vineri, 24 iunie 2011

Dakos


Dakos-urile sunt un fel de bruschette greceşti, mai rustice (reţeta originală include pâine uscată din făină de orz), scăldate în ulei de măsline (ca de altfel mai toate mâncărurile originare din Creta). Se servesc de obicei ca antreu.

Ingrediente

2 chifle mai vechi (sau 2 felii mai groase de pâine de secară)
4 roşii foarte coapte
80g de brânză feta, tăiată cubuleţe
1 pumn de măsline naturale Kalamata
1 linguriţă de oregano uscat
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1. Se încinge cuptorul la 180º C/gaz 6. Se taie chiflele în jumătate pe orizontală şi se păstrează partea de la bază, care nu are denivelări. Se ţin în cuptor timp de 8-10 minute, până devin crocante. Alternativ, le puteţi prăji într-un toaster (dacă aveţi pâine sau chifle foarte uscate, puteţi sări peste acest pas). Apoi se scot şi se lasă la răcit.
  • 2. Se rad roşiile pe faţa cu ochiuri mari a unei răzători (coaja se aruncă), într-o farfurie adâncă.
  • 3. Se pun pulpa de roşii, brânza şi măslinele peste pâinea prăjită. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se presară oregano.

Omletă-sufleu de vară


Ingrediente

4 ouă
1 lingură de parmezan ras
o mână frunze de busuioc, tocate fin
1 lingură ulei de măsline
50g de brânză moale de capră, bucăţele
4 roşii-cireaşă, înjumătăţite
  • 1. Încingeţi cuptorul la putere maximă. Spargeţi ouăle şi separaţi în două boluri albuşul de gălbenuş. Adăugaţi peste gălbenuşuri parmezanul şi mare parte din cantitatea de busuioc şi asezonaţi. Bateţi cu putere albuşurile aprox. 1 minut, până când devin pufoase, apoi, cu acelaşi tel, bateţi gălbenuşurile cu parmezanul şi busuiocul. În final, adăugaţi amestecul de gălbenuşuri peste albuşuri.
  • 2. Încingeţi uleiul într-o cratiţă mică şi adăugaţi ouăle bătute. Lăsaţi pe foc 1 minut, apoi adăugaţi brânza de capră şi roşiile. Daţi amestecul la cuptor pentru 5 minute până când se înfoaie, capătă o culoare gălbuie şi se aşază. Presăraţi cu restul de frunze de busuioc, apoi serviţi direct din tigaie, alături de salată.

Pancakes cu ceapa verde


Ingrediente

* 1 ou
* 1 lingurita parf de copt
* 200 g faina
* 300 ml lapte
* sare si piper
* rondele de ceapa verde
  • 1. Amestecati bine toate ingredientele pana iese un aluat destul de gros si parjiti in tigaie(unsa cu putin ulei inainte) . De preferat este sa le mancati calde caci sunt mai gustoase insa si reci sunt o gustare placuta!

Budincă de griş cu fructe de pădure


Ingrediente

1l de lapte
4 linguri de zahăr brun
1 păstaie de vanilie
1/3 cană de griş de grâu
1 cană fructe de pădure (proaspete sau dezgheţate), plus extra pentru decorat
  • 1. Laptele se pune la fiert într-o oală cu fundul gros, împreună cu 3 linguri de zahăr şi păstaia de vanilie despicată pe lungime. Când dă în clocot, se scoate vanilia şi se toarnă în ploaie grişul, amestecând încontinuu cu un tel, până când se îngroaşă.
  • 2. Într-o crăticioară, se fierb fructele de pădure cu o lingură de zahăr, până când capătă consistenţa unei dulceţi (dacă fructele nu îşi lasă lichidul destul de repede, se adaugă 1-2 linguriţe.
  • 3. Într-un bol pentru micul dejun sau într-un pahar, se pune mai întâi un strat de griş, apoi unul de „dulceaţă", şi tot aşa până se ajunge la marginea recipientului.

Ouă de vară – totul într-o singură tigaie


Ingrediente

1 lingură ulei de măsline
400g de dovlecei (aprox. 2 dovlecei mari), tocaţi în bucăţi mici
200g de roşii cireaşă, înjumătăţite
1 căţel de usturoi, zdrobit
2 ouă
câteva frunze de busuioc, pentru servit
  • 1. Se încinge uleiul într-o tigaie nonaderentă şi se adaugă dovleceii. Se prăjesc 5 minute, amestecând des, până încep să se înmoaie, după care se adaugă roşiile şi usturoiul şi se mai lasă pe foc preţ de câteva minute. Se adaugă un strop de condimente şi se formează două adâncituri în amestec, în care se sparg ouăle. Se acoperă tigaia cu un capac sau cu folie de aluminiu şi se lasă 2-3 minute până ce ouăle sunt gata, după gust. Se presară deasupra câteva frunze de busuioc şi se serveşte cu pâine cu coaja crocantă.

Sparanghel cu ouă moi


Ingrediente

1 lingură ulei de măsline
50g de pesmet fin
chili şi paprika, un vârf de cuţit din fiecare
16-20 tulpini de sparanghel
4 ouă
  • 1. Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă pesmetul şi se prăjeşte până devine auriu. Se asezonează cu sare de mare grunjoasă şi condimente şi se lasă să se răcorească. Se fierbe sparanghelul doar 3-4 minute într-o oală mare cu apă dată în clocot şi sărată. În acelaşi timp, se fierb ouăle 3-4 minute. Se aşază fiecare ou în suportul special. Se scoate sparanghelul, se lasă să se usuce şi se împarte în mod egal pe farfurii. Se presară cu pesmet şi se serveşte.

Turtiţe cu şuncă şi pătrunjel


Ingrediente

100g de şuncă afumată, mărunţită
100g de făină
50g de brânză maturată rasă
1 linguriţă de frunze proaspete de cimbru sau ½ linguriţă de cimbru uscat
2 linguri de pătrunjel tocat
2 ouă
6 linguri de lapte
ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit
ochiuri în apă şi crème fraîche, pentru servit
  • 1. Se frig bucăţelele de şuncă până devin crocante şi aurii. Se scot la răcorit pe o farfurie. Se amestecă într-un bol făina, brânza, ierburile, sarea şi piperul. Se creează o adâncitură în centru în care se sparg ouăle. Se amestecă cu o lingură de lemn şi se adaugă laptele treptat, încorporând făina de pe margine pe măsură ce amestecaţi. În final trebuie să obţineţi un aluat destul de gros.
  • 2. Se încinge uleiul într-o tigaie, se adaugă cu lingura aluat şi se prăjeşte până ce turtiţele astfel formate încep să prindă culoare şi pe margini. Se întorc şi se prăjesc până capătă o culoare aurie. Se scot şi se ţin calde.
  • 3. Se servesc câte 2, cu un ou în apă şi crème fraîche deasupra, decorate cu cimbru după gust.

Clătite cu caise şi unt cu miere

Ingrediente

PENTRU UNTUL CU MIERE
100g de unt moale
2 linguri de miere

PENTRU CLĂTITE
140g de făină Experta
un strop de bicarbonat de sodiu
25g de zahăr pudră
un ou
150ml de lapte
o mână de caise uscate, tăiate mărunt
ulei pentru prăjit

  • 1. Se amestecă untul cu mierea, se aşază în folie de plastic sub forma unui baton şi se dă la rece. Se poate păstra în frigider până la o lună.

  • 2. Se cerne făina, bicarbonatul de sodiu şi un strop de sare într-un bol, se amestecă cu zahărul şi se face o adâncitură în mijloc. Se bate oul cu laptele şi se toarnă încet în golul format, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloaşelor. Se adaugă caisele.

  • 3. Se încinge o picătură de ulei într-o tigaie nonaderentă, la foc moale. Se adaugă 4 linguri cu vârf de aluat şi se ţin aprox. 1 minut, până când pe suprafaţa fiecărei clătite apar bule. Se întorc cu ajutorul unei palete şi se mai prăjesc 1 minut. Se repetă operaţiunea până la epuizarea aluatului. Se servesc de preferat calde. Dacă le păstraţi la rece, întâi încălziţi şi apoi adăugaţi untul cu miere.
  • Clătite americane cu fructe

    Ingrediente

    3 ouă
    1 gălbenuş
    25g zahăr tos
    ½ linguriţă praf de copt
    85g unt, topit şi răcit
    300g făină premix Experta
    200ml lapte
    vişine în sirop sau dulceaţă de vişine
    frişcă pentru servit

    • 1. Se bat ouăle întregi şi gălbenuşul cu zahărul şi cu praful de copt, apoi se adaugă untul. Se încorporează treptat şi uşor făina. Se amestecă până se obţine un aluat omogen, peste care se toarnă treptat laptele amestecând cu grijă, pentru a nu se forma cocoloaşe. Se lasă aluatul la loc călduros timp de 10 minute. Consistenţa aluatului trebuie să fie cea a unei smântâni groase.
    • 2. Se pune o tigaie pe foc mediu, după ce s-a uns cu ajutorul unui prosop de hârtie îmbibat în ulei. Se ia aluat cu o lingură mare şi se pun câteva porţii în tigaie. Nu uitaţi că acestea sunt clătite groase, cu diametrul mic. Se lasă aproximativ 3 minute pe o parte (marginile devin maronii, iar la suprafaţă se formează bule), apoi se întorc şi se lasă încă 3 minute şi pe partea cealaltă. Se repetă procedura până se termină aluatul. Clătitele făcute se pot congela.
    • 3. Se toarnă vişine în sirop sau dulceaţă de vişine peste clătite (nu greşiţi nici dacă folosiţi miere sau sirop de arţar) şi se ornează cu o porţie bună de frişcă.

    Smoothie cu fructe exotice


    2 fructe de cactus marime medie
    2 grape fruit mari
    60 ml lapte de cocos
    4 linguri de zahar

    • 1. Spalati fructele. Curatati-le si taiati-le in bucati mici, adaugati zaharul si faceti-le piure cu ajutorul blenderului.
    • 2. Amestecati laptele de cocos cu piureul de fructe.
    • 3. Puneti smoothie-ul la frigider sa se racoreasca 30 minute si serviti-l imediat.

    Mic dejun englezesc


    4 cârnăciori Chipolata de porc, de cea mai bună calitate (puteţi folosi însă orice salam semiuscat de bună calitate)
    4 felii de şuncă de porc afumat
    140g de ciuperci champignon
    6 ouă bătute
    8 roşii cherry, tăiate pe jumătate
    o mână de brânză Cheddar rasă (dacă doriţi)
    o lingură de ceapă de tuns mărunţită

    Crochete de cartofi cu muştar şi somon afumat


    Ingrediente

    1 cartof mare (aprox. 350g), spălat
    o lingură de făină simplă
    o lingură de muştar boabe sau sos de hrean
    o bucăţică de unt
    o lingură de ulei de floarea-soarelui
    4 felii de somon afumat
    smântână groasă si ceapă de tuns pentru servit
    • 1. Se rade cartoful cu coajă pe un prosop de bucătărie curat. Se strâng capetele prosopului şi se scurge restul de apă din cartof. Se răstoarnă într-un bol şi se adaugă făina şi muştarul (sau hreanul). Se asezonează şi se amestecă bine.
    • 2. Se împarte aluatul obţinut în 8 şi se turteşte între palme, astfel încât să obţineţi forme rotunde şi plate. Se încing uleiul şi untul într-o tigaie mare şi se aşază compoziţia de cartofi. Se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte la foc moale, până se rumenesc.
    • 3. Se aşază pe fiecare farfurie câteva crochete una peste alta şi se asortează cu câte o felie de somon afumat, smântână şi ceapă de tuns.

    Brioşe cu ou, spanac şi somon afumat


    Ingrediente

    o lingură de oţet de vin alb
    4 ouă cât mai proaspete
    300g de spanac
    25g de unt, pentru prăjit şi uns
    2 chifle, tăiate în două
    4 felii de somon afumat, de cea mai bună calitate
    PENTRU SOSUL OLANDEZ
    2 gălbenuşuri de ou
    140g de unt topit
    zeama de la o jumătate de lămâie
    un praf de piper cayenne
    • 1. Pentru sosul olandez, se bat într-un bol la bain-marie gălbenuşurile cu 2 linguri de apă fierbinte. Se adaugă treptat untul topit (excepţie făcând restul lăptos de unt care rămâne pe fund) până se omogenizează. Se adaugă zeama de lămâie şi se asezonează cu piper şi sare după gust, apoi se dă deoparte.
    • 2. Se pun apa şi oţetul la fiert într-o oală nu foarte adâncă şi nu se adaugă sare decât după ce dau în clocot; se adaugă ouăle în apă şi se fierb pentru 2 minute. Se scot cu o spumieră şi se răcoresc în apă rece.
    • 3. Se căleşte într-un wok spanacul cu un cub de unt până se înmoaie, se scurge şi se condimentează.
    • 4. Se încinge grătarul aragazului. Se aşază chiflele pe o tavă, cu partea tăiată în sus şi se lasă la cuptor până se rumenesc. Se scot, se dau cu unt şi se acoperă cu bucăţi de somon afumat. Se acoperă în mod egal cu spanac, având grijă să se lase o adâncitură pentru ou. Ouăle se stropesc cu un sfert din cantitatea de sos şi se aşază din nou în cuptor aprox. un minut până se rumenesc. Se servesc calde.

    Pãcintele delicioase cu ciuperci si crenvursti


    Ingrediente

    1 ceapã
    ulei de mãsline
    1 cutie micã crenvursti ( 250 g)
    1 cutie micã ciuperci feliate ( 355 g)
    1 lingurã de mustar sau ketchup
    1 cescutã de brânzã rasã
    1 ambalaj de aluat foietaj din comert descongelat
    1 ou
    mãsline feliate
    pãtrunjel proaspãt
    • 1. Pre încãlzeste cuptorul la 180ºC.
    • 2. Pune ceapa tocatã fin la cãlit în putin ulei de mãsline, cam 2 linguri. Adaugã crenvursti tãiati rondele, ciupercile si lasã la prãjit amestecând ca sã nu se prindã de tigaie. Adaugã ketchapul si pãtrunjelul , condimenteazã si amestecã. Ia de foc si amestecã cu brânza rasã si mãslinele.
    • 3. Taie aluatul întins pe mijloc si unge marginile cu apã rece. Pune umplutura si acoperã cu aluat, poate râmâne plãcinta întreagã tip ruladã sau plãcintele individuale care se ung cu oul bãtut.
    • 4. Se dã la cuptor cca. 25 minute. Sunt la fel de bune calde cât si reci.