Ingrediente
făină obişnuită pentru presărat3 linguri de zahăr fin, plus extra pentru presărat
350 de aluat pentru foitaj (vezi sfaturi pentru succes)
300ml de smântână lichidă pentru frişcă
1 păstaie de vanilie (vezi sfaturi pentru succes)
600g de căpşuni
1 legătură mică de busuioc, cu frunzele culese de pe rămurele, se păstrează deoparte câteva frunze mici
coaja rasă de la ½ lămâie
50g de ciocolată albă de calitate
- 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Pe o suprafaţă presărată cu făină şi zahăr, se întinde aluatul într-un dreptunghi puţin mai mare decât 28x30cm. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt presărată cu zahăr. Cu ajutorul sucitorului se aşază aluatul în tavă.
- 2. Se presară zahăr peste aluat şi se acoperă cu încă o coală de hârtie de copt. Se aşază deasupra o tavă grea (vezi sfaturi) şi se dă la cuptor 25-30 de minute până când aluatul devine auriu şi crocant, apoi se lasă deoparte la răcit.
- 3. Pentru cremă, se aşază smântâna într-un bol, laolaltă cu trei linguri de zahăr şi seminţele de vanilie (vezi secţiunea de sfaturi). Se bate totul uşor până când compoziţia se ţine pe tel, apoi se lasă deoparte. Se curăţă căpşunile de frunzuliţe şi se taie în sferturi. Se păstrează câteva căpşuni pentru salată. Se toacă mărunt busuiocul, se încorporează în frişcă alături de căpşunile tocate şi de coaja de lămâie, apoi se lasă la frigider.
- 4. După ce s-a răcit aluatul complet, se taie marginile astfel încât să se obţină un dreptunghi perfect de 28x30cm. Se taie în trei dreptunghiuri egale; ca să obţii exact aceeaşi dimensiune se taie un dreptunghi, se aşază deasupra blatului şi se taie al doilea şi al treilea după măsura primului.
- 5. Pentru a asambla millefeuille-ul, se aşază un dreptunghi de blat pe un platou, se adaugă deasupra jumătate din cremă şi se nivelează cu dosul unei linguri. Se aşază al doilea dreptunghi de blat deasupra şi se apasă uşor peste cremă. Se rade deasupra jumătate din cantitatea de ciocolată albă, pe răzătoarea cea mai fină. Se aşază deasupra restul de cremă. Apoi se adaugă ultimul dreptunghi de blat şi se apasă uşor, doar până când crema începe să iasă puţin peste marginile blatului.
- 6. Folosind un cuţit-paletă, se nivelează crema pe margini, astfel încât să fie uniformă, la acelaşi nivel cu blaturile. Se adaugă puţină cremă pe marginea aluatului, astfel încât să se lipească ciocolata albă. Se mai rade ciocolată albă deasupra. Cel mai uşor mod de a lipi pe margini ciocolata rasă este să o fixezi cu ajutorul cuţitului paletă. Se amestecă căpşunile lăsate deoparte cu frunzele mici de busuioc şi se face o salată simplă.
- 7. CUM SE FOLOSEŞTE PĂSTAIA DE VANILIE: 1 Se aşază păstaia pe un tocător şi se foloseşte latura care nu taie a unui cuţit mic ca să se preseze uşor. 2 Se taie păstaia în jumătate pe lungime, cu vârful cuţitului. 3 Cu partea care nu taie a cuţitului se curăţă ferm seminţele care se găsesc pe lungimea păstăii. 4 Se adună seminţele cu degetele de pe lama cuţitului. Nu arunca păstaia (vezi sfaturi mai jos).
- 8. ARANJEAZĂ PE FARFURIE CA UN PROFESIONIST 1 Se taie cu grijă millefeuille-ul în şase bucăţi egale. 2 În timp ce se taie feliile, se ţin blaturile pe loc punând câte un deget pe fiecare parte a lamei cuţitului. 3 Se aşază câte o felie de millefeuille pe marginea fiecărei farfurii. 4 Cu o lingură, se aşază salată de căpşuni pe marginea opusă a farfuriei şi se serveşte.