joi, 23 iunie 2011

Millefeuille cu căpşuni şi ciocolată albă


Ingrediente

făină obişnuită pentru presărat

3 linguri de zahăr fin, plus extra pentru presărat

350 de aluat pentru foitaj (vezi sfaturi pentru succes)

300ml de smântână lichidă pentru frişcă

1 păstaie de vanilie (vezi sfaturi pentru succes)

600g de căpşuni

1 legătură mică de busuioc, cu frunzele culese de pe rămurele, se păstrează deoparte câteva frunze mici

coaja rasă de la ½ lămâie

50g de ciocolată albă de calitate
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Pe o suprafaţă presărată cu făină şi zahăr, se întinde aluatul într-un dreptunghi puţin mai mare decât 28x30cm. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt presărată cu zahăr. Cu ajutorul sucitorului se aşază aluatul în tavă.
  • 2. Se presară zahăr peste aluat şi se acoperă cu încă o coală de hârtie de copt. Se aşază deasupra o tavă grea (vezi sfaturi) şi se dă la cuptor 25-30 de minute până când aluatul devine auriu şi crocant, apoi se lasă deoparte la răcit.
  • 3. Pentru cremă, se aşază smântâna într-un bol, laolaltă cu trei linguri de zahăr şi seminţele de vanilie (vezi secţiunea de sfaturi). Se bate totul uşor până când compoziţia se ţine pe tel, apoi se lasă deoparte. Se curăţă căpşunile de frunzuliţe şi se taie în sferturi. Se păstrează câteva căpşuni pentru salată. Se toacă mărunt busuiocul, se încorporează în frişcă alături de căpşunile tocate şi de coaja de lămâie, apoi se lasă la frigider.
  • 4. După ce s-a răcit aluatul complet, se taie marginile astfel încât să se obţină un dreptunghi perfect de 28x30cm. Se taie în trei dreptunghiuri egale; ca să obţii exact aceeaşi dimensiune se taie un dreptunghi, se aşază deasupra blatului şi se taie al doilea şi al treilea după măsura primului.
  • 5. Pentru a asambla millefeuille-ul, se aşază un dreptunghi de blat pe un platou, se adaugă deasupra jumătate din cremă şi se nivelează cu dosul unei linguri. Se aşază al doilea dreptunghi de blat deasupra şi se apasă uşor peste cremă. Se rade deasupra jumătate din cantitatea de ciocolată albă, pe răzătoarea cea mai fină. Se aşază deasupra restul de cremă. Apoi se adaugă ultimul dreptunghi de blat şi se apasă uşor, doar până când crema începe să iasă puţin peste marginile blatului.
  • 6. Folosind un cuţit-paletă, se nivelează crema pe margini, astfel încât să fie uniformă, la acelaşi nivel cu blaturile. Se adaugă puţină cremă pe marginea aluatului, astfel încât să se lipească ciocolata albă. Se mai rade ciocolată albă deasupra. Cel mai uşor mod de a lipi pe margini ciocolata rasă este să o fixezi cu ajutorul cuţitului paletă. Se amestecă căpşunile lăsate deoparte cu frunzele mici de busuioc şi se face o salată simplă.
  • 7. CUM SE FOLOSEŞTE PĂSTAIA DE VANILIE: 1 Se aşază păstaia pe un tocător şi se foloseşte latura care nu taie a unui cuţit mic ca să se preseze uşor. 2 Se taie păstaia în jumătate pe lungime, cu vârful cuţitului. 3 Cu partea care nu taie a cuţitului se curăţă ferm seminţele care se găsesc pe lungimea păstăii. 4 Se adună seminţele cu degetele de pe lama cuţitului. Nu arunca păstaia (vezi sfaturi mai jos).
  • 8. ARANJEAZĂ PE FARFURIE CA UN PROFESIONIST 1 Se taie cu grijă millefeuille-ul în şase bucăţi egale. 2 În timp ce se taie feliile, se ţin blaturile pe loc punând câte un deget pe fiecare parte a lamei cuţitului. 3 Se aşază câte o felie de millefeuille pe marginea fiecărei farfurii. 4 Cu o lingură, se aşază salată de căpşuni pe marginea opusă a farfuriei şi se serveşte.

Prăjitură pufoasă şi uşoară cu ciocolată şi cafea


Ingrediente

unt moale, pentru uns
3 ouă mari
85g de zahăr
70g de făină obişnuită
1 lingură de amidon
2 linguri de cacao
½ linguriţă praf de copt

PENTRU GLAZURĂ ŞI UMPLUTURĂ
25g de ciocolată neagră, tocată
1 lingură de cafea neagră, gata făcută
100g cremă de brânză, light
100g de iaurt grecesc sau alt iaurt gras
2 linguri de zahăr pudră

PENTRU DECOR
15g de ciocolată neagră, mărunţită
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 180º C /gaz 4. Se ung cu unt şi se tapetează cu hârtie de copt două forme de copt cu diametrul de 18cm. Se bat ouăle şi zahărul până când devin uşoare şi spumoase – aproximativ 10 minute cu un mixer electric. Compoziţia trebuie să-şi fi mărit mult volumul şi să fie suficient de groasă încât să rămână urme la suprafaţă, atunci când scoţi paletele mixerului.
  • 2. Se cern deasupra compoziţiei făina, amidonul, cele două linguri de cacao şi praful de copt, apoi se încorporează cu o lingură mare de metal. Se împarte amestecul în cele două forme, nivelând suprafaţa, şi se dă la cuptor 15-20 de minute până când blaturile cresc bine, încep să se dezlipească de pe margini şi îşi recapătă forma după ce le apeşi uşor cu degetul. Se lasă la răcit în forme 5 minute, apoi se răstoarnă pe un stativ de metal.
  • 3. Pentru glazură, se pun la microunde ciocolata şi cafeaua, 20-30 de secunde, pe treapta medium. Se amestecă încet până când se omogenizează, apoi se lasă puţin la răcit. Se bate brânza cu iaurtul şi cu zahărul pudră până când se omogenizează, apoi se toarnă jumătate din amestec într-un bol, se amestecă cu ciocolata topită şi se lasă deoparte. Se aşază unul dintre blaturi pe un platou şi se unge cu crema albă de iaurt. Se acoperă cu celălalt blat şi se unge cu crema de iaurt cu ciocolată.
  • 4. La final, se pun la microunde 15g de ciocolată, timp de 20 de secunde pe treapta Mediu până când se topeşte. Se amestecă uşor până când se omogenizează şi se stropeşte peste prăjitură.

3 Chocolate Brownies


Ingrediente

* 100 gr unt, taiat cubulete
* 200 gr ciocolata cu lapte
* 4 oua
* 1 lingurita esenta de vanilie
* 200 gr zahar brun
* 100 gr faina
* 30 gr pudra de cacao
* 1 lingurita praf de copt
* un praf de sare
* 200 gr fulgi de ciocolata alba
* 100 gr fulgi de ciocolata amaruie

  • 1. Se incinge cuptorul la 190°C.
  • 2. Se topesc impreuna in cuptorul cu microunde sau la bain-marie ciocolata si untul.
  • 3. Intr-un vas se amesteca faina cu pudra de cacao, praful de copt si sarea.Intr-un alt vas se mixeaza ouale cu zaharul brun pana cand incep sa isi mareasca volumul.Se incorporeaza amestecul cu ciocolata si vanilia urmate de cel cu faina.Se inglobeaza fulgii de ciocolata.Se toarna aluatul obtinut intr-o forma de copt si se da la copt 25-30 minute.

Padurea Neagra

Ingrediente

Blatul
-6 oua
-190 g zahar pudra
-100 g unt nesarat topit
-150 g faina
-40 g cacao
Crema
-coaja rasa si zeama de la 4 portocale
-4 linguri zahar tos
-600 g fructe de padure
-coniac
-500 ml smantana dulce groasa
-200 g ciocolata cu visine rupta bucatele
Pentru ornat
-150 g ciocolata amaruie cel putin 70% cacao
-200 g unt nesarat,inmuiat
-150 g zahar pudra cernut
-1 lingura extract de vanileie
-150 g fructe de padure pentru ornat

  • 1. Se incinge cuptorul la 180C(treapta 4) se tapeteaza o forma de tort cu diametru de 24 cm cu hartie cerata. Pentru blat se bat albusurile impreuna cu zaharul pana isi tripleaza volulmul si se fac spuma tare . In spuma tare se adauga foarte incet galbenusurile si untul topit dar nu cald.Se adauga faina si pudra de cacao cernuta putin cate putin,cat mai usor. Turnati amestecul in forma pregatita anterior,si o introduceti in cuptorul incins.Se coace baltul 20-25 min cand este gata il scoateti si il lasati sa se raceasca pe un grilaj.
  • 2. Umplutura Se incalzeste coaja si zeama de portocala cu zaharul pana se topeste.Se adauga fructele si fierbeti aproximativ 5 min pana cand se inmoaie fructele.Se stinge focul si se aduga 2-3 linguri de coniac.Se lasa sa se raceasca putin si se strecoara prin sita si e pun separat siropul si fructele.
  • 3. Se iau 100 ml smantana dulce si se pun la fiert in cratita care ati fiert fructele.Cand incepe sa formeze bule se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta bucatele,se amesteca pana se topeste si se lasa crema deoparte.
  • 4. Se taie blatul in trei si se insiropeaza cu siropul de portocale si fructe de padure.Se lasa sa absoarba blatul siropul si se bate restul de de smantana dulce pana se face frisca.
  • 5. Se acopera blatul cu un strat uniform de ciocolata si se lasa circa 4 cm de jur-imprejur neacoperit.Intindeti un strat de frisca si presarati deasupra fructele de padure,se pune partea din mijloca a blatului si se repeta cu umplutura apoi capacul. Se lasa in frigider pana se face crema de ornat.
  • 6. Pentru crema de ornat se topeste ciocolata si se lasa dupa aceea sa se racoreasca. Intru-un castron se amesteca untul pana se inmoaie si devine cremos,se aduga zaharul pudra dat prin sita si se bate in continuare ,pana se obtine o pasta pufoasa si aerisita.Se adauga treptat vanilia si ciocolata,se amesteca compozitia pana devine neteda si lucioasa. Se imbraca tortul atat suprafata cat si marginile intinzand si netezind crema cu o spatula.Se orneaza cu fructe de padure.

Prajitura cu ciocolata si visine


Ingrediente

BLAT:
6 albusuri,
3 galbenusuri,
180g zahar,
120g faina,
2 linguri cacao,
75 ml ulei,
1 pliculet praf de copt.
CREMA:
350ml frisca lichida,
150g zahar,
70g unt,
100g cacao,
200g ciocolata simpla,
200g visine din compot,
fulgi de ciocolata pentru decor.
  • 1. Pentru blat, bati albusurile cu zaharul si un praf de sare pana compozitia devine tare ca la bezele. Adaugi peste albusuri, galbenusurile batute treptat cu uleiul. Amesteci faina cu cacao si praful de copt apoi o incorporezi usor in compozitia de oua. Torni amestecul in tava unsa si tapetata si dai la cuptor, la 170C, 30 de minute. Din cand in cand, aplici testul cu scobitoarea.Este cel mai bun blat pe care l-am mancat vreodata. Sa aveti grija cu el deoarece se poate rupe foarte usor!
  • 2. Pentru crema, pui intr-o cratita zaharul, untul, asezi pe foc mic si amesteci pana se topeste si da in clocot. Dai deoparte, adaugi cacaua, ciocolata si amesteci pana se topeste ciocolata. Lasi sa se mai raceasca un pic, apoi adaugi frisca batuta. Lasi sa se raceasca mai bine, dupa care torni jumatate din compozitie peste blat, adaugi visine fara samburi si scurse, iar la final, pui restul de crema. Ornezi cu visine si fulgi de ciocolata.
  • 3. O dai la rece cel putin 2 ore inainte de momentul servirii.

Tort fructe


Ingrediente

 
Blat de tort
700g amestec de fructe uscate ( smokine, stafide, caise, prune )
200ml ceai negru
100ml gem de portocale
50ml irish whisky
25ml bitter
225g unt
225g zahar
225g faina
4 oua "batute"
10g praf de copt
30g cacao
125ml whisky sau suc de portocale

Crema ( optional )
100g ciocolata neagra 80%
75g de unt
150ml frisca lichida
3ml esenta de portocale

Ornat
700g mixt fructe de padure ( afine, zmeura, capsuni, coacaze )
100g mixt alune, migdale decojite
300g zahar
250ml apa
  • 1. Fructele uscate se taie bucatele ( dimensiuea o alegeti dupa gust, intre 5mm si 10mm ) Intr-un vas se amesteca ceaiul fierbinte cu 50ml irish whisky, bitter si gemul de portocale, pana se dizolva gemul. Se adauga fructele si se lasa la inmuiat ( pentru o aroma mai profunda, fructele se lasa peste noapte la inmuiat , in frigider )
  • 2. Intr-un vas mai mare, se amesteca cu mixerul, untul impreuna cu zaharul. Se adauga incetul cu incetul ouale batute si se amesteca pana se leaga compozitia si devine spumoasa, se adauga faina treptat, fructele inmuiata impreuna cu zeama ramasa, cacao si praful de copt si se amesteca. ( compozitia trebuie sa fie usor lichida, putin mai groasa ca si consistenta smantanii )
  • 3. Se tapeteaza o forma de tort, cu hartie cerata ( hartie de copt ). Se adauga compozitia, si se pune in cuptorul preincins la 170grade timp 1 1/2h.
  • 4. Punem apa cu zaharul la foc intr-un vas si aducem la fierbere. Fierbem la foc mic pana simtim ca s-a ingrosat compozitia. ( Racindu-se, va devenii lipicioasa )
  • 5. Topim ciocolata in bain marie, adaugam untul, esenta de portocale si amestecam bine pana devine o crema fina. Se incorporeaza cu frisca bine batuta si se amesteca pana devine omogena. Se introduce la frigider.
  • 6. Dupa ce scoatem blatul de tort din cuptor ( infingem o scobitoare, daca iese curata, inseamna ca este facut ) il lasam sa se odihneasca 30 de minute. Il stropim cu whisky ( se poate folosii ceai negru sau suc de portocale ) Il taiem in doua bucati. Ungem cu crema si unim cele doua parti. Amestecam siropul de zahar cald cu fructele de padure, mixtul de alune si le tinem in continuare pe foc 1 minut pana se incalzesc putin fructele ( daca punem fructele reci in siropul de ahar, acesta se v-a solidifica ). Turnam fructele peste blatul de tort si il punem la rece. Se poate servii cu succes laga un pahar cu 50ml suc de fructe de padure si 125ml sampanie.

Tort de fructe si ciocolata


Ingrediente

ingrediente pt bezele cu migdale:6albusuri,1/4lingura praf de copt,275gr zahar pudra,1/2lingura esenta de vanilie,50gr fulgi de migdale macinati!
Pentru crema de ciocolata:
75 gr unt frecat spuma
450grzahar pudra
50gr cacao
3-4linguri lapte
550grame capsuni,coacaze rosii,zmeura,afine si fulgi de migdale
zahar pudra pt ornat
  • 1. porniti cuptorul cu 10 min inainte de a coace,tapetati cu hartie pergament fundul unei forme pt copt blaturi,cu diametrul de 20cm in care veti coace bezeaua.
  • 2. din aceasta compozitie veti coace 3blaturi cu diametrul 20cm fiecare,le lasati sa se raceasca bine inainte de a indeparta hartia
  • 3. frecati untul cu cacao,si cu zaharul pudra,apoi adaugati laptele si amestecati din nou,pana obtineti o compozitie omogena.
  • 4. pastrati ptr ornat cca o sfert din amestecul de fructe,ungeti un blat de bezea cu o treime din crema de ciocolata ,pastratio treime din amestecul de fructe ,apoi repetati la toate celelalte blaturi.
  • 5. presarati fulgi de migdale si fructele pt ornat,pudrati cu zahar si lasati c-am o ora la rece!

Tort de ciocolata cu fulgi de migdale


Ingrediente

6 oua
10 ml apa
250 g zahar
2 lg ulei
225 g faina
1 lg cacao
300 g ciocolata alba
200 g unt
extract de vanilie
2 lg zahar pudra
300 g ciocolata neagra
300 g smantana
esenta rom
200 g mascarpone
250 g ciocolata glazura
fulgi de cocos
fulgi de migdale
cirese confiate
frunze dafin- pentru decor
lichior de cirese sau visine

  • 1. Albusurile se amesteca bine cu apa si apoi se incorporeaza treptat cele 250g de zahar, pana se obtine consistenta unei bezele.
  • 2. Galbenusurile se amesteca separat cu uleiul si se inglobeaza, incet, in amestecul de albus.
  • 3. Se adauga faina si praful de copt, amestecand incet cu o lingura de lemn, peste care se adauga lingura de cacao.
  • 4. Se toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se lasa in cuptor cca. 30 minute.
  • 5. Dupa ce se raceste, blatul se poate taia in 3 sau 4 straturi, in functie de cat de mult a crescut.
  • 6. Pentru crema de ciocolata alba, se topeste ciocolata intr-un vas asezat in apa care fierbe incet, fara a clocoti. Dupa ce se topeste in totalitate, vasul se ia de pe foc si se lasa la racit cca. 20 minute. Intr-un vas separat, se amesteca untul cu mixerul, pana ce acesta capata o consistenta pufoasa si omogena. Se toarna peste unt ciocolata topita, extractul de vanilie si zaharul pudra, se amesteca foarte bine si se lasa la racit 30 minute.
  • 7. Pentru crema de ciocolata neagra, se aseaza intr-un vas termorezistent smantana si se lasa pe foc pana in punctul de fierbere. Peste aceasta se adauga ciocolata si se amesteca la foc minim, pana ce se topeste in totalitate. Se ia de pe foc, se adauga esenta de rom si se amesteca bine. Se lasa la racit 20 de minute si apoi se adauga mascarpone.
  • 8. Odata ce blatul este racit si taiat, se insiropeaza cu lichior de cirese sau visine si apoi se umple, alternativ, cu cele 2 creme.
  • 9. Pentru glazura, se topeste ciocolata intr-un vas asezat in apa care fierbe incet, fara a clocoti. Dupa ce s-a topit in totalitate, se ia de pe foc si se lasa la racit 10 minute. Se toarna peste tort, se adauga fulgii de cocos si cei de migdale, cat ci ciresele confiate si frunzele de dafin invelite in ciocolata.
  • 10. Se lasa la racit si apoi se poate consuma alaturi de un pahar de sampanie sau cocktaluri de citrice.

Prajitura ciocolatoasa


Ingrediente

Blat:
5 oua
2 albusuri
120 ml lapte
50 ml ulei
150 g zahar
150 g faina
30 g cacao neagra
10 g praf de copt
vanilie

Crema:
250 g unt
150 g zahar pudra
150 g ciocolata neagra
100 g ciocolata cu lapte
150 g crema de alune(finetti/nutella)
100 ml frisca

Glazura:
120 g ciocolata neagra
50 g unt
50 ml frisca lichida/lapte

Decor:
zmeura/capsuni
ciocolata alba
bombonele ciocolata
  • 1. Blat: Se incinge cuptorul la 180 grade C. Ouale se separa.Intr-un vas se bat spuma tare,cu un praf de sare,cele 7 albusuri.Se lasa deoparte.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin cremoase,apoi se adauga laptele si uleiul si se omogenizeaza bine.Intr-un castron se cerne faina,cacaua si praful de copt si se amesteca bine.Amestecul uscat se pune peste cel umed si se omogenizeaza.Compozitia rezultata se toarna peste albusuri si se amesteca cu grija,de la margine spre interior.Trebuie sa se omogenizeze foarte bine,dar sa nu se lase spuma.O tava dreptunghiulara(30x22) se tapeteaza cu hartie de copt si se toarna compozitia.Tava se introduce in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 45 minute,la foc mediu.Se lasa la racit,in cuptor,cu usa intre-deschisa.Se scoate din tava si se taie in 3 pe orizontala.
  • 2. Crema: Ciocolata se rupe bucati si se topeste la bain-marie.Untul moale se mixeaza cu zaharul pudra pana devine cremos.Peste unt se toarna crema de alune si ciocolata topita si se omogenizeaza foarte bine.Dupa omogenizare se toarna in fir subtire frisca lichida,fara sa ne oprim din mixat.
  • 3. Glazura: Ciocolata rupta bucati se amesteca cu untul si frisca lichida/laptele si se topeste pe bain-marie.
  • 4. Asamblare: Pe un platou dreptunghiular se aseaza prima foaie de blat(cea care a fost deasupra),1/2 din cantitatea de crema,apoi foaia din mijloc,restul de crema si ultima foaie.Prajitura se lasa la frigider cel putin 3 ore. Dupa racire se taie prajitura pe lungime,in jumatate,apoi fiecare jumatate in felii pe latime. Peste fiecare felie se toarna glazura lichida si se lasa sa se prelinga pe margini.
  • 5. Se decoreaza cu zmeura/capsuni,ciocolata alba si bombonele de ciocolata.

Truffle Cake


Ingrediente

Tort
140 gr ciocolata dulce-amaruie, taiata marunt
60 gr unt nesarat
1/2 lingura esenta vanilie
3 linguri cacao pudra
½ ceasca apa (112 ml)
85 gr creme fraiche
2 oua
2 galbenusuri
11 linguri zahar granulat
4 linguri zahar brun
9 si 1/2 linguri faina
½ lingura bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
½ lingurita sare

Ganache ciocolata alba
230 gr ciocolata alba, taiata
7 linguri smantana
1 lingura unt nesarat

Ganache ciocolata neagra
145 gr ciocolata dulce-amaruie
11 linguri smantana

Glazura ciocolata
60 gr ciocolata dulce amaruie, taiata
2 linguri zahar granulat
3 linguri cacao pudra
3 linguri apa
1 lingura brandy
225 gr unt nesarat, la temperatura camerei
6 linguri zahar pudra
Bucati de ciocolata neagra si alba
  • 1. Pt tort Preincalziti cuptorul la 180 grade.Ungeti o tava rotunda cu unt si puneti in interior hartie de copt.Intr-o oala medie amestecati incet 85 gr ciocolata cu vanilia si untul, la foc mic.Dupa ce s-a topit continutul, luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
  • 2. Intr-o cratita mica , combinati pudra de cacao cu apa si aduceti la fierbere, amestecand constant.Dupa ce se raceste, adaugati amestecul in ciocolata topita, apoi adaugati si creme fraiche.
  • 3. Intr-un bol suficient de incapator se bat oualele cu galbenusurile, ambele zaharuri, cu ajutorul unui mixer, aproximativ 5 minute.Incorporati la aceasta amestecul de ciocolata de mai sus.Intr-un castron se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu,praful de copt si sarea, totul se transfera apoi intr-o sita.Se cerne continutul, amestecandu-se cu aluatul de ciocolata.Cu o spatula se incorporeaza toate ingredientele uscate.
  • 4. Intindeti aluatul in tava pregatita anterior si puneti deasupra restul ciocolatei ramase.Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 25-30 de min, pe randul de jos sau pe cel din mijloc al cuptorului.Apoi, lasati sa se raceasca complet.
  • 5. Intre timp,puteti face ganache-ul de ciocolata alba.Topiti ciocolata alba la bain marie.Puneti o cratita pe foc si amestecati untul cu smantana,pana ce untul s-a topit.Turnati apoi continutul peste ciocolata topita.Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru cel putin o ora.
  • 6. Ganache-ul de ciocolata neagra.Incalziti intr-o cratita smantana.Topiti apoi ciocolata separat,turnati apoi peste,smantana.Se lasa se raceasca si apoi se baga la frigider cel putin o ora.
  • 7. Glazura de ciocolata.Intr-o cratita topiti ciocolata.Separat, intr-un alt recipient se amesteca zaharul, pudra de cacao si apa.Se aduce la fierbere amestecand constant.Se ia de pe foc, se adauga ciocolata topita si brandy-ul.Se lasa sa se raceasca complet, aproximativ 30 de minute.
  • 8. Intr-un bol, se bate untul cu mixerul, pana acesta devine cremos.Se adauga amestecul de ciocolata de la punctul 7.Apoi, tot cu ajutorul mixerului, se incorporeaza si zaharul pudra.
  • 9. Pe o hartie de copt sau pe un blat de lemn se intoarce tava in asa fel incat blatul de tort se fie scos.Se taie pe lung in 6 parti egale, dreptunghiuri sau cercuri, in functie de forma tavii.
  • 10. Pe o hartie de copt se intinde o parte din glazura de ciocolata, peste aceasta se aseaza prima felie de blat, taiata anterior.Aceasta este baza.Intindeti peste jumatate din ganache-ul de ciocolata alba, adaugati inca o felie de blat.Intindeti peste jumatate din ganache-ul de ciocolata neagra, adaugati inca o felie de blat.Intindeti un sfert din glazura de ciocolata.Repetati operatiunea cu inca 2 parti de blat peste care se intinde restul ganache-ului de ciocolata alba, respectiv neagra.Peste ultimul blat se intinde glazura de ciocolata, se adauga deasupra bucatile de ciocolata alba si neagra.Restul glazurii se aplica si pe celelalte laturi ale tortului.Tortul astfel format se transfera pe un platou si se lasa la frigider cateva ore pana ce glazura s-a intarit foarte bine.

Tort de ciocolata

Ingrediente

Pentru blat:
250 g unt la temperatura camerei;
300 g ciocolata neagra dulce;
50 g zahar brun;
5 linguri zahar alb;
3 oua;
7 linguri faina;
100 g fructe uscate;
120 g alune crude si nesarate;
150 g ciocolata alba;
1 plic praf de copt;
50 ml Brandy;
1 plic cappuccino;
1 lingurita rasa cu ness;
2 plicuri esenta vanilie Finesse;

Pentru glazura:
150 g ciocolata alba;
50 g unt;
1 lingurita ness;
1 varf cutit colorant alimentar portocaliu


  • 1. Preparare blat: Se topeste, la foc mic, ciocolata neagra si untul. Se adauga apoi zaharul, pana se topeste si acesta. Separat se bat ouale cu 2 linguri faina, care se incorporeaza mai apoi in compozitie. Se mai tine vasul pe foc inca 3 minute si apoi se stinge focul.

  • 2. Se taie bucati fructele uscate si se marunteste ciocolata alba. Alunele se prajesc si se macina. Se adauga in ciocolata topita alunele, fructele, ciocolata alba, restul de faina, Brandy-ul, esenta de vanilie, praful de copt, ness-ul si plicul de cappuccino.

  • 3. Se tapeteaza o tava de tort, cu diametrul de 26 cm, se toarna compozitia si se da la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.

  • 4. Preparare glazura: Se topeste ciocolata alba si untul. Se adauga ness-ul si colorantul alimentar (daca doriti putina culoare; poate fi omis). Se toarna asa calda peste tortul racit in prealabil.
  • Nutella Cookies


    Ingrediente


    · 100 gr unt
    · 100 gr zahar brun
    · 1 ou
    · 200 gr Nutella
    · 50 ml lichior cafea cu ciocolata
    · 200 gr faina
    · 50 gr cacao pudra
    · 1 lingurita scortisoara macinata
    · ¼ lingurita praf de copt
    · ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
    · 160 gr fulgi de ciocolata amaruie

    • 1. Se incinge cuptorul la 190 .
    • 2. Intr-un bol se amesteca faina cu pudra de cacao, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.Intr-un alt bol se bate untul cu zaharul apoi se incorporeaza oul urmat de Nutella si lichiorul de cafea cu ciocolata. Se inglobeaza ingredientele uscate si se amesteca pana la omogenizare.Se adauga 100 gr fulgi de ciocolata amaruie si se amesteca.
    • 3. Se ia cate 1 lingura din aluat si se aseaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt sau unsa cu unt. Se presara deasupra biscuitilor 60 gr fulgi de ciocolata amaruie .Biscuitii se aseaza la o distanata de 4-5 cm unul de altul deoarece se vor extinde apoi se dau la copt 9-11 minute.

    Prăjitură cu prune, alune de pădure şi ciocolată


    Ingrediente

    175g unt, moale, plus extra pentru uns
    500g prune
    175g zahăr brun
    175g făină cu agent de creştere (se găseşte la Pukka Food)
    175g alune de pădure mărunţite
    3 ouă
    1 linguriţă de praf de copt
    50g ciocolată neagră (70 cacao), mărunţită
    2 linguri alune de pădure
    2 linguri gem de coacăze sau prune
    • 1. Se încinge cuptorul la 180º C. Se unge cu unt baza unei forme de copt rotunde, de 20cm. Se taie pe jumătate patru prune, se scot scâmburii şi se lasă deoparte pentru mai târziu. Apoi se taie mărunt prunele rămase.
    • 2. Se aşază într-un bol mare zahărul, untul, făina, alunele mărunţite, ouăle şi praful de copt şi se amestecă 1-2 minute cu o lingură de lemn sau cu un mixer, până ce se obţine o compoziţie omogenă şi uşoară. Se adaugă prunele mărunţite şi ciocolata, iar compoziţia obţinută se răstoarnă în forma de prăjitură pregătită şi se nivelează.
    • 3. Jumătăţile de prună se aşază deasupra, presându-le uşor, apoi se presără şi câteva alune. Se coace 40-50 de minute, până când partea de sus devine aurie. Se lasă la răcit în formă 10 minute, apoi se scoate, se înlătură hârtia şi se lasă la răcit pe un grătar. Se încălzeşte gemul şi se unge cu el (cu o pensulă de patiserie) partea de deasupra a prăjiturii, înainte de a o servi.

    Donauwelle (Valurile Dunarii)


    Ingrediente

    250g margarina, 250g zahar, 6 oua, 350g faina, 1 praf de copt, 2 linguri rase cacao, 1/2 lamaie, 1 borcan mare visine fara samburi; 2 budinci vanilie, 600ml lapte; 100g zahar, 1 pachet unt , 100g ciocolata lapte; 100g ciocolata amaruie; 50g unt de cocos/unt cat o nuca si 1 lingura jumate smantana
  • 1. Blatul: Untul/margarina se bate spuma cu mixerul. Se adauga treptat zaharul si ouale pana devine cremos. Apoi se cerne faina amestecata cu praful de copt. Amestecul se imparte in doua - jumatate se amesteca cu sucul si coaja de la jumatate de lamaie, cealalta jumatate cu 2 linguri rase de cacao.

  • 2. In tava unsa si tapetata (sau cu hartie de copt) se pune amestecul galben, cu grija peste cel maro si apoi visinele foarte bine scurse. Se coace la 175°C circa 30 de minute.

  • 3. Crema: Se pregateste budinca. La sfarsit se pune deasupra putin unt sa nu faca crusta si se lasa la racit. Restul de unt se bate spuma si se incorporeaza in el budinca rece incetul cu incetul. Crema se pune peste blatul rece si se pune la rece.

  • 4. Glazura: Ciocolata se rupe bucati si se topeste pe aburi. Se adauga untul de cocos sau unt cat o nuca si o lingura de smantana si se lasa putin sa se raceasca, cat sa curga inca. Se pune peste crema si se pune la rece
  • Tarte cu ciocolată şi nuci Macadamia


    Ingrediente

    375g aluat pentru prăjituri
    200g ciocolată neagră, bucăţele
    2 linguri frişcă lichidă
    o lingură de amaretto Disaronno sau coniac (opţional)
    2 ouă mari, plus 1 gălbenuş
    50g zahăr tos
    85g nuci Macadamia, bucăţele
    zahăr pudră, pentru decor

    • 1. Se încălzeşte cuptorul la 170°C. Se întinde aluatul pentru prăjituri până ajunge de grosimea unei monede şi se decupează 4 forme de tartă (aprox. 10 x 3 cm). Se înlătură excesul de aluat cu ajutorul unui sucitor cu care se nivelează marginile. Se lasă să se întărească în frigider aprox. 30 de minute. Se înfăşoară în hârtie pentru copt şi se coace orb pe o tavă aprox. 15 minute. Se îndepărtează hârtia şi pietrele şi se mai lasă la cuptor aprox. 3-5 minute, până aluatul capătă o textură aurie, de biscuit.
    • 2. În timp ce aluatul se coace, se topesc în bain-marie ciocolata şi frişca amestecate cu alcool (dacă e cazul). Între timp se bat ouăle, gălbenuşul şi zahărul, până se transformă într-o spumă. Se încorporează ciocolata topită şi mare parte din cantitatea de nuci.
    • 3. Se împarte amestecul de ciocolată în forme şi se presară cu restul de nuci. Tartele necoapte încă pot fi acum congelate. Se coc timp de 12 minute (sau 20 dacă au fost îngheţate în prealabil). Căpăcelele tartelor se vor umfla în vreme ce mijlocul va rămâne moale. Se servesc ornate cu zahăr pudră.

    Terină de ciocolata albă şi neagră


    Ingrediente

    puţin ulei, pentru uns
    200g ciocolată albă, bucăţele
    568g frişcă lichidă
    300g ciocolată neagră, bucăţele
    2 albuşuri mari de ou
    • 1. Se unge cu ulei o tigaie mare (aprox. 22 x11x 6cm), se tapetează cu folie alimentară (uleiul va ajuta la aderenţa pe margini), apoi se aşază pe fund un strat de hârtie pentru copt. Se topeşte ciocolata albă în bain-marie şi se lasă să se răcorească puţin. Se bat cu mixerul 200ml de frişcă până devine băţoasă. Se dă deoparte până se prepară stratul negru.
    • 2. Se topeşte ciocolata neagră aşa cum s-a procedat şi cu cea albă, apoi se îndepărtează de sursa de căldură şi se lasă la răcorit aprox. un minut. Încetul cu încetul, se amestecă restul de frişcă lichidă în ciocolata topită până se omogenizează şi se îngroaşă. Se bat albuşurile bine, se adaugă pentru început o treime din ele în crema obţinută, până se subţiază, apoi se încorporează întreaga cantitate.
    • 3. Pentru a pregăti terina, se toarnă jumătate din amestecul negru într-o formă de chec şi se netezeşte suprafaţa. Se adaugă amestecul alb şi se netezeşte, iar deasupra restul de amestec negru, având grijă să nu se strice stratul de mijloc, şi se netezeşte din nou. Se acoperă şi se dă la rece pentru cel puţin 2 ore. Dacă se pregăteşte terina cu o zi înainte, se lasă la temperatura camerei cel puţin o oră înainte de a se servi.
    • 4. Se scoate pe o farfurie prin întoarcerea formei în care a fost pregătită, ajuntându-vă de marginile foliei. Se îndepărtează total folia alimentară şi hârtia pentru copt.

    Brioşe cu ciocolată

    Ingrediente

    200g de unt
    200g de ciocolată neagră
    200g de zahăr brun
    2 ouă, bătute
    1 linguriţă extract de vanilie
    250g făină cu agent de creştere
    bomboane de ciocolată şi ornamente din zahăr, pentru decorat
    PENTRU GLAZURĂ
    200g de ciocolată neagră
    100ml de smântână dulce grasă (frişcă lichidă)
    50g de zahăr pudră
    • 1. Se încinge cuptorul la 160º C/gaz 3 şi se pun forme de hârtie într-o tavă de brioşe. Se topesc într-o crăticioară untul, ciocolata, zahărul, împreună cu 100ml de apă fierbinte. Se dă amestecul deoparte, ca să se răcească.
    • 2. Se adaugă ouăle şi vanilia în amestecul de ciocolată. Se pune făina într-un bol, se adaugă amestecul de ciocolată şi se omogenizează. Se pune aluatul în formele de brioşe (se umplu doar trei sferturi), se aşteaptă cinci minute, apoi se dă tava la cuptor (pe un raft din partea inferioară) timp de 20-22 de minute. Se lasă la răcit.
    • 3. Pentru glazură, se topeşte ciocolata într-un bol deasupra unei crăticioare în care fierbe apa. După ce s-a topit, se stinge focul, se adaugă smântâna şi zahărul pudră. Când amestecul a devenit destul de vâscos, se întinde pe fiecare brioşă, apoi se presară cu bombonele şi ornamente din zahăr.

    Negrese cu sos de ciocolată


    Ingrediente

    200g ciocolată amăruie, ruptă în bucăţi
    100g ciocolată cu lapte, ruptă în bucăţi
    85g unt
    100g zahăr
    85g zahăr brun
    3 ouă, la temperatura camerei, bătute uşor
    140g făină albă
    140g nuci, tocate mare
    200ml iaurt natural
    • 1. Se încinge cuptorul la 180°C/aer cald sau 160°C/gaz 6 şi se tapetează cu hârtie de copt o tavă de cuptor mijlocie, adâncă. Se topesc 100g ciocolată amăruie, toată ciocolata cu lapte şi untul într-un castron termorezistent pus într-un vas cu apă clocotindă. Se ia de pe foc şi se adaugă zahărul. Se lasă să se răcească puţin, timp în care se pregătesc celelalte ingrediente.
    • 2. Se încorporează ouăle în ciocolată, apoi nucile şi un praf de sare şi se amestecă bine. Se toarnă compoziţia în tavă şi se coace 25-30 de minute. Se lasă la răcit în tavă.
    • 3. Pentru sos, se topeşte restul de ciocolată amăruie, se amestecă apoi cu iaurtul şi se dă la rece. Pentru a servi, se taie prăjitura în bucăţi atât de mari cât doriţi şi se serveşte cu sosul de ciocolată.

    Prăjitură cu ciocolată şi cremă de brânză

    Ingrediente

    PENTRU BLATUL DE BISCUIŢI
    85g unt topit, plus o cantitate mică pentru uns
    14 biscuiţi simpli cu ciocolată, zdrobiţi fin

    PENTRU CREMA DE BRÂNZĂ
    900g cremă de brânză dulce, la temperatura camerei
    200g zahăr tos
    4 linguri cacao
    2 linguriţe esenţă de vanilie
    3 linguri Tia Maria
    3 ouă
    285 ml smântână fermentată
    100g ciocolată de menaj
    2-3 linguri lapte
    285 smântână groasă
    cârlionţi/fulgi de ciocolată

  • 1. Se dă cuptorul la 160°C/gaz 4. Se tapetează o tavă rotundă cu diametrul de 25 cm cu foaie de copt. Se amestecă untul cu biscuiţii cu ciocolată, se creează un amestec omogen care se presează pe fundul şi marginile tăvii. Se coace 10 minute.

  • 2. Se dă temperatura cuptorului la 220°C/gaz 9. Se bate cu un tel electric crema de brânză cu zahărul. Se adaugă apoi progresiv cacao, vanilie, Tia Maria, ouăle, smântâna fermentată şi jumătate din ciocolata topită. Se adaugă apoi lapte ciocolatei rămase astfel încât să obţineţi un sos consistent şi se aşază deoparte.

  • 3. Se dau pereţii tăvii cu unt. Se toarnă amestecul de brânză şi se netezeşte suprafaţa. Se coace 10 minute, apoi se dă temperatura la 90°C/ gaz ¼ timp de 25-30 de minute. Crema ar trebui să aibă în acest moment o consistenţă gelatinoasă doar în centru. Se stinge cuptorul, se întredeschide şi se lasă prăjitura să se răcească încet în cuptor, aproximativ 2 ore. Scoateţi şi, atunci când s-a răcit complet, puteţi servi.

  • 4. Pentru decorare, scoateţi prăjitura din tavă şi îndepărtaţi foaia de copt prinsă de bază. Se bate frişca şi se aşază deasupra. Peste frişcă picuraţi sosul de ciocolată, apoi cu un cuţit creaţi pe suprafaţa decorată dâre de ciocolată şi frişcă. Presăraţi fulgii de ciocolată, serviţi