2. Spaghetele se fierb conform indicaţiilor de pe pachet. Se scurg, se amestecă împreună cu salata de roşii şi cu feliile prăjite de fenicul. Se presară ricotta.
  • Păstrăv cu migdale şi ardei gras


    O sursă bună de vitamina C şi de acizi Omega 3

    Ingrediente

     
    1 ardei gras roşu, curăţat de seminţe şi tăiat în bucăţi
    2 roşii mari, tăiate grosier, sau o mână de roşii cherry, înjumătăţite
    1 căţel de usturoi, mărunţit
    1 lingură ulei de măsline, plus extra pentru salată
    1 lingură de oţet balsamic
    2 fileuri de păstrăv, de aprox. 140g fiecare
    2 linguri fulgi de migdale
    felii groase de lămâie şi frunze de rucola,
    pentru servit
  • 1. Se încinge cuptorul la 190º C/gaz 5. Se amestecă ardeiul, roşiile, usturoiul, uleiul şi oţetul, apoi se răstoarnă într-o tavă şi se dau la cuptor timp de 20 de minute.

  • 2. Se adaugă fileurile de peşte, se presară migdalele şi se mai ţine tava la cuptor încă 10-15 minute, până când păstrăvul e copt şi migdalele sunt rumenite. Se serveşte cu felii de lămâie, care se storc peste peşte, şi cu salată din frunze de rucola.
  • Salată de paste cu sos pesto si capere


    O salată sănătoasă. Nu necesită coacere. Conţinut scăzut de grăsimi

    Ingrediente

     
    2 linguriţe de ceapă roşie, tocată mărunt
    1 liguriţă de capere
    1 lingură de sos pesto
    2 linguriţe ulei de măsline
    185g de ton în apă la conservă, scurs
    în prealabil
    100g de paste fierte
    3 roşii uscate la soare, tocate

    1. Se amestecă ceapa, caperele, sosul pesto şi uleiul. Se fărâmiţează tonul într-un bol cu pastele şi roşiile, apoi se adaugă amestecul de sos pesto.

    Risotto de vară cu dovlecei


    Acest orez fin şi delicios înglobează tot ce este mai bun din frăgezimea verii. Este o modalitate excelentă de a-i convinge pe copii să mănânce legume, mai ales dacă îl presari cu brânză rasă. Conţinut ridicat de fibre; o excelentă sursă de acid folic; asigură 3/5 din necesarul zilnic; conţinut redus de grăsimi

    Ingrediente

     
    1 lingură ulei de măsline
    1 ceapă, tocată fin
    2 căţei de usturoi, tocaţi fin
    3 roşii coapte, tocate grosier
    350g de carnaroli sau alt tip de orez pentru risotto
    1 linguriţă de rozmarin tocat
    1,5l de supă de legume fierbinte
    3 dovlecei, tăiaţi cubuleţe mici
    140g de mazăre, proaspătă sau congelată
    o mână bună de busuioc
  • 1. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Căliţi 5 minute ceapa şi usturoiul, până când ceapa se înmoaie. Adăugaţi roşiile şi mai lăsaţi pe foc încă 3-4 minute, până când se înmoaie şi acestea, apoi adăugaţi orezul şi rozmarinul.

  • 2. Adăugaţi jumătate din cantitatea de supă şi lăsaţi să fiarbă 10 minute sau până când lichidul s-a evaporat, amestecând continuu. Adăugaţi restul de supă şi mai lăsaţi pe foc încă 5 minute.

  • 3. Adăugaţi dovleceii şi mazărea şi lăsaţi la fiert aprox. 5 minute, amestecând până ce orezul s-a înmuiat, dar amestecul are încă o consistenţă de sos mai gros. În această etapă, compoziţia poate fi congelată până la 1 lună. Asezonaţi cu piper negru, apoi adăugaţi busuiocul şi amestecaţi până când se înmoaie. Serviţi imediat.
  • Salată de piersici, prosciutto şi mozzarella


    Fructele cărnoase şi cu aromă puternică se potrivesc cu notele sărat-picante ale salatei cu rucola şi prosciutto.

    Ingrediente

     
    2 piersici coapte, curăţate de sâmburi şi tăiate în patru
    4 felii de prosciutto, rupte în fâşii
    1 calup de mozzarella, rupt în bucăţi
    2 linguri de seminţe de pin, prăjite
    2 mâini de rucola
    pentru DRESSING
    2 linguri ulei de măsline
    1 lingură suc de lămâie
    ½ lingură sirop de arţar
    1. Aranjaţi pe două farfurii piersicile, prosciutto-ul, mozzarella şi rucola. Stropiţi cu sos şi presăraţi deasupra cu seminţele de pin.

    Tartă rustică de dovlecei cu seminţe de pin şi ricotta

    Acest fel de plăcintă rustică a fost simplificat prin coacerea aluatului direct în tavă, fără a folosi o formă de tartă. Dacă doreşti să prepari o variantă mai mică, cantităţile pot fi uşor înjumătăţite pentru a obţine o tartă de aprox. 25cm diametru.

    Ingrediente

     
    2 linguri ulei de măsline
    4 dovlecei, feliaţi subţire (încercaţi să folosiţi din mai multe soiuri, dacă găsiţi)
    2 cutii a câte 250g de brânză ricotta
    4 ouă
    o mână bună frunze de busuioc, tocate
    un praf de nucşoară măcinată
    50g de parmezan ras
    1 căţel mare de usturoi, zdrobit
    500g aluat de foietaj
    un praf de făină, pentru tapetat
    o mână bună seminţe de pin

  • 1. Se încinge cuptorul la 180° C/gaz 6. Se încinge într-o tigaie jumătate din cantitatea de ulei. Se călesc 5 minute dovleceii, până se rumenesc pe margini, apoi se dau deoparte. Se bat într-un bol ouăle cu brânza ricotta, busuiocul, nucşoara, usturoiul şi jumătate din cantitatea de parmezan. Se dau deoparte.

  • 2. Se desface aluatul de foietaj pe blatul de lucru presărat cu făină, într-o formă rotundă de aprox. 40cm diametru, apoi se transferă în tavă. Se presară cu amestecul de ricotta, lăsând un spaţiu de 4cm de la margine. Se aşază dovleceii în compoziţia de brânză, apoi se presară cu seminţele de pin şi restul de parmezan. Se îndoaie marginea de 4cm lăsată liberă astfel încât să înconjoare compoziţia, apoi se dă la cuptor 30 de minute, până când se rumeneşte şi devine pufoasă. Se lasă la răcorit şi serveşte caldă sau rece, alături de salată verde.
  • Legume de vară pe straturi, la cuptor


    Felii vesele de dovlecei. Conţinut bogat în fibre, o excelentă sursă de vitamina C, asigură 5/5 din necesarul zilnic. Cantităţile pentru această reţetă se pot dubla uşor, pentru a obţine un fel principal excelent.

    Ingrediente

     
    6 linguri ulei de măsline, de cea mai bună calitate
    4 dovlecei mari, feliaţi subţire (cei cu o nuanţă galbenă arată destul de bine)
    5 roşii-prună coapte bine, feliate
    2 vinete, feliate
    1 căpăţână mare de usturoi, lăsată întreagă
    rămurelele de la o legătură de rozmarin
  • 1. Se încinge cuptorul la 200° C/ gaz 7. Se stropeşte o tigaie rotundă, termorezistentă, cu puţin ulei de măsline; apoi, de la margini către interior, se aşază legumele pe straturi alternative, în cercuri concentrice, până când ajungeţi la mijloc – unde se aşază căpăţâna de usturoi. Dacă mai rămân legume, se îndeasă în eventualele goluri lăsate pe margini. Se înfig bucheţelele de rozmarin printre legume, se stopeşte totul cu ulei de măsline din belşug, apoi se asezonează cu sare şi piper. Se dă totul la cuptor pentru 50 de minute – o oră, se stropeşte din când în când cu ulei şi se lasă până când legumele sunt moi şi uşor rumenite.

  • 2. Se scot legumele din cuptor şi se lasă să se răcorească, apoi se scoate căpăţâna de usturoi şi se separă căţeii; li se stoarce interiorul cremos şi se presară peste legume.
  • Tortellini cu pesto şi broccoli


    Gata în 5 minute. Poţi dubla uşor cantităţile dacă vrei să îţi serveşti şi un coleg.

    70g bucheţele de broccoli, tăiate pe lungime
    125g paste tortellini proaspete (cele umplute cu şuncă şi brânză sunt perfecte)
    o lingură şi jumătate de pesto
    1 lingură sâmburi de pin prăjiţi
    o linguriţă de oţet balsamic
    4 roşii cherry, tăiate în jumătăţi

    1. Se fierbe apă într-o cratiţă mare. Când apa începe să fiarbă, se opăreşte broccoli-ul 2 minute. Se adaugă pastele şi se mai lasă la fiert 2 minute sau conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se scurg pastele şi broccoli-ul, se trec pe sub un jet de apă, apoi se aşază într-un bol. Se amestecă cu pesto, sâmburii de pin şi oţetul balsamic. Se adaugă roşiile; pastele se pot servi imediat sau pot fi luate a doua zi la pachet.

    Pizza tricoloră cu ulei de busuioc


    Mult mai bună decât pizza cumpărată

    Ingrediente

     
    175g de făină pentru maşina de pâine (amestec pentru ciabatta), plus extra ca să nu se lipească aluatul
    3 linguri ulei de măsline
    o mână bună frunze de busuioc
    1 avocado, înjumătăţit şi feliat subţire
    un strop suc de lămâie
    125g de mozzarella, cu conţinut scăzut de grăsime
    225g de roşii, feliate şi lăsate la uscat pe un prosop de bucătărie
  • 1. Se încinge cuptorul la putere maximă, aprox. 220ºC/gaz 9. Se aşază făina într-un bol mare, se răstoarnă 125ml de apă călduţă deasupra şi o lingură ulei de măsline, apoi se amestecă până se obţine un aluat lipicios. Se frământă câteva minute, adăugând din când în când puţină făină, pentru a împiedica aluatul să se lipească. Se aşază într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu o cârpă pentru veselă şi se lasă la loc călduţ pentru 15 minute.

  • 2. În timp ce aluatul este la crescut, se răstoană într-un blender mic restul de ulei împreună cu mare parte din busuioc, apoi se amestecă până ce frunzele sunt tocate mărunt. Se amestecă avocado cu sucul de lămâie, apoi se rupe mozzarella în bucăţi mari.

  • 3. Se întinde aluatul în formă de dreptunghi, cu dimensiunea de aprox. 25cm x 30cm, şi se aşază în tava pentru copt. Se unge cu uleiul de busuioc, se presară cu mozzarella şi felii de roşii, apoi se dă la cuptor 10-12 minute, până când devine crocant şi brânza se topeşte. Pentru servit, se presară cu felii de avocado şi restul de frunze de busuioc, se asezonează cu piper negru proaspăt şi se taie felii.
  • Tartă de dovlecei şi parmezan

    O reţetă italiană de dovlecei la cuptor

    Ingrediente

     
    un pachet de 375g aluat franţuzesc din comerţ
    3 dovlecei, feliaţi subţire
    2 căţei de usturoi, feliaţi
    ulei de măsline
    4 linguri de mascarpone
    50g de parmezan ras
  • 1. Se încinge cuptorul la 180º C/gaz 6. Se desface aluatul pe o tavă de copt şi se modelează o margine de 2cm.

  • 2. Se amestecă dovleceii cu usturoiul, uleiul de măsline şi condimente din belşug.

  • 3. Se amestecă brânza mascarpone cu jumătate din cantitatea de parmezan şi se presară peste aluat, în perimetrul marginii trasate. Se aranjează dovleceii suprapuşi, pe rânduri. Se dă la cuptor 15 minute, apoi se presară cu parmezan. Se mai lasă la copt 15-20 de minute.
  • Cartofi noi crocanţi la cuptor


    O excelentă sursă de vitamina C

    Ingrediente

     
    1kg de cartofi noi
    o mână de capere mici
    2 mâini de măsline negre, curăţate de sâmburi
    1 lingură de frunze de cimbru
    o legătură mică de rozmarin, ruptă în bucăţele
    6 linguri ulei de măsline extravirgin
    1 lingură de oţet din vin alb
  • 1. Se încinge cuptorul la 220º C/gaz 9. Se fierb cartofii până se înmoaie, aprox. 12 minute. Se scurg, se înjumătăţesc şi se răstoarnă într-un bol. Se adaugă caperele, măslinele şi ierburile, apoi se stropesc cu cea mai mare parte parte din ulei şi se asezonează. Se amestecă, zdrobind uşor cartofii.

  • 2. Se tapetează o formă de copt cu hârtie pergament, având grijă să lăsaţi o porţiune de foaie atârnând pe margini. Se răstoarnă amestecul de cartofi în formă şi se presează. Se amestecă oţetul cu restul de ulei, se stropeşte peste cartofi şi se dă totul la cuptor pentru 40 de minute, până se rumeşte.
  • Caponata cu calamar crocant


    Calamarul crocant de sine stătător este ideal pe post de aperitiv sau gustare. Pregăteşte un bol de maioneză cu lămâie din belşug alături, în care să îl poţi înmuia.

    Ingrediente

    800g de tuburi de calamar curăţate (aprox. 3 tuburi) şi preparate (vezi Secrete din bucătăria lui Gordon, pagina 80)
    150g de făină simplă
    1 lingură de piper cayenne sau praf de chilli
    ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

    PENTRU CAPONATA
    1 vânătă mare
    4 linguri ulei de măsline extravirgin
    1 ceapă, tăiată bucăţi
    3 tulpini de telina, feliate
    250g de roşii cireaşă
    3 căţei de usturoi, zdrobiţi
    1 linguriţă de zahăr pudră
    1 lingură de oţet balsamic
    150g de măsline verzi, fără sâmburi
    30g de capere, clătite în prealabil, dacă sunt prea sărate
    o mână de frunze de busuioc, tocate
  • 1. Pentru caponata, vânăta se taie în cubuleţe de dimensiuni egale: se taie mai întâi pe lung, în felii cu o grosime de aprox. 1cm, apoi în fâşii lungi de aproximativ aceeaşi dimensiune, după care se taie cubuleţe.

  • 2. Se încinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie mare pentru soté. Se căleşte ceapa 3-4 minute până începe să se înmoaie, se adaugă cubuleţele de vânătă şi se lasă 8-10 minute până ce se rumenesc şi se înmoaie. Se scot într-o strecurătoare, deasupra unui castron.

  • 3. Se răstoarnă restul de ulei scurs din vinete şi ceapă înapoi în tigaie şi se reîmprospătează cu un pic de ulei nou. Se prăjesc împreună celery, roşiile şi usturoiul zdrobit. Se adaugă zahărul şi oţetul şi se lasă 3-4 minute până ce roşiile încep să lase zeamă.

  • 4. Se răstoarnă vânăta şi ceapa înapoi în tigaie, peste celelalte ingrediente. Se presară cu măsline, capere şi busuioc, apoi se amestecă bine. Se lasă 5 minute până ce încep să fiarbă şi se asezonează după gust. Se reduce flacăra, se stropesc cu restul de ulei şi se dau deoparte.

  • 5. Prepară calamarul în stilul tău: 1 Se aşază tubul de calamar pe blatul de lucru. Cu un cuţit lung şi subţire se taie cu grijă, de-a lungul unei laturi. 2 Se desface şi se curăţă de resturile de membrană rămase. 3 Cu vârful cuţitului se crestează carnea, având grijă să nu tai prea în adâncime. 4 Se taie calamarul crestat în triunghiuri mari, gata să fie date prin făină şi prăjite.

  • 6. Chiar înainte de a termina caponata, se răstoarnă calamarul într-un bol. Se cern făina şi piperul cayenne deasupra calamarului, apoi se amestecă şi se asezonează cu sare. Se răstoarnă calamarul în sită şi se scutură bine de excesul de făină.

  • 7. Se toarnă suficient ulei de floarea-soarelui într-o tigaie mare, până formează un strat de aprox. 1cm adâncime. Se încinge uleiul până sfârâie. Se prăjesc calamarii în tranşe de 2-3 minute pe fiecare parte până se rumenesc şi devin crocanţi. Când sunt gata, cu un cleşte lung se scot pe o farfurie tapetată cu un prosop de bucătărie. Acum sunt gata pentru a fi serviţi.

  • 8. ARANJEAZĂ PLATOUL PRECUM PROFESIONIŞTII 1 Se răstoarnă caponata în interiorul unei forme mari de metal, fără fund, de 10cm diametru, aşezată pe mijlocul unei farfurii de servit, de mărime potrivită. 2 Cu ajutorul unei linguri, se presează uşor caponata şi se nivelează vârful grămezii. 3 Se ridică inelul de metal, având grijă să se păstreze forma de cilindru. 4 Se aşază 5 sau 6 bucăţi de calamar de jur împrejurul cilindrului, sub formă de petale, şi se serveşte imediat.
  • Paste de primăvară


    Pe masă în 20 de minute

    Ingrediente

     
    400g de paste penne
    200g de varză Savoy tocată
    100g de kaizer, mărunţit
    1 ceapă roşie de mărime medie, tăiată mărunt
    100g brânză de capră, moale
    parmezan ras, pentru servit (opţional)
  • 1. Se fierb pastele în apă cu sare. Se adaugă varza în ultimele 2 minute de fiert, se scurg, având grijă să păstraţi puţin din apa în care au fiert.

  • 2. Între timp, se frige kaizerul într-o tigaie non-aderentă până se rumeneşte. Se scoate din tigaie şi se aşază pe un şerveţel care să absoarbă grăsimea. Păstraţi în tigaie aprox. o linguriţă din grăsimea lăsată de kaiser şi căliţi în ea la foc domol ceapa aprox. 2-3 minute sau până ce se înmoaie.

  • 3. Se adaugă în tigaie pastele şi varza fierte şi se amestecă cu kaizerul şi brânza de capră. În cazul în care amestecul este prea uscat, se adaugă puţin din zeama în care au fiert acestea. Se serveşte în boluri cu parmezan ras, dacă doriţi.
  • Pui umplut cu sos pesto cremos şi roşii coapte

    Totul într-o singură farfurie

    Ingrediente

     
    4 piepţi de pui, dezosaţi şi curăţaţi
    de pieliţă
    3 linguri de sos pesto făcut în casă
    85g de mascarpone
    4 linguri ulei de măsline
    100g de pesmet, preferabil preparat din pâine veche de o zi
    175g de roşii tinere pe vrej
    o mână de seminţe de pin
    o mână frunze de busuioc
  • 1. Se încinge cuptorul la 200ºC. Cu ajutorul unui cuţit mic ascuţit, se crestează în lung fiecare piept de pui astfel încât să obţineţi un buzunar. Se amestecă sosul pesto şi brânza mascarpone, apoi se umple cu grijă cu câte un sfert din amestec fiecare piept de pui şi se netezeşte crestătura pentru a o închide.

  • 2. Se ung piepţii cu puţin ulei, aprox. o linguriţă de fiecare, şi se condimentează din belşug. Se aşază pesmetul pe o farfurie mare şi se asezonează. Se tăvăleşte fiecare piept prin amestecul de pesmet. Se aşază apoi pe o tavă puţin adâncă, unsă în prealabil cu puţin ulei, alături de roşii (acestea nu se desprind de pe vrej). Se stropeşte cu restul de ulei.

  • 3. Se lasă la cuptor pentru 20-25 de minute până ce puiul se pătrunde şi se rumeneşte. Se presară cu seminţele de pin şi se mai lasă la cuptor pentru încă 2 minute. Se asezonează cu frunzele de busuioc şi se serveşte alături de cartofi noi sau pâine crocantă.
  • Paste cu dovlecel


    O reţetă de paste cu legume delicioase

    Ingrediente

     
    350g de rigatoni
    1 lingură de ulei
    3 dovlecei mici
    ½ lămâie rasă
    50g cremă de brânză
    100g smântână
    1 linguriţă amestec de ierburi aromate uscate (busuioc, pătrunjel, oregano)
  • 1. Se fierb pastele după instrucţiunile de pe pachet.

  • 2. Se călesc într-o tigaie încăpătoare cu lingura de ulei dovleceii tăiaţi felii pentru aproximativ 5 minute sau până sunt al dente şi pe margini aurii. Se reduce temperatura şi se adaugă coaja rasă de lămâie. Se ţin pe foc încă un minut apoi se adaugă smântâna, brânza, ierburile aromate şi se amestecă bine până ce brânza s-a topit, apoi se ia tigaia de pe foc.

  • 3. Se scurg pastele şi se adaugă conţinutului din tigaie. Se ametecă bine, se asezonează şi se serveşte imediat.
  • Pui fraged la ceaun


    O masă colorată. Pulpele sunt atât de fragede încât se topesc în gură, dau un plus de savoare sosului şi costă mai puţin decât pieptul de pui.

    Ingrediente

     
    1 lingură ulei de măsline
    o ceapă, mărunţită
    500g de pulpe dezosate, fără pieliţă
    300g de cartofi noi mici
    425ml de supă de legume
    350g de inflorescenţe mici de broccoli
    350g de verdeaţă, tocată
    140g mazăre fină
    o legătură de ceapă verde, mărunţită
    2 linguri de sos pesto

  • 1. Se încinge uleiul într-un ceaun. Se adaugă ceapa şi se căleşte 5 minute până se înmoaie, se adaugă puiul şi se prăjeşte până prinde puţină culoare. Se adaugă cartofii, supa şi piper negru proaspăt din belşug; se aduce la punctul de fierbere. Se acoperă şi se lasă la înăbuşit 30 de minute până ce cartofii se înmoaie şi puiul este gata. În acest moment amestecul poate fi congelat.

  • 2. Se adaugă broccoli, verdeţurile, mazărea şi ceapa verde, se amestecă bine şi se lasă în continuare la fiert. Se acoperă şi se lasă încă 5 minute, după care se adaugă sosul pesto.