Dakos-urile sunt un fel de bruschette greceşti, mai rustice (reţeta originală include pâine uscată din făină de orz), scăldate în ulei de măsline (ca de altfel mai toate mâncărurile originare din Creta). Se servesc de obicei ca antreu.
Ingrediente
2 chifle mai vechi (sau 2 felii mai groase de pâine de secară)4 roşii foarte coapte
80g de brânză feta, tăiată cubuleţe
1 pumn de măsline naturale Kalamata
1 linguriţă de oregano uscat
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1. Se încinge cuptorul la 180º C/gaz 6. Se taie chiflele în jumătate pe orizontală şi se păstrează partea de la bază, care nu are denivelări. Se ţin în cuptor timp de 8-10 minute, până devin crocante. Alternativ, le puteţi prăji într-un toaster (dacă aveţi pâine sau chifle foarte uscate, puteţi sări peste acest pas). Apoi se scot şi se lasă la răcit.
- 2. Se rad roşiile pe faţa cu ochiuri mari a unei răzători (coaja se aruncă), într-o farfurie adâncă.
- 3. Se pun pulpa de roşii, brânza şi măslinele peste pâinea prăjită. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se presară oregano.