luni, 27 iunie 2011

Sardine cu salată siciliană de fenicul


Arome mediteraneene. Dacă asezonaţi carnea cu sare de mare înainte de a aşeza sardinele pe grătar, peştele nu se va lipi

Ingrediente

 
sucul de la o lămâie
o mână de pătrunjel, o jumătate alegeţi frunzele, cealaltă jumătate mărunţită
1 căţel de usturoi tăiat fin
1 bulb de fenicul
50g seminţe de pin prăjite
50g de stafide
o mână de măsline verzi mărunţite
3 linguri de ulei
4 sardine mari, curăţate de solzi şi măruntaie
  • 1. Se amestecă sucul de lămâie, pătrunjelul mărunţit şi usturoiul şi se lasă deoparte. Se taie coada bulbului de fenicul, se culeg firele (similare cu cele de mărar) şi se lasă deoparte. Se taie bulbul felii subţiri. Se amestecă toate ingredientele pentru salată cu vinegreta.

  • 2. Pentru sardine se înfierbântă grătarul. Se asezonează cu sare de mare şi se ţin pe grătar 2-3 minute pe fiecare parte până ce ochii devin albi. Se presară totul cu frunzele de pătrunjel, ulei de măsline şi se serveşte.
  • Biban la tigaie cu broccoli şi vinegretă de lămâie


    Prăjitul în tigaie este cel mai popular mod de a pregăti fileul de peşte în restaurante pentru că durează foarte puţin până ce clientul îşi primeşte comanda. În plus, această modalitate de preparare aduce şi un contrast de texturi, deoarece pielea devine crocantă, în timp ce carnea rămâne fragedă.

    Ingrediente

     
    2 fileuri, de 140g fiecare
    un broccoli mic
    o portocală
    6 linguri de ulei de măsline
    4 linguri de capere mici
    6 anşoa, mărunţite
    o lămâie
  • 1. Înainte de a începe gătitul propriu-zis, se pregătesc toate ingredientele. Se taie fileurile de biban astfel încât să aibă aceeaşi formă, apoi se crestează pielea până ajugeţi la carne, de 5-6 ori, la distanţă de 1 cm. Se lasă deoparte.

  • 2. Se taie portocala – se înlătură vârful şi partea de jos, se curăţă de coajă şi de membrană. Separaţi segementele şi stoarceţi sucul din resturi într-un bol. Se taie inflorescenţele de la broccoli în buchete de mărime medie.

  • 3. Pentru prepararea salatei calde de broccoli, buchetele se pun pentru un minut într-o oală cu apă fiartă, sărată, pentru o consistenţă al dente. Se pune o tigaie pe foc şi imediat ce broccoliul este gata, se scurge şi se aşază în tigaie pentru a elimina lichidul rămas.

  • 4. Se opreşte focul şi se pun feliile de portocală peste broccoli. Se amestecă câteva momente, cât să se încălzească şi portocala, apoi se pune totul într-un bol şi se adaugă sucul de portocale şi 2 linguri de ulei de măsline. Se asezonează cu piper şi un vârf de sare, apoi se lasă deoparte.

  • 5. Se curăţă tigaia şi se prăjesc fileurile. Se lasă să se odihnească pe o farfurie caldă, cu pielea în sus, şi se stropeşte cu sosul cald din tigaie.

  • 6. Pentru un peşte perfect prăjit în tigaie. 1 Peştele trebuie să fie la temperatura camerei şi doar înainte de a-l prăji se asezonează cu puţină sare şi piper. 2 Se încinge bine o tigaie de teflon cu 2 linguri de ulei. Se aşază fileurile în tigaie, cu pielea în jos. Imediat ce le puneţi în tigaie, apăsaţi fiecare fileu cu degetele sau cu o altă bucată de peşte ca să nu se arcuiască. 3 Se lasă peştele în tigaie la foc mic pentru 3-4 minute, până se observă că este aproape pătruns, iar pielea devine crocantă şi frumos colorată. 4 Se întorc fileurile, se prăjesc şi pe partea fără piele pentru 2 minute, având grijă să acoperiţi din când în când peştele cu uleiul din tigaie.

  • 7. Se pun 2 linguri de ulei în tigaie şi se dă la foc iute. Se adaugă capere şi anşoa şi se călesc până devin crocante. Se rade coaja de lămâie deasupra şi se stoarce jumătate din lămâie. Dacă nu este destul sos pentru ambele porţii, se mai adaugă ulei.

  • 8. Pentru un aspect profesionist: 1 Se aşază buchetele de broccoli într-un cerc, pe două farfurii calde, astfel încât tulpinile să fie îndreptate toate spre interior. 2 Se pun feliile de portocală peste broccoli şi se stropesc cu sosul care a mai rămas în bol. 3 Se aşază cu atenţie fileul de peşte peste broccoli şi portocală, încercând să nu se strice cercul deja aranjat. 4 Se aşază cu lingura capere şi anşoa pe lângă peşte, turnând sosul din tigaie peste şi pe lângă peşte. Se serveşte imediat.
  • Peşte la grătar cu salată de cartofi, ardei capia şi măsline


    Sănătos pentru inimă; bogat în omega-3; vitamina C şi acid folic; conţinut scăzut de grăsimi. Peştele alb merge foarte bine în această reţetă, însă poţi încearcă şi cu fileuri de păstrăv sau de somon

    Ingrediente

     
    1 linguriţă ulei de măsline
    2 fileuri de peşte alb, cum ar fi merluciu sau cod
    85g de ardei capia copt, de la borcan, tocat
    6 măsline negre, fără sâmburi
    1 căţel de usturoi, zdrobit
    1 lingură de maioneză
    2 mâini de rucola
  • 1. Se fierb cartofii 15 minute, până când se înmoaie. Între timp, se acoperă o tigaie grătar cu folie de aluminiu şi se unge cu puţin ulei. Se pune peştele pe folie şi se asezonează. Se coace timp de 6-8 minute, în funcţie de cât de subţire este fileul, până când carnea se rupe uşor în fâşii.

  • 2. Se scurg cartofii, se amestecă cu ardei, măslinele, usturoiul şi maioneza. Se serveşte peştele cu rucola şi salată caldă de cartofi.
  • Ceviche

    Este un preparat originar din America de Sud, pe bază de fructe de mare sau peşte, marinate în suc de citrice. Metoda tradiţională presupune o marinare de trei ore, timp în care acidul citric denaturează proteina din carne (adică o „găteşte" la rece). Abordarea modernă a redus timpul chiar şi la câteva minute, pentru anumite specii de peşte. Alege un peşte foarte proaspăt pentru că îl vei mânca aproape crud.

    Ingrediente

     
    250g file de cambulă (sau un peşte alb), fără piele
    250g file de somon, fără piele
    sucul de la 3 limes
    1 şalotă, tăiată peştişori
    1 ardei iute verde, tăiat în fâşii
    1 ardei iute roşu, tăiat în fâşii
    1 mână de frunze de coriandru
  • 1. Se feliază peştele foarte subţire (foloseşte un cuţit bine ascuţit, lung şi subţire) şi se pun feliile pe un platou.

  • 2. Se amestecă sucul de limes cu şalota, chilli, sare şi piper. Se toarnă peste peşte, astfel încât să-l acopere pe tot. Se acoperă şi se lasă la marinat timp de o oră, la frigider. Chiar înainte de servire, se presară deasupra coriandru.
  • Salată de paste orzo cu castraveţi, mărar şi somon


    Ingrediente

     
    2 fileuri de somon fără piele
    5 cepe verzi, 3 întregi, 2 feliate mărunt
    1 legătură mică de mărar, jumătate tocată
    1 lămâie, jumătate stoarsă, jumătate feliată
    125g de paste orzo
    ulei de măsline extravirgin
    1 linguriţă cu vârf de maioneză
    ½ castravete, curăţat şi tăiat felii
  • 1. Se toarnă suficientă apă într-o tigaie întinsă cât să acopere fileurile de somon. Se adaugă trei cepe verzi, mărarul netocat, feliile de lămâie, sare şi piper şi se aduce la fierbere. Se aşază cu atenţie cele două fileuri de somon în acest lichid, se dă focul la mic şi se fierbe 6-8 minute sau până ce peştele este pătruns. Se ia de pe foc şi se pune deoparte.

  • 2. Între timp, se fierb pastele orzo conform instrucţiunilor de pe pachet, apoi se clătesc în apă rece şi se scurg foarte bine.

  • 3. Se amestecă două linguriţe de suc de lămâie cu o lingură de ulei de măsline, maioneza, sare şi piper. Se pun într-un bol pastele fierte, cepele verzi feliate, castravetele, mărarul tocat şi dressingul. Se amestecă şi se serveşte cu peştele fiert.
  • Bouillabaisse


    Ingrediente

    5kg peşte întreg (respectaţi proporţia de 2 la 1 peste alb în raport cu peşte gras, uleios)
    12 creveţi mari
    25-30 midii
    5 linguri ulei de măsline
    2 cepe tăiate fin
    6 căţei de usturoi, mărunţiţi
    2 fire de praz
    1 bulb de fenicul, tăiat felii subţiri
    600g roşii, decojite şi mărunţite
    1 linguriţă sos tomat
    1 mână de pătrunjel tăiat fin
    3 fire de cimbru
    3 foi de dafin
    7 boabe de piper negru sfărâmate
    2 fâşii subţiri coajă de portocală
    1 linguriţă de şofran
    o cană vin alb
    1 litru de apă sau cât aveţi nevoie pentru a acoperi ingredientele
  • 1. Se curăţă peştele de solzi şi se taie file, se aşază carnea deoparte, iar capul şi oasele se păstrează pentru supă. Se curăţă creveţii, se păstrează exoscheletul, se despică şi se scoate vena dorsală şi capul.

  • 2. Se încălzeşte uleiul de măsline într-o cratiţă mare şi se adaugă ceapa, usturoiul, prazul, piperul şi feniculul. Se ţin pe foc până devin fragede, se adaugă roşiile, sosul tomat, precum şi oasele de la peşte şi carcasele crustaceelor, pătrunjelul mărunţit, cimbrul şi foile de dafin. Se adaugă acum coaja de portocală, cana de vin, 1l de apă şi, în cele din urmă, şofranul. Aduceţi la punctul de fierbere, apoi daţi la foc mic şi tineţi pe foc aproximativ 40 de minute sau până ce lichidul se reduce la jumătate. Se ia atunci de pe foc şi se strecoară printr-o sită în care, cu ajutorul unui polonic, veţi pisa toate ingredientele într-o pastă pentru a extrage tot lichidul şi toată savoarea legumelor şi a peştelui. Asezonaţi şi aşezaţi din nou pe foc supa. Aduceţi la punctul de fierbere şi adăugaţi peştele file mai întâi, ţineţi pe foc 7-8 minute, apoi midiile şi doar în cele din urmă creveţii. Tineţi pe foc până când midiile s-au deschis, iar creveţii sunt rozalii. Scoateţi peştele şi fructele de mare pe un platou şi turnaţi supa într-o supieră. Serviţi individual, aşezând peşte şi fructe de mare în fiecare farfurie peste care turnaţi un polonic sau două de supă. Alături serviţi crutoane cu rouille (vezi reţeta mai jos).

  • 3. Pentru rouille, un aioli la care se adaugă chilli şi şofran, aveţi nevoie de următoarele: puţină supă de peşte, pâine uscată, o cană, 4, 6 căţei de usturoi, o linguriţă de sare, o linguriţă chilli iute, câteva fire de şofran, un gălbenuş de ou, piper măcinat, ¼ cană ulei de măsline, o baghetă felii. Înmuiaţi pâinea uscată în supă, stoarceţi bine, adăugaţi usturoiul mărunţit, şofranul, piperul, oul, ardeiul iute şi măcinaţi bine într-un procesor. Turnaţi apoi în acelaşi procesor uleiul pentru a obţine o maioneză (încet şi constant în timp ce robotul amestecă). Ţineţi la frigider o oră înainte de a servi. Prăjiţi pâinea şi daţi alături de rouille şi un căţelşde usturoi.

  • Halibut la cuptor cu lămâie şi garnitură de praz şi cremă de crevete

    Ingrediente

     
    50g unt
    2 x 150-175g file de halibut
    sucul unei lămâi mici
    1 praz mare, tăiat julienne
    50g creveţi fierţi şi curăţaţi
    75-100g smântână lichidă
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200°C/aer cald sau 180°/gaz 6. Se unge cu unt un vas mic termorezistent şi se presară apoi cu sare şi piper după gust.

  • 2. Se pun bucăţile de halibut în vas, cu partea cu piele în sus, şi se stropesc cu jumătate din cantitatea de suc de lămâie şi cu 5 linguri de apă. Se sărează şi se acoperă cu hârtie pergament. Se înăbuşeşte uşor pe foc mic înainte de a-l da la cuptor unde va sta 6-8 minute, până ce carnea devine uşor elastică.

  • 3. Între timp, se topeşte jumătate din untul rămas într-o tigaie mare, se adaugă prazul şi se asezonează cu sare şi piper. Se acoperă şi se căleşte la foc mediu câteva minute, până ce prazul începe să se înmoaie, amestecând din când în când. Se adaugă creveţii şi porţia de smântână şi se lasă să dea în clocot.

  • 4. Se pune amestecul de praz şi creveţi pe două farfurii şi se aşază bucăţile de halibut peste. Vasul în care s-a copt peştele se pune repede pe foc. Se aşază în vas restul de zeamă de lămâie şi de unt, amstecând mereu. Când untul s-a topit, se toarnă acest sos peste halibut şi de jur împrejurul lui.
  • Coulibiac de somon


    Iată o idee minunată pentru cină, o plăcintă savuroasă de peşte cu un nume rezonant. Este varianta franţuzească a unei plăcinte tradiţionale ruseşti, cu câteva note personale. Poţi pregăti totul odată sau în etape – cum preferi . Dacă ţi se pare prea complicat să aşezi totul în straturi, poţi amesteca fâşiile de somon cu oul tocat şi astfel să le adaugi împreună.

    Ingrediente

     
    4 ouă
    50g unt
    700g fileuri de somon dezosate, fără piele, uşor afumate, tăiate în felii groase (vezi caseta din dreapta)
    2 x 375g aluat pentru foitaj
    1 ou, bătut pentru glazură

    PENTRU OREZ
    1 ceapă mare, tocată mărunt
    1 linguriţă de seminţe de chimion
    1 linguriţă de seminţe de coriandru
    4 păstăi de cardamom
    2 steluţe de anason
    200g orez basmati
    1 frunză de dafin
    1 baton de scorţişoară de 4cm
    400ml supă de peşte gata făcută sau apă
    coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la
    ½ lămâie
    1 legătură mare de mărar
  • 1. Pentru început se pregătesc toate ingredientele. Se pune la fiert o oală cu apă sărată, se adaugă ouăle şi se fierb exact 8 minute. Se scurg şi se clătesc sub jet de apă rece, se curăţă de coajă şi se lasă deoparte.

  • 2. Se încălzeşte jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie nonaderentă şi se prăjesc puţin feliile de somon, câte 1 minut pe fiecare parte (A), cât să se întărească puţin, dar să nu fie făcute. Se scot din tigaie şi se aşază pe o farfurie.

  • 3. Pentru orez se topeşte restul de unt în aceeaşi tigaie. Se adaugă ceapa, alături de chimion, coriandru, cardamon şi anason, apoi se prăjeşte uşor timp 8 minute, până când devine aurie. Se adaugă orezul, frunza de dafin şi batonul de scorţişoară (B), apoi se toarnă deasupra supa şi se asezonează generos cu sare şi piper. Se acoperă şi se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul la minim şi se mai lasă 10 minute pe foc. Se închide focul şi tigaia se lasă acoperită 10 minute, apoi se adaugă coaja şi sucul de lămâie, amestecând. Se lasă deoparte să se răcească. Până la această fază se poate pregăti cu câteva ore înainte. După ce se răceşte se adaugă amestecând mărarul tocat.

  • 4. Pentru plăcintă, se desfăşoară o bucată de aluat de foitaj şi se întinde în formă de dreptunghi de aproximativ 23x40cm, apoi se aşază pe o tavă de copt. Jumătate din cantitatea de orez se pune de-a lungul aluatului, pe mijloc, înlăturând anasonul şi batonul de scorţişoară. Se lasă o margine de 5cm. Se aşază somonul deasupra orezului, apoi se taie ouăle în felii care se aşază deasupra somonului (C). Se pune restul de orez deasupra şi se uniformizează totul cu mâinile, astfel încât să se obţină o formă compactă, fermă şi uniformă. Se înlătură boabele de orez de pe marginile aluatului şi marginile se ung cu oul bătut.

  • 5. Se desfăşoară a doua bucată de aluat şi se întinde în formă de dreptunghi puţin mai mare decât primul. Se aşază peste coulibiac şi se apasă marginile uşor, ca să se sigileze. Se taie excesul de aluat de pe margini. Plăcinta necoaptă poate fi păstrată la rece, în tavă, timp de o zi, sau congelată până la două luni.

  • 6. Se încălzeşte cuptorul la 220 C/gaz 7. Se unge toată plăcinta cu oul bătut şi se pot face modele cu lama unui cuţit, cu grijă să nu se taie aluatul (D). Se lasă la cuptor 20 de minute, până când plăcinta devine rumen-aurie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se serveşte tăiat în felii groase cu un bol de sos de ierburi sau de mărar
  • Gujoni de şalău cu sos thai


    Sosul thai este folosit perfect în această reţetă – puţin sărat şi acid, merge de minune cu peştele prăjit. Cu toate acestea, dacă sunt şi copii la masă, un sos tartar se potriveşte la fel de bine. Aşază în mijlocul mesei şi lasă-l pe fiecare să se servească

    Ingrediente

     
    500g fileu de şalău sau alt peşte alb
    ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

    PENTRU ALUAT
    140g de făină, plus extra pentru pudrat peştele
    1½ lingură de drojdie
    150ml de bere
    150ml de apă minerală

    PENTRU SOSUL THAI
    50g de fasole verde
    8 linguri sos de peşte Thai
    3-4 linguri de zahăr brun sau zahăr
    de palmier
    2 căţei de usturoi, daţi pe răzătoare
    3 ardei iuţi roşii, tocaţi fin
    1 bucată de ghimbir confiat, tăiat
    în cubuleţe
    sucul de la 2 lime
    felii de lime, pentru servit
    sare şi piper

  • 1. Întâi se face aluatul amestecând într-un bol făina cu drojdia şi puţină sare şi piper. Se adaugă berea şi suficientă apă minerală, până ce aluatul devine puţin mai gros decât smântâna lichidă. Se acoperă bolul cu folie alimentară şi se lasă drojdia să acţioneze timp de 30 de minute.

  • 2. Pentru a face sosul Thai, se pun păstăile de fasole verde în apă fiartă, timp de 2 minute, apoi se scurg şi se reîmprospătează sub apă rece. Se taie păstăile cât mai fin posibil şi se pun deoparte. Într-o crăticioară, se încălzeşte sosul de peşte împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă. Se ia de pe foc şi se adaugă usturoiul, ardeiul iute şi ghimbirul. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se adaugă fasolea verde şi sucul de lime. Dacă gusul este prea puternic, se mai poate drege cu puţină apă.

  • 3. Se taie fileurile de peşte în fâşii de lăţimea unui deget şi se presară cu puţină sare. Se umple cu ulei o treime dintr-o tigaie adâncă, un wok sau chiar o oală; se încinge până la 180° C sau până ce o bucată de pâine se rumeneşte în 20 de secunde. Se dă peştele prin făina amestecată cu puţină sare şi piper, se scutură excesul, se înmoaie în aluat şi se pune cu grijă în uleiul încins. Se prăjeşte în tranşe, câte aproximativ 3 minute, până ce peştele este crocant şi auriu. Se pune la scurs pe prosoape de hârtie, apoi se serveşte cu sos şi felii de lime.
  • cod in sos alb


    Ingrediente

     
    1 cod(1 kg) sau 4 fileuri cod
    50 gr unt
    1 lingura faina
    1 cescuta apa in care a fiert codul
    150 gr iaurt
    150 gr smantana
    1 lingurita busuioc
    1 lingurita rozmarin
    sare
    piper
    100 gr cascaval afumat
    zeama de lamaie dupa gust
    400 gr cartofi ptr garnitura
    4 felii lamaie,patrunjel verde tocat fin,salata verde ptr decor
  • 1. Se pun la fiert fileurile de cod in apa cu sare.Daca avem un cod il taiem in bucati potrivite,il dezosam si ii scoatem pielea,apoi il punem la fiert.Cand este gata il scoatem cu paleta usor intr-un vas termorezistent.

  • 2. Punem o tigaie la foc in care incintam untul.Adaugam faina,amestecand sa nu se faca cocoloase.Stingem cu apa si lasam sa fiarba.Adaugam iaurtul,smantana ,sarea si piperul si lasam 10 min la foc.Punem condimentele,zeama de lamaie si mai lasam 15 minute.

  • 3. Turnam sosul peste peste,punem cascavalul ras si il dam la cuptor 15 min.

  • 4. Spalam cartofii,ii curatam ,ii taiem cuburi mai mari si ii punem la fiert in apa cu sare.

  • 5. Se aseaza pe farfurie salata verde,se aseaza pestele,cartofii fierbintii.Se orneaza cupatrujel verde tocat fin si o felie de lamaie
  • peste cu sos de tomate


    Ingrediente

     
    4 buc file peste
    2-3 catei de ustroi
    1 ceapa
    1 legatura de marar
    1 legatura de patrunjel (pentru ornat)
    2-3 rosii coapte
    1 lingura sos tomate
    1 ardei rosu
    1 mocov
    100 ml de vin
    100 ml de apa
    1-2 linguri de ulei de masline
    condimente :sare, piper,rozmarin,cimbru

  • 1. Se spala fileul de peste si se pune pe un prosop absorbant pt a se indeparta excesul de lichid. Dupa ce excesul de apa a fost indepartat se pune intr - o tava de yena si se sareaza si se pipereaza. Si se lasa de-o parte pane se face sosul

  • 2. In robot se pun ceapa, ustroiul, mararul, rosiile decojite, sosul de tomate, ardeiul, morcovul, condimentele, apa, vinul si uleiul. Se mixeaza pana se obtine o pasta de consistenta medie.

  • 3. Sosul se toarna peste fileul de peste si se da la cuptor timp de 30-40 min la foc mediu

  • 4. Dupa ce se scoate din cuptor se decoreaza cu patrunjel tocat si se serveste cu mamaliguta.
  • Cocktail de creveti


    Ingrediente

     
    - o salata proaspata
    - un avocado
    - 100g creveti
    - sos: ketchup si maioneza in cantitati egale
    - putin coniac Alexandrion 5 stele
    - 1 legatura de marar
    - 1 lamaie
  • 1. Se prajesc crevetii in unt pana prind un pic de culoare.

  • 2. Sosul se realizeaza din ketchup si maioneza in cantitati egale, la care se adauga putin cogniac. (Va iesi ca sosul pentru creveti din comert.GARANTAT!!)

  • 3. In sos se adauga zeama de lamaie, mararul si avocadoul maruntit sau taiat bucati, dupa preferinta. Eu il prefer maruntit.

  • 4. Se taie salata iceberg in fasii si se aseaza pe o farfurie.

  • 5. In final crevetii si aseaza peste salata, iar sosul se pune deasupra.
  • File de cod si cartofi la gratar cu sos de usturoi


    Ingrediente

     
    Ingrediente pentru 10 portii : 3 kg file de cod, 2 kg de cartofi noi, 40 gr usturoi, 50 ml ulei de masline, 50 ml zeama de lamaie, 25 gr sare, 5 gr piper, 10 gr oregano, 10 gr busuioc, 10 gr cimbru.
  • 1. Mod de preparare: Fileul de peste se spala se presara cu sare, piper, oregano si busuioc si se "maseaza" usor pentru ca toate aromele condimentelor sa intre mai bine in el apoi se stropeste cu ulei si zeama de lamaie si se mai "maseaza" putin dupa care se introduce intr-o punga si se pune in frigider pentru cel putin 2-3 ore.

  • 2. Cartofii se spala foarte, foarte bine si se taie in 4, apoi ii vom presara cu sare, piper si cimbru si ii vom stropi cu ulei de masline, ii vom pune intr-un vas unde ii vom amesteca bine pentru ca aromele sa poata patrunde bine in ei si ii vom pune si pe acestia in frigider. Usturoiul il vom rade pe o razatoare foarte fina apoi in vom amesteca cu sare, zeama de lamaie si ulei de masline.

  • 3. Vom incinge gratarul si cand este bine incins vom aseza cu grija mai intai pestele si mai apoi cartofii, pestele se va aseza intotdeauna cu partea exterioara pe gratar prima data si dupa ce este facut pe aceasta parte il vom intoarce, cartofii ii vom pune mai intai cu coaja pe gratar.

  • 4. Dupa ce vom termina de fript atat pestele cat si cartofii in vom tine pentru 5-10 minute intr-un vas acoperit cu folie de aluminiu pentru a ca toate aromele sa se pastreze in preparat dar si pentru ca preparatele sa fie mai fragede si mai suculente.

  • 5. Va doresc pofta buna !
  • Spaghete cu sardine


    Ingrediente

     
    400g de spaghete
    1 lingură ulei de măsline
    2 căţei de usturoi pisaţi
    1 praf fulgi de chilli
    225g de roşii tocate de la conservă
    2 conserve x 95g de sardine fără piele şi oase, în sos tomat
    100g de măsline negre fără sâmburi, tocate mare
    1 lingură de capere scurse
    1 mână de pătrunjel tocat
  • 1. Se fierb spaghetele într-o cratiţă mare cu apă clocotită, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Între timp, se prepară sosul. Se încălzeşte uleiul într-o cratiţă de mărime medie şi se prăjeşte usturoiul 1 minut. Se adaugă fulgii de chilli, roşiile şi sardinele, mărunţindu-le uşor cu o lingură de lemn. Se lasă să se încălzească 2-3 minute, apoi se adaugă măslinele, caperele şi cea mai mare parte din pătrunjel. Se amestecă bine.

  • 2. Se scurg pastele, păstrând câteva linguri de apă în care au fiert. Se pun pastele în sos, amestecând bine, adăugând şi apa păstrată, în cazul în care sosul este prea gros. Se împart în patru boluri şi se presară pătrunjelul
  • Peşte fript cu bucăţi de avocado şi salsa


    Ingrediente

     
    1 avocado copt
    2 roşii-prună coapte, ficare tăiată în câte 6 bucăţi
    1 ceapă roşie mică, feliată fin
    3 linguri ulei de măsline, plus extra pentru stropit
    sucul de la o jumătate de lămâie sau
    de la o lămâie verde
    frunzele de la un bucheţel mic de coriandru
    2 fileuri de peşte, cu piele, a câte 140g, de preferat cod de Pacific sau halibut
  • 1. Curăţaţi de sâmbure, înjumătăţiţi avocadoul şi folosiţi o lingură pentru a scobi bucăţi de pulpă într-un bol. Amestecaţi cu grijă toate celelalte ingrediente cu avocadoul, cu excepţia peştelui, apoi daţi deoparte.

  • 2. Încingeţi grătarul. Asezonaţi peştele cu piper şi sare dacă doriţi, apoi stropiţi-l cu puţin ulei. Frigeţi fileurile câte 2-3 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc şi se pătrund. Serviţi cu salsa de avocado.
  • Cod cu sos de scoici

    Această reţetă se inspiră din prepararea supei de scoici, un fel de supă de peşte cremoasă de origine americană.


    Ingrediente

    1 cub de unt
    1 şalotă sau o ceapă mică, tocată fin
    50g bacon sau costiţă afumată, tăiată fâşii
    100ml de vin alb
    1 cartof roşu mare, tăiat în cubuleţe
    100g de scoici
    100g de porumb dulce din conservă, scurs
    50ml de smântână dulce grasă
    1 lingură de ulei vegetal
    2 bucăţi a câte 150g de file de cod de cea mai bună calitate, tăiate grosier
    chives sau frunze de ceapă verde, tocate fin
  • 1. Topiţi untul într-o tigaie. Căliţi şalota şi baconul sau costiţa 5 minute, până când se înmoaie. Adăugaţi vinul, cartoful şi 50ml de apă. Acoperiţi şi lăsaţi pe foc 10 minute, amestecând din când în când, până ce cartoful este aproape moale. Adăugaţi scoicile, acoperiţi şi mai lăsaţi 5 minute pe foc, până când sunt aproape deschise – înlăturaţi-le pe cele care nu se deschid. Adăugaţi porumbul dulce şi smântâna, apoi păstraţi la cald.

  • 2. Încingeţi o tigaie nonaderentă până când scoate fum. Adăugaţi uleiul, apoi aşezaţi fileurile, cu partea fără piele în sus. Asezonaţi, apoi lăsaţi la prăjit 3-5 minute, până ce pielea devine crocantă. Întoarceţi cu grijă bucăţile, apoi mai lăsaţi-le la prăjit încă două minute, până când se pătrund. Răsturnaţi amestecul cremos de cartofi în două boluri puţin adânci. Aşezaţi deasupra câte un file de cod şi presăraţi cu chives.
  • File de peşte crocant cu lămâie şi rozmarin

    Ingrediente

     
    4 fileuri de peşte (de preferat merluciu)
    frunzele tocate de la 2 fire de rozmarin sau o linguriţă de rozmarin uscat
    50g de pâine (aprox. 2 felii) făcută bucăţele
    coaja de la 2 lămâi, plus câteva felii pentru decor
    o lingură ulei de măsline

  • 1. Se încălzeşte grătarul la foc mediu. Se aşază pe tavă fileurile cu pielea în sus şi se frig aprox. 4 minute. Între timp, se toacă fin cu ajutorul robotului de bucătărie rozmarinul, pâinea, coaja de lămâie şi condimentele.

  • 2. Se întoarce peştele pe partea cealaltă şi se presară un sfert din amestecul tocat peste fiecare file. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se lasă la fript aprox. 4 minute, până se formează o crustă aurie, iar peştele este pătruns - carnea se va desprinde cu uşurinţă. Se serveşte alături de cartofi noi unşi cu unt şi feliuţe de lămâie.
  • Salată cu halloumi, sos de humus şi pâine crocantă


    Ingrediente

    2 pâini ţărăneşti din făină integrală

    2 roşii, tăiate în bucăţi

    ½ ceapă roşie, feliată

    ½ castravete mare, tăiat în bucăţi

    ulei de măsline

    sucul de la ½ de lămâie

    250g de halloumi, tăiată în bucăţi (se găseşte la Mega Image)

    oregano uscat

    2 linguri de humus

    75ml de iaurt

  • 1. Se încinge cuptorul la 180º C/gaz 4. Pentru a pregăti feliile de pâine crocantă, se înjumătăţeşte pâinea, apoi se taie în felii triunghiulare, care se ţin la cuptor 5-10 minute până devin crocante. Se amestecă roşiile, ceapa şi castravetele cu o lingură ulei de măsline şi cu sucul de lămâie.



  • 2. Se presară oregano peste halloumi, care apoi se pune grătar sau se prăjeşte până când se rumeneşte. Pentru sos, se amestecă humusul şi iaurtul cu puţină apă şi se asezonează. Se amestecă halloumi cu salata, se stropeşte cu sosul de humus şi se serveşte cu pâinea crocantă.
  • Salata preferată de paste


    Ingrediente

    250g de paste

    140g de mazăre congelată

    1 legătură de pătrunjel, tocat

    1 pachet de chives, tocat

    sucul şi coaja rasă de la 1 lămâie

    2 linguri ulei de măsline

  • 1. Se fierb pastele adăugând mazărea în ultimele două minute de fierbere. Se scurg, se clătesc sub jet de apă rece ca să se răcească şi se scurg din nou.



  • 2. Se răstoarnă într-un bol laolaltă cu ierburile tocate, coaja şi sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare şi piper din belşug şi se amestecă bine. Se acoperă şi se păstrează la frigider.
  • Salată de varză cu muştar


    Ingrediente

    ½ de ceapă

    500g de morcovi

    1 varză albă mică

    2 linguri de maioneză

    1 lingură de muştar Dijon

    2 linguriţe de seminţe de muştar
    1. Se taie în felii subţiri ½ de ceapă. Se rad 500g de morcovi. Se taie felii subţiri 1 varză albă mică. Se amestecă într-un bol cu 2 linguri de maioneză, 1 lingură de muştar Dijon şi 2 linguriţe de seminţe de muştar.

    Salată Caesar de pui


    Ingrediente

     
    PENTRU PUI
    1½ lingură suc de lămâie, plus extra pentru stors
    1 lingură ulei de măsline
    2 linguriţe frunze de cimbru proaspăt, plus câteva fire de cimbru
    1 căţel de usturoi, presat cu podul palmei
    4 piepţi de pui, fără piele

    PENTRU CRUTOANE
    100g de pâine cu cereale
    2 linguri ulei de măsline

    PENTRU SALATĂ ŞI DRESSING
    1 căţel de usturoi, tăiat mărunt
    1 linguriţă muştar de Dijon
    ½ linguriţă de sos Worcestershire
    (se găseşte la Carrefour)
    1 lingură suc de lămâie, plus extra pentru stors
    1 vârd de cuţit fulgi de chilli
    4 fileuri de anşoa, tăiate mărunt
    3 linguri de maioneză
    4 linguri de iaurt degresat
    1 căpăţână de salată Romană (sau salată obişnuită), cu frunzele separate, spălate
    şi uscate
    100g de rucola
    25g de parmezan, ras în fâşii cu un cojitor
    de legume

    Metode

    • 1. Se amestecă puiul şi celelalte ingrediente, se asezonează cu piper şi se lasă la marinat până la 2 ore.
    • 2. Se încinge cuptorul la 200º C/gaz 6. Se taie pâine în cuburi, care se pun pe o tavă. Se stropesc cu ulei de măsline şi se dau la cuptor timp de 10 minute, până devin rumene.
    • 3. Pentru dressing, se pun într-un robot toate ingredientele (în afară de salată şi de parmezan) şi se mixează. Dacă sosul a ieşit prea gros, se subţiază cu două linguriţe de apă rece.
    • 4. Se încinge o tigaie-grătar. Se prăjesc piepţii de pui timp de 15-16 minute (întorcându-i o dată sau de două ori, ca să se facă bine). După ce sunt gata, se lasă să se odihnească timp de 5 minute, înainte de a-i tăia.
    • 5. Se rup frunzele de salată într-un bol şi se amestecă apoi cu rucola. Se adaugă jumătate din dressing şi se amestecă. Se adaugă crutoanele, puiul şi parmezanul, apoi se stropeşte totul cu restul de dressing şi se stoarce deasupra lămâie

    Pui dulce cu salată caldă de porumb şi cartofi


    Ingrediente

     
    500g de cartofi noi (sau cartofi obişnuiţi, tăiaţi în felii mari)

    2 ştiuleţi de porumb gata fierţi (se găsesc în hipermarketuri)

    ½ ceapă roşie, tăiată peştişori

    sucul de la 1 lime

    2 linguri ulei de măsline

    2 căţei de usturoi, zdrobiţi

    ½ - 1 linguriţă de boia dulce

    4 piepţi din pui fără piele, tăiaţi în două pe lungime

    1 legătură mică de coriandru, tocat

    felii de lime, opţional, pentru servit
  • 1. Se pune la fiert o oală mare de apă. Se fierb cartofii timp de 12 minute; în ultimele minute se adaugă şi porumbul, ca să se încălzească. Se lasă la scurs.

  • 2. Între timp, se amestecă ceapa cu sucul de lime şi o lingură de ulei, într-un bol mare de salată. Se combină cealaltă lingură de ulei cu usturoi, boia, sare şi piper, apoi se amestecă bucăţile de pui, până când sunt bine acoperite de condimente.

  • 3. Se încinge o tigaie-grătar şi se frige carnea timp de 3 minute pe fiecare parte, până se pătrunde bine. Se pun cartofii şi ceapa în bolul de salată. Se aşază porumbul pe un tocător, pe verticală, şi se taie boabele cu un cuţit. Se pun boabele în bol, se adaugă şi coriandrul, sare şi piper, apoi se amestecă bine. Se serveşte salata împreună cu pieptul de pui şi cu felii de lime.
  • Salată cu somon afumat, năsturel şi cartofi noi


    Ingrediente

     
    400g de cartofi noi mici
    100g de fasole verde
    12 ouă de prepeliţă
    350g de somon afumat
    5 cepe verzi, curăţate
    2 avocado
    200g de năsturel (sau alte frunze mici de salată)
    frunzele de la 1 andivă

    PENTRU DRESSING
    1 lingură cu vârf de muştar cu boabe
    1 linguriţă cu vârf de miere lichidă
    3 linguri oţet de mere
    8 linguri ulei de măsline
  • 1. Pentru dressing, se bat toate ingredientele într-un bol, cu sare şi piper. Se răstoarnă într-un borcan cu capac înfiletat şi se agită bine ca să se amestece. Se fierb cartofii în multă apă, până devin moi. Se scurg, se răcesc puţin, apoi se taie felii.

  • 2. În timp ce se fierb cartofii, se opăreşte fasolea verde în multă apă, timp de 4 minute, până când rămâne doar un pic crocantă. Se scurge, se clăteşte cu apă foarte rece şi se mai scurge o dată. Se fierb ouăle de prepeliţă 3 minute. Se scurg, se lasă sub jet de apă rece, apoi se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi. Se rupe somonul în fâşii mari şi se taie cepele verzi în felii. Chiar înainte de a servi, se curăţă de coajă cele două avocado şi se taie felii.

  • 3. Mai întâi se presară năsturelul şi frunzele de andivă pe un platou. Se adaugă apoi alternativ toate ingredientele în straturi egale. Se stropeşte totul cu două treimi de dressing, restul urmând să fie servit alături.
  • Salată de pui la grătar cu maioneză


    Ingrediente

     
    ½ ceapă roşie, tăiată fin

    oţet din vin alb

    ½ pâine ţărănească

    ulei de măsline

    30g de parmezan, ras

    6 pulpe de pui, dezosate, fără piele

    4 linguri de maioneză Hellmann’s

    câteva fire de busuioc, mărunţite

    1 salată romană (sau o salată verde mică), cu frunzele separate şi rupte
  • 1. Se pune ceapa într-un castron cu o lingură de oţet. Se amestecă şi se lasă la marinat. Se taie pâinea pe oblic, astfel încât să obţii felii mai lungi. Se presară cu ulei de măsline şi se dă la cuptor la 180º C /gaz 4 pentru 10 minute până când se rumenesc. Se presară parmezan deasupra şi se dă la cuptor pentru alte câteva minute.

  • 2. Se dau pulpele de pui prin ulei şi se asezonează foarte bine. Se încinge o tigaie-grătar şi se prăjesc pulpele până sunt aurii şi coapte în interior. Se feliază.

  • 3. Se amestecă maioneza cu ceapa şi oţetul, apoi se adaugă busuiocul. Se aranjează salata pe un platou. Se pun deasupra feliile de pui şi crutoanele. Se presară deasupra maioneza cu busuioc (se poate adăugă puţină apă, dacă vrei s-o subţiezi).
  • Salată de rucola cu parmezan şi feta


    1 cutie de rucola

    300g de brânză feta, tăiată cubuleţe

    1 ceapă roşie, tăiată mărunt

    2 roşii

    100g de parmezan

    1 morcov, ras

    1 ardei
    1. Se amestecă totul într-un bol mare şi se adaugă câteva picături de lămâie.

    Somon & salată de linte Puy cu dressing de măsline


     
    PENTRU DRESSING
    85g de măsline Kalamata, fără sâmburi
    5 linguri ulei de măsline
    2 linguri de oţet din vin roşu
    1 căţel mic de usturoi, zdrobit
    1 linguriţă de muştar Dijon
    2 linguri de busuioc tocat sau un strop de pesto
    1 lingură de capere mici

    PENTRU SALATĂ
    200g de fasole verde, tăiată în jumătăţi
    3-4 ouă (în funcţie de cât somon ţi-a rămas)
    500g de linte Puy, din conservă (se găseşte la Cora) sau linte verde obişnuită, fiartă
    4 roşii mari, fără seminţe şi tocate grosier
    175-200g de somon copt rămas, rupt
    în bucăţi mari
    1 mână de rucola
  • 1. Se toacă jumătate din cantitatea de măsline (păstrează restul deoparte) şi se amestecă cu restul ingredientelor pentru dressing într-un bol.

  • 2. Se fierbe fasolea 5 minute, apoi se clăteşte cu apă rece. Se pun ouăle în apă rece şi se fierb 5 minute. Se răcesc, se curăţă de coajă şi se taie în sferturi sau în jumătăţi.

  • 3. Se încălzeşte lintea. Se răstoarnă într-un bol, se amestecă cu roşiile, măslinele întregi, fasolea verde şi cea mai mare parte din dressing. Se aşază somonul şi ouăle deasupra, se presară cu frunzele de rucola şi se toarnă restul de dressing deasupra. Se serveşte cu pâine crocantă.
  • Varză cu bacon, morcov şi telina apio

    Ingrediente

    1 cub de unt

    100g de bacon afumat cu multă carne, tăiat în bucăţele

    1 căţel de usturoi, tocat mărunt

    câteva crenguţe de cimbru

    1 ţelină, tăiată în batonaşe subţiri

    2 morcovi, tăiaţi în batonaşe subţiri

    1 varză, dată pe răzătoare

    125ml de vin alb
    • 1. Se topeşte untul într-o tigaie mare. Se adaugă baconul şi se lasă 5 minute, până când devine auriu. Se adaugă usturoiul şi cimbrul şi se amestecă un minut. Se ia tigaia de pe foc, se scot baconul, usturoiul şi cimbrul şi se lasă deoparte.
    • 2. Se adaugă morcovul şi ţelina în tigaia în care a mai rămas un strop de unt topit cu aromă de bacon. Se lasă pe foc mic 10 minute, până când se înmoaie, se adaugă şi varza şi se mai lasă 5 minute, până când începe să se înmoaie. Se pun la loc baconul şi usturoiul în tigaie, apoi se adaugă vinul alb. Se lasă pe foc până să se evporă puţin, apoi se asezonează şi se serveşte. Acest fel se poate face dinainte şi lăsa în tigaie; când vrei să-l serveşti trebuie doar să-l reîncălzeşti.

    Salată cu somon, avocado şi castravete

    Ingrediente

    4 fileuri de somon, fără piele, de apoximativ 100g fiecare
    3 avocado
    1 castravete
    1 pungă de 400g de frunze de salată mixtă

    PENTRU SOS
    4 linguri de mentă tăiată
    coaja de la 1 lămâie şi sucul de la 1 lime
    2 linguriţe de miere
    3 linguri ulei de măsline, plus extra pentru somon
    • 1. Se asezonează somonul şi se dă prin ulei. Se amestecă ingredientele pentru sos. Se taie în jumătate şi se scot sâmburii de la fructele de avocado, apoi se curăţă şi se taie în felii. Se taie castravetele în jumătate pe lungime, apoi în sferturi şi la sfârşit în felii. Se împart pe patru farfurii salata, avocado şi castravetele şi se toarnă deasupra jumătate din sos.
    • 2. Se încălzeşte o tigaie nonaderentă. Se adaugă somonul şi se prăjeşte 3-4 minute pe fiecare parte până când devine crocant, dar rămâne moale în interior. Se pune un file de somon deasupra fiecărei salate şi se adaugă sosul rămas. Se serveşte cald.

    Salată de pui şi avocado

    Ingrediente

    carnea de la 1 pui la rotisor, ruptă în fâşii, fără piele

    1 avocado, cojit şi tăiat în bucăţi

    ½ castravete, curăţat de coajă şi de seminţe, tăiat felii

    1 măr, ras

    3-4 linguri de iaurt gras

    1 pungă de baby spanac sau valeriană

    ulei de măsline extravirgin

    sucul de la ½ lămâie
    • 1. Se amestecă puiul cu avocado, castravete, măr şi iaurt. Se asezonează cu sare şi piper.
    • 2. În alt bol, se amestecă frunzele de spanac sau valeriană cu ulei şi suc de lămâie. Apoi se combină toate ingredientele şi se servesc.

    Salată de varză de toamnă

    Ţelina este foarte gustoasă crudă şi dă o notă crocantă salatei de varză. Este o sursă bună de acid folic şi vitamina C; asigură 4/5 din necesarul zilnic. E perfectă pentru a însoţi friptura de vită
     

    Ingrediente

    1 mână de seminţe amestecate
    (am folosit seminţe de floarea-soarelui, de in şi de dovleac)
    sos tamari/sos de soia japonez (se găseşte la magazinele naturiste sau la cele bio)
    4 linguri de iaurt natural, degresat
    3 linguri de maioneză
    2 linguri de muştar Dijon
    3 linguri frunze de pătrunjel tocat
    1 ţelină curăţată, tăiată julienne sau rasă
    3 morcovi, curăţaţi, tăiaţi julienne sau raşi
    ½ varză roşie, tocată mărunt
    2 mere tăiate, tocate mărunt
    . Se încălzeşte o tigaie şi se adaugă seminţele. Se prăjesc uşor la foc mediu. Când devin uşor maronii se stropesc cu sos tamari şi se amestecă. Se pun într-un vas şi se dau deoparte.
  • 2. Se pun laolaltă într-un bol legumele tăiate şi merele. Se amestecă în alt vas iaurtul, maioneza, muştarul şi pătrunjelul. Se toarnă peste legume şi mere şi se amestecă. Se asezonează cu sare şi piper. Se presară deasupra seminţele prăjite şi se serveşte.

  • Salată cu somon afumat şi ouă


    Ingrediente

    4 ouă
    220g de spanac, rucola sau spanac pitic (baby spanac), spălate
    12 roşii cherry, tăiate în patru
    ½ castravete mare, tăiat cubuleţe
    1 avocado copt, tăiat felii
    4 cepe verzi, mărunţite
    250g file de somon afumat

    PENTRU DRESSING
    3 linguri ulei de măsline
    1 lingură suc de lămâie
    1 linguriţă muştar de Dijon
    1 lingură de capere, tăiate grosier
    • 1. Se fierb ouăle astfel: se scufundă în apa care fierbe şi se lasă la foc mic 7 minute, pentru un gălbenuş moale sau 8 minute, pentru un gălbenuş ferm. Se scot din apă, se lasă la răcit, se decojesc şi se taie în patru.
    • 2. Se împart în mod egal verdeţurile, castravetele, feliile de avocado şi ceapa pe patru farfurii. Se aşază câte un ou deasupra fiecărei salate şi se adaugă câteva fâşii subţiri de somon afumat.
    • 3. Pentru dressing se amestecă ingredientele, adăugând piper proaspăt măcinat şi o lingură de apă. Se stropeşte salata de pe fiecare farfurie cu dressing. Se poate servi la prânz sau la cină, alături de pâine prăjită sau de chifle din făină integrală.

    Salată americană


    Ingrediente

    2 ştiuleţi de porumb
    400g boabe de fasole neagră din conservă, scurse şi clătite
    1 avocado, tăiat în bucăţi
    200g de roşii cherry, înjumătăţite
    4 fire de ceapă verde, tocate grosier
    100g brânză feta, sfărâmată
    felii de lămâie verde, pentru servit
    (opţional)

    PENTRU DRESSING
    1 linguriţă de chimion măcinat
    1 lingură de sos Tabasco
    zeama şi coaja de la 2 lămâi verzi
    1 lingură de oţet de Xeres
    (se găseşte la Cora)
    2 lingură ulei de măsline extravirgin
    • 1. Fierbeţi porumbul 10 minute în apă cu sare şi clătiţi-l sub un jet de apă rece, apoi tăiăţi-i boabele. Puneţi boabele de fasole într-un bol cu porumbul fiert, avocadoul, roşiile şi ceapa verde.
    • 2. Amestecaţi ingredientele pentru dressing cu sare şi piper, apoi răsturnaţi peste salată. Amestecaţi totul bine, presăraţi brânza feta deasupra şi serviţi cu felii de lămâie, dacă doriţi.

    Salată de creveţi, mango şi tăieţei soba


    Ingrediente

    1 pachet de 250g de tăieţei soba (se găsesc la Mega Image, la raftul de ingrediente asiatice)
    ½ castravete, tăiat beţişoare
    1 mango mare, curăţat şi tăiat în bucăţi
    6 fire de ceapă verde, tocate fin
    200g de creveţi mari fierţi
    2 linguri seminţe de susan prăjite, pentru decor

    PENTRU DRESSING
    zeama de la 2 lămâi verzi
    2 linguri sos de soia
    1 lingură sos dulce de chilli
    1 lingură de ghimbir murat, tocat
    1 lingură de ulei vegetal
    • 1. Fierbeţi tăieţeii soba în multă apă sărată timp de 5 minute conform instrucţiunilor de pe ambalaj – ei au foarte mult amidon, deci folosiţi multă apă. Clătiţi-i sub un jet de apă rece, lăsaţi-i la scurs, apoi aşezaţi-i într-un bol mare. Adăugaţi castravetele, mangoul, ceapa şi creveţii.
    • 2. Amestecaţi ingredientele dressingului, turnaţi jumătate din compoziţie peste salată, apoi amestecaţi uşor – merge repede dacă folosiţi două furculiţe. Presăraţi seminţele de susan şi serviţi cu dressingul rămas.

    Salată grecească


    Ingrediente

    4 roşii mari, tăiate în bucăţi
    1 castravete decojit şi curăţat de seminţe, apoi tăiat în bucăţi mari
    ½ de ceapă roşie, tăiată în felii subţiri
    16 măsline Kalamata
    1 lingură de oregano uscat
    85g brânză feta, tăiată în bucăţi
    4 linguriţe ulei de măsline grecesc extravirgin
    • 1. Puneţi toate ingredientele într-un bol mare, asezonaţi după gust, apoi serviţi cu pâine crocantă, pentru a absorbi sucul rămas.

    Salată asiatică de pui


    Ingrediente

    1 piept de pui dezosat şi curăţat de piele
    1 lingură de sos de peşte
    coaja şi sucul de la jumătate de lămâie verde (aprox. 1 lingură)
    1 linguriţă de zahăr tos
    100g de amestec de frunze pentru salată
    o mână bună de coriandru, tocat grosier
    un sfert de ceapă roşie, feliată subţire
    un sfert de chili, curăţat de seminţe şi feliat subţire
    un sfert de castravete, tăiat pe lungime şi feliat
    • 1. Se aşază puiul într-o cratiţă cu apă rece, umplută atât cât să îl acopere, şi se fierbe 10 minute. Se scoate din cratiţă şi se rupe în fâşiuţe. Amestecaţi sosul de peşte, coaja de lămâie, sucul şi zahărul până când zahărul s-a dizolvat complet.
    • 2. Se aşază într-un recipient frunzele pentru salată şi coriandrul, se adaugă puiul, ceapa, chili şi castravetele. Se amestecă sosul cu salata chiar înainte de a servi.

    Salată picantă de cuşcuş


    Ingrediente

    100g de cuşcuş
    220g de năut la conservă, clătit şi lăsat la scurs
    100ml de supă fierbinte de pui
    coaja şi sucul de la 1 lămâie
    1 ardei capia copt, tocat
    25g fulgi de migdale prăjiţi
    o mână de frunze de mentă, tocate
    2 linguri de iaurt grecesc
    1 linguriţă de harissa
    • 1. Se amestecă într-un bol cuşucuşul cu năutul şi se răstoarnă peste supa de pui. Se acoperă şi se lasă 5-10 minute, până când cuşcuşul a absorbit supa. Se lasă puţin la răcorit. Se adaugă coaja şi sucul de lămâie, piperul, migdalele şi menta. Se răstoarnă într-un recipient, se acoperă cu iaurt şi se presară harissa deasupra.

    Salată de piersici, prosciutto şi mozzarella


    Fructele cărnoase şi cu aromă puternică se potrivesc cu notele sărat-picante ale salatei cu rucola şi prosciutto.

    Ingrediente

    2 piersici coapte, curăţate de sâmburi şi tăiate în patru
    4 felii de prosciutto, rupte în fâşii
    1 calup de mozzarella, rupt în bucăţi
    2 linguri de seminţe de pin, prăjite
    2 mâini de rucola
    pentru DRESSING
    2 linguri ulei de măsline
    1 lingură suc de lămâie
    ½ lingură sirop de arţar
    • 1. Aranjaţi pe două farfurii piersicile, prosciutto-ul, mozzarella şi rucola. Stropiţi cu sos şi presăraţi deasupra cu seminţele de pin.

    Salată de cartofi, ton, fasole şi boabe de soia


    Ia-ţi la pachet o salată nemaipomenită. O excelentă sursă de vitamina C, asigură 1/5 din necesarul zilnic; conţinut scăzut de grăsimi

    Ingrediente

    300g de cartofi noi, tăiaţi bucăţi
    175g de fasole verde, curăţată şi tăiată pe jumătate
    175g boabe de soia, congelate
    160g de ton bucăţi în apă, la conservă, scurs bine
    o mână bună de frunze de rucola sau năsturel
    PENTRU SOS
    2 linguriţe de pastă harissa
    1 lingură de oţet din vin roşu
    2 linguri ulei de măsline
    • 1. Se aşază cartofii într-un vas cu apă clocotită şi se fierb 6-8 minute până sunt aproape moi. Se adaugă fasolea şi soia, după care se mai lasă pe foc încă 5 minute, până ce toate ingredientele sunt fierte. Între timp, se prepară sosul. Se amestecă într-un bol mic pasta harissa şi oţetul, împreună cu un strop de condimente. Se adaugă treptat uleiul, până ce sosul se îngroaşă. Se scurg bine cartofii, se amestecă cu jumătate din cantitatea de sos şi se lasă la răcorit.
    • 2. Se desfac bucăţile de ton pe straturi şi se adaugă peste cartofi. Se amestecă încet cu restul de sos. Se împarte toată cantitatea în patru boluri şi se serveşte fiecare porţie împreună cu o mână de rucola sau năsturel deasupra. Se poate servi atât caldă, cât şi rece.

    Salată cu avocado


    Ingrediente

    100g amestec de salată
    2 avocado, curăţate şi tăiate cubuleţe
    50g crutoane

    Pentru dressing
    1 linguriţă muştar de Dijon
    1 lingură de oţet
    3 linguri ulei de măsline extravirgin
    • 1. Se pregăteşte dressingul amestecând muştarul, oţetul şi uleiul cu o linguriţă de apă. Se asezonează.
    • 2. Se aşază frunzele de salată şi bucăţelele de avocado într-un bol mare, se toarnă dressingul, apoi se amestecă cu mâna. Se adaugă crutoanele deasupra salatei, înainte de a servi, pentru a se menţine crocante.

    Salată caldă de raţă servită cu sos Merlot

    Salată delicioasă, cu un sos neobişnuit


    Ingrediente

    2 pulpe de raţă
    2 cartofi, cu coajă
    85g de bob verde (sau de fasole uscată)
    1 andivă roşie, cu frunzele separate
    o mână bună de creson
    2 sfecle roşii coapte, decojite şi tăiate felii

    PENTRU SOS
    8 linguri de vin roşu, de exemplu Merlot (consumaţi restul în timpul mesei)
    1 haşmă, feliată subţire
    1 lingură de gem de coacăze
    1 linguriţă de supă de pui
    1 lingură ulei de măsline
    • 1. Se încinge cuptorul la 170º C/ gaz 5. Se înţeapă pielea de pe copane cu o furculiţă, se freacă cu sare şi piper negru, apoi se aşază într-o tavă şi se dă la cuptor pentru 50 de minute, până ce pielea capătă o culoare aurie şi devine crocantă.
    • 2. Între timp, se fierb cartofii 10 minute până ce sunt aproape moi, se scurg, se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Se adaugă în tavă lângă raţă, se dau prin grăsimea lăsată şi se lasă la cuptor pentru ultimele 30 de minute de preparare ale raţei sau până ce se rumenesc.
    • 3. Se prepară sosul. Se răstoarnă vinul şi haşma într-o tigaie şi se fierb până ce cantitatea scade la jumătate. Se adaugă supa şi gemul de coacăze şi se amestecă până se topesc. Se adaugă uleiul de măsline.
    • 4. Se fierbe bobul 7-8 minute, se scurge, după care se curăţă de pieliţa care îl acoperă, pentru a dezvălui verdele crud din interiorul boabei. Se aranjează frunzele de andivă şi de creson în boluri mari, puţin adânci, împreună cu sfecla roşie şi bobul. Se rup bucăţi de friptură şi se presară împreună cu cartofii peste salată. Se stropeşte cu sos.

    Salată de cartofi noi


    Ingrediente

    1,5kg de cartofi noi mici
    1 ceapă roşie mică
    2 linguri de capere în oţet

    PENTRU SOS
    2 linguri de oţet din sherry
    2 linguriţe de miere
    100ml ulei de măsline
    • 1. Dacă dimensiunea cartofilor este mai mare decât o îmbucătură, se taie în bucăţi mai mici. Se fierb în apă cu sare pentru 15 minute, până ce sunt aproape gata. Între timp, se înjumătăţeşte ceapa roşie şi se feliază cât de subţire posibil.
    • 2. Se amestecă oţetul cu mierea şi o linguriţă de sare până ce aceasta din urmă se dizolvă, apoi se adaugă uleiul de măsline. Se scurg cartofii, se amestecă cu sosul, ceapa şi caperele. Se lasă la răcit. Se serveşte la temperatura camerei.

    Salată de ton, sparanghel şi fasole albă


    Ideală şi pentru pachet. Aceasta este o salată clasică de primăvară, care se prepară de-a lungul întregului sezon şi la care se poate adăuga elegant sparanghelul. Asigură 2/5 din necesarul zilnic, conţinut bogat de fibre.

    Ingrediente

    1 buchet mare de sparanghel
    2 x 200g file de ton în apă (din conservă), scurs
    2 x 400g de fasole albă în apă (din conservă), scursă
    1 ceapă roşie, tăiată mărunt
    2 linguri de capere
    1 lingură ulei de măsline
    1 lingură de oţet din vin roşu
    2 linguri de tarhon, mărunţit
    • 1. Se dă la fiert sparanghelul pentru 4-5 minute într-o oală mare cu apă. Se scurge bine, se răcoreşte sub jet de apă rece şi se taie în bucăţele de mărimea unui deget. Se amestecă într-un bol mare tonul, fasolea, ceapa, caperele şi sparanghelul.
    • 2. Se amestecă uleiul, oţetul şi tarhonul şi se toarnă peste salată. Se lasă la rece până când doriţi să serviţi.

    Salată cu frunze tinere de spanac şi şuncă


    Ingrediente

    140g de fasole verde fină
    4 linguri ulei de floarea-soarelui
    6 felii de şuncă afumată, tăiată mărunt
    2 felii subţiri de pâine albă fără coajă, tăiate cubuleţe
    200g de ciuperci, feliate
    250g de frunze tinere de spanac
    1 avocado, înjumătăţit şi feliat

    PENTRU SOS
    un căţel mic de usturoi, zdrobit
    o lingură de muştar boabe
    o lingură oţet de vin roşu
    3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 1. Se amestecă ingredientele pentru sos cu o lingură de apă şi se condimentează cu sare şi piper. Se fierbe fasolea 3 minute până se înmoaie, se dă sub un jet de apă rece, apoi se scurge.

  • 2. 2 Se încinge uleiul într-o tigaie mare şi se frige şunca aprox. 4 minute până devine crocantă. Se scoate cu ajutorul unei spumiere într-un castron mare de salată. Se prăjesc în acelaşi ulei cubuleţele de pâine până se rumenesc, după care se răstoarnă în bol peste şuncă. Se mai adaugă în tigaie un strop de ulei, se călesc ciupercile uşor, atât cât să se înmoaie un pic şi se reduce flacăra. Când ciupercile sunt fripte un pic, se scot şi se adaugă în bol, împreună cu fasolea şi avacadoul. Înainte de a servi, se adaugă spanacul şi sosul şi se amestecă bine până se omogenizează.
  • Salată caldă de cartofi noi cu şuncă şi brânză maturată


    Cartofii noi sunt ingredientul potrivit pentru a încerca această reţetă uşoară de primăvară
    500g de cartofi noi, înjumătăţiţi
    2 linguri de ulei de măsline
    extravirgin
    2 cepe roşii, tăiate în 6 bucăţi fiecare
    4 felii de şuncă afumată, tăiată bucăţi mari
    140g de ciuperci, feliate
    o lingură de muştar boabe
    o lingură de oţet din vin roşu
    100g de amestec măcriş de baltă (năsturel) şi frunze de spanac
    85g de brânză cremoasă cu mucegai
    • 1. Se încinge cuptorul la 220ºC. Se aşază cartofii într-o tavă şi se freacă cu o lingură de ulei şi puţină sare. Se coc 20 de minute, apoi se adaugă bucăţile de ceapă şi se amestecă bine. Se mai lasă la cuptor încă 20 de minute până ce cartofii capătă o culoare aurie, iar ceapa se înmoaie şi se caramelizează. Se scot şi se lasă să se răcorească.
    • 2. Se încinge o tigaie şi se sotează şunca până devine crocantă. Se adaugă feliile de ciuperci şi se lasă aprox. 5 minute până se înmoaie.
    • 3. Între timp, se prepară sosul. Se amestecă un strop de apă cu muştarul, oţetul şi lingura de ulei rămasă. Se pun într-un bol mare cartofii, ceapa, şunca şi ciupercile împreună cu verdeţurile, se toarnă sosul şi se amestecă. Se împarte întreaga cantitate la 4 farfurii şi se presară deasupra bucăţele de brânză.

    Salată caldă de paste


    Ingrediente

    300g paste penne
    4 linguri maioneză
    sucul de la o jumătate de lămâie
    200g ton în ulei de măsline, din conservă
    2 ardei roşii, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi felii
    1 ceapă roşie, tăiată felii
    o mână de rucola
  • 1. Se fierb pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj. Între timp, se amestecă într-un bol maioneza, sucul de lămâie şi o lingură din uleiul de la ton, restul uleiului de ton nu se foloseşte. Tonul se rupe bucăţi în acelaşi bol şi se amestecă cu restul ingredientelor.

  • 2. Se scurg pastele şi se adaugă amestecului din bol, alături de ceapă şi ardei. Se decorează cu frunzele de rucola înainte de a se servi.
  • Salata de spanac cu branza de capra, capsuni si smochine


    este o salata usoara cu un gust extraordinar si poate fi servita ca aperitiv sau fel principal.

    Ingrediente

    100 g frunze de spanac proaspat
    80 g branza de capra
    60 g capsuni
    60 g smochine deshidratate
    o lingurita seminte de susan prajite

    Pentru dressing :
    6 linguri ulei de masline extravirgin
    2 linguri de suc de lamaie
    o lingurita de miere de albine
    o lingurita de mustar frantuzesc
    sare si piper dupa gust
    • 1. In primul rand frunzele de spanac trebuie sa fie spalate in apa cat mai rece si apoi uscate foarte bine.
    • 2. Apoi se taie capsunile si smochinele felii subtiri si se adauga la salata de spanac impreuna cu branza de capra.
    • 3. Pentru dressing se combina toate ingredientele si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
    • 4. Se serveste cu seminte prajite de susan.

    Tabbouleh de quinoa


    Ingrediente

    200g de quinoa
    sucul de la 1-2 lămâi
    4 linguri ulei de măsline
    1 legătură de pătrunjel, tocat
    1 legătură de ceapă verde, tăiată
    în felii
    ½ castravete mare, curăţat de seminţe şi tăiat în cubuleţe
    1 mână de nuci, tocate
    • 1. Se spală quinoa şi se pune într-o cratiţă cu 400g de apă. Se aduce la punctul de fierbere, se acoperă, se dă focul mai mic şi se lasă să fiarbă constant 10 minute sau până când se umflă boabele. Se închide focul, se lasă deoparte să se răcească puţin şi se scurge toată apa.
    • 2. Se asezonează, se adaugă sucul de lămâie şi uleiul şi se lasă deoparte să se răcească complet. Se amestecă cu restul de ingrediente şi se serveşte.

    Salată de pere, andive şi brânză cu mucegai albastru


    O salată cu un gust seducător

    Ingrediente

    4 andive mici (un amestec de andive roşii şi albe)
    2 pere coapte, dar tari, tăiate în sferturi şi curăţate de mijloc
    sucul de la 1 lămâie
    1 mână de pătrunjel tocat
    50g miez de nucă
    2 linguri ulei de nuci
    100g de brânză cu mucegai albastru

  • 1. Se înlătură frunzele exterioare ale andivelor şi se taie în jumătate pe lungime. Se înlătură rădăcina, apoi se taie în fâşii lungi şi se spală. Se usucă cu prosoape de bucătărie şi se aşază într-un bol. Se taie fiecare sfert de pară în trei bucăţi şi se stropeşte cu suc de lămâie ca să nu se oxideze. Se adaugă în bol, alături de pătrunjel şi de miezul de nucă.



  • 2. Se face un dressing amestecând uleiul de nuci, restul de suc de lămâie, sare şi piper şi se adaugă în bol. Se amestecă totul, se aşază pe farfurii şi se presară cu brânza fărâmiţată. Se serveşte imediat.
  • Salada de avocado cu ceapa


    Salata de avocado, insa cu 2 tipuri de ceapa

    Ingrediente

    2 avocado
    1 ceapa alba
    1 ceapa verde
    sucul de la 1 lamaie
    sare si piper
    . Se scobeste avocado si se pune miezul intr-un castron, acolo se piseaza.
  • 2. Se ia ceapa alba si se toaca marunt. La fel procedam si cu ceapa verde.

  • 3. Se adauga ceapa alba si verde peste acovado zdrobit, apoi se pune sucul de la lamaie.

  • 4. Se amesteca bine si apoi se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

  • 5. Se serveste pe paine crocanta.
  • Bagduniesh sau salata specifica Tarilor Arabe.


    Salata racoaroasa de vara.

    Ingrediente

    -2 legaturi de patrujel verde;
    -1 cana cu iaurt;
    -2 linguri pasta de susan;
    -1 lamaie;
    -sare dupa gust ;
    • 1. Patrunjelul verde se spala ; se aleg frunzele si se toaca marunt cu cutitul sau intr-un blender. Intr-un bol se amesteca bine uleiul (pasta)de susan cu sucul de lamaie;se subtiaza cu iaurtul care se adauga treptat la compozitie. Se adauga patrunjelul tocat si se potriveste de sare.
    • 2. In Tarile Arabe se serveste ca si garnitura la peste prajit sau se poate servi cu bucati de lipie araba,care se introduc in salata.
    • 3. Noi am servit-o ca si garnitura la o reteta araba cu carne de vita si a fost foarte buna.