miercuri, 22 iunie 2011

Tracy Chapman - Give me one reason

http://www.youtube.com/watch?v=y2kEx5BLoC4&feature=related

Tracy Chapman - You're the one

http://www.youtube.com/watch?v=2K7Jup6ygKc

Will Young - All Time Love

http://www.youtube.com/watch?v=OZpWnuzVlxk

Will Young - Leave Right Now

http://www.youtube.com/watch?v=WbrSLLv0AlA

Vonda Shepard - I only Wanna Be With You

http://www.youtube.com/watch?v=YQbC4DuPKN4

Sophie Zelmani - Dreamer

http://www.youtube.com/watch?v=OMhgdZiuGbg&feature=related

I Can't Change ♫ Sophie Zelmani

http://www.youtube.com/watch?v=3-0YuS6TjHU

Aaron Sprinkle - A Friend I Had

http://www.youtube.com/watch?v=Mbk4NVMpUhk&feature=related

Paramore: The Only Exception

http://www.youtube.com/watch?v=-J7J_IWUhls

Melanie Fiona - Give It To Me Right

http://www.youtube.com/watch?v=dPBQmzKQRvU&feature=related

Melanie Fiona - You Stop My Heart

http://www.youtube.com/watch?v=9ZB9wtZqWlA

Colbie Caillat - I Never Told You

http://www.youtube.com/watch?v=_YtzsUdSC_I&feature=relmfu

Colbie Caillat - I Do

http://www.youtube.com/watch?v=E0oyglKjbFQ

Jazzamor - Way Back

http://www.youtube.com/watch?v=Kvmlswwzt7o&feature=related

Jazzamor - Tonight

http://www.youtube.com/watch?v=42rJCYq0PzQ&feature=related

Jazzamor ~Nuit Magique~

http://www.youtube.com/watch?v=XkKqAsVDrng&feature=related

muzica...

muzica buna si miros de tei in floare....parfum si sunet percepute pana in adancul sufletului meu.....
...este doar o alta seara.....o seara frumoasa de iunie....

To Make You Feel My Love - Josh Kelley

http://www.youtube.com/watch?v=chdECOAzkME&feature=related

Dido - Sand In My Shoes

http://www.youtube.com/watch?v=_lrVymj9xHY&feature=artistob&playnext=1&list=TLQmhoB0320jk

way back into love By Hugh Grant and Haley Bennett

http://www.youtube.com/watch?v=cbYGomf2BEU

Jenny Lewis - You are what you love

http://www.youtube.com/watch?v=1H5yOfRG-RE

Noa - Eye in the Sky

http://www.youtube.com/watch?v=iekEyKHPtgA&feature=related

Noa - Blue touches blue

http://www.youtube.com/watch?v=x8cYjPS_J-8&feature=related

Faith Hill & Tim McGraw - Let's Make Love

http://www.youtube.com/watch?v=Fw1aDkr2Z5E

Koop - Koop Island Blues

http://www.youtube.com/watch?v=Ji0xDg6EVvI&feature=related

Plăcintă cu spanac şi feta


Ingrediente

 
2 cepe, tăiate în jumătate, apoi feliate

unt

2 căţei de usturoi, zdrobiţi

500g de spanac, spălat şi tăiat grosier

nucşoară rasă

200g de feta, fărâmiţată

2 ouă, bătute

4 foi mari de plăcintă
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C sau 180º C/gaz 6. Se prăjeşte ceapa într-un cub mare de unt până când se înmoaie şi se rumeneşte. Se adaugă usturoiul şi se mai prăjeşte 2 minute. Se adaugă spanacul în mai multe etape şi se prăjeşte până când se înmoaie. Se răceşte, se pune într-un bol (lăsând deoparte orice exces de lichid de la spanac) şi se adaugă nucşoara, feta, ouăle, apoi se asezonează.

  • 2. Se topesc încă 30g de unt şi se unge cu unt o formă nonaderentă de tort, cu diametrul de aproximativ 20-22cm. Se pune mai întâi o foaie de plăcintă în formă şi se unge cu unt, lăsând excesul de aluat să atârne în afara ei. Se face la fel cu restul foilor de plăcintă, întorcând forma puţin înainte de a adăuga o nouă foaie de plăcintă şi ungându-le cu unt pe fiecare. După ce au fost folosite toate foile de plăcintă, se adaugă umplutura şi se acoperă cu excesul de aluat. Partea de deasupra se dă cu unt. Se ţine plăcinta la cuptor 20-30 de minute până când aluatul este crocant şi rumenit. Se lasă plăcintă 5 minute înainte de a fi scoasă din formă şi se taie în sferturi înainte de a se servi.
  • Plăcintă cu brânză, ceapă şi cartofi


    Ingrediente

     
    200g de brânză tare (noi am folosit Cedar), jumătate rasă pe răzătoarea mare, jumătate tăiată în bucăţele mici

    200ml de smântână dulce

    500g de aluat fraged

    1kg de cartofi făinoşi, tăiaţi în felii subţiri

    2 cepe, tăiate în felii subţiri

    1 legătură de ceapă verde, tocată grosier

    1 praf de nucşoară rasă

    1 praf de boia

    1 ou, bătut
    . Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Într-un bol mic se amestecă cedarul ras cu smântâna dulce, apoi se lasă deoparte. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină o formă de plăcintă din ceramică sau din metal sau o formă mai puţin adâncă de prăjitură, cu diametru de aproximativ 23cm. Se întind două treimi din aluat pe o suprafaţă presărată cu făină până devine suficient de mare încât să acopere toată forma şi să depăşească puţin marginile.
  • 2. Se aşază un strat de cartofi peste aluat şi se presară cu câteva bucăţi de brânză, felii de ceapă şi ceapă verde. Se asezonează cu sare, piper, nucşoară şi boia. Se mai aşază un strat de cartofi, se presară iar cu ceapă şi brânză, apoi se toarnă deasupra jumătate din crema cu smântână dulce. Se repetă operaţiunea cu încă două straturi de cartofi (cartofii vor depăşi cu mult marginea formei), se apasă uşor ultimul strat de cartofi ca să fie compoziţia compactă şi se toarnă deasupra restul de cremă de smântână dulce.

  • 3. Se întinde restul de aluat cât să se potrivească deasupra cartofilor. Se ung marginile aluatului cu ou, apoi se aşază aluatul peste cartofi. Se strâng marginile şi se taie excesul cu un cuţit. Se unesc şi se închid marginile aluatului şi se ung iar cu ou. Se aşază plăcinta pe o tavă şi se dă la cuptor 30 de minute. Se reduce temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4 şi se mai lasă o oră la copt, până când devine aurie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se serveşte direct din formă, tăiată în felii, cu salată sau fasole coaptă alături.
  • Plăcinţele cu ou


    Ingrediente

     
    9 ouă medii (este important să nu fie mari)

    carnea de la 8 cârnaţi proaspeţi de porc, de bună calitate (se găsesc la Angst)

    6 cepe verzi, tăiate în felii subţiri

    2x500g aluat fraged

    făină obişnuită pentru presărat

    amestec de murături, pentru servit
  • 1. Se pune apa într-o cratiţă, se aduce la punctul de fierbere şi se adaugă 8 ouă. Se fierb constant 6 minute. Se scurg şi se răcesc sub jet de apă rece. Se curăţă de coajă cu grijă, pentru că gălbenuşul este încă moale. Între timp, se amestecă laolaltă carnea de la cârnaţi şi ceapa.

  • 2. Se întind foile de 500g de aluat suficient de mult astfel încât din fiecare să se taie câte patru cercuri cu diametrul de 18cm. Se presară două tăvi de copt cu puţină făină.

  • 3. Cu mâna umedă, se întinde câte o optime din amestecul de carne pe fiecare cerc, până aproape de margini. Se umezesc puţin marginile aluatului. Se aşază câte un ou fiert în mijlocul fiecărui cerc, se presară cu sare şi piper şi se adună marginile aluatului peste ou, să îl acopere complet. Se lipesc între ele marginile aluatului, ca să rămână închis. Se aşază în tăvi.

  • 4. Se bate al nouălea ou şi se unge cu el fiecare plăcinţică. Se lasă la rece 30 de minute. Se încălzeşte cuptorul la 220º C/gaz 7. Se lasă câte o tavă de plăcinţele la copt câte 25 de minute, până când devin aurii. Dacă le coci chiar în dimineaţa picnicului, poţi să le iei la tine calde sau le poţi face cu o zi înainte, apoi să le păstrezi în frigider şi să le iei la pachet cu sosul preferat.
  • Plăcintă galeză cu ceapă


    Ingrediente

     
    100g de unt, topit şi cald

    500g de ceapă, tăiată în felii

    1 crenguţă de rozmarin

    1kg de cartofi

  • 1. Se încălzeşte un sfert din unt într-o tigaie mare, la foc mediu. Se înăbuşe ceapa cu puţină sare şi cu crenguţa de rozmarin. Se lasă pe foc mic, cu capac pus, timp de 20 de minute. Se scoate rozamarinul şi se aşază deoparte.

  • 2. Se încălzeşte cuptorul la 190° C/gaz 5. Se curăţă cartofii şi se taie imediat în felii foarte subţiri deasupra unui bol ce conţine restul de unt cald. Se asezonează cu sare şi piper. Cu cât tai cartofii mai subţiri, cu atât vor fi mai buni. Nu-i spăla după ce i-ai tăiat, amidonul de pe ei va lega straturile.

  • 3. Se tapetează cu hârtie de copt o formă termorezistentă. Se aşază jumătate din cantitatea de cartofi în straturi. Ai grijă cum aşezi primul strat – el va fi cel vizibil când vei servi. Apoi se adaugă ceapa topită. Se continuă deasupra cu restul de cartofi. Se aşază forma pe foc mediu şi se lasă 5 minute, apoi se trece în cuptor 45-50 de minute (imediat după ce s-a făcut carnea de miel, şi las-o cât timp stă carnea deoparte) până când se înmoaie cartofii.

  • 4. Se scoate din cuptor şi se lasă deoparte 10 minute. Se răstoarnă pe un platou. Se taie felii cu un cuţit foarte ascuţit.
  • Plăcintă crocantă în stil grecesc


    Ingrediente

     
    200g frunze de spanac
    175g de roşii uscate la soare în ulei,
    la borcan
    100g de feta, bucăţele
    2 ouă
    jumătate de pachet de 250g de foi pentru plăcintă

  • 1. Aşezaţi spanacul într-o cratiţă mare. Adăugaţi câteva linguri de apă, apoi lăsaţi la fiert până se înmoaie. Răsturnaţi într-o sită, lăsaţi puţin la răcorit, apoi stoarceţi toată apa şi tocaţi grosier. Tocaţi mare roşiile şi aşezaţi-le într-un bol, împreună cu spanacul, brânza feta şi ouăle. Amestecaţi bine.

  • 2. Desfaceţi cu grijă aluatul. Acoperiţi cu câteva prosoape de bucătărie umezite, pentru a împiedica uscarea lui. Luaţi o foaie de aluat şi ungeţi-o cu puţin ulei de la roşiile uscate. Aşezaţi foaia, cu partea unsă în jos, într-o formă cu marginile rabatabile (cu diametrul de aproximativ 22 cm), lăsând marginile foii să atârne în afară. Ungeţi cu ulei o altă foaie, şi aşezaţi-o în formă, peste prima foaie. Adăugaţi foi în formă până când obţineţi aprox. 3 straturi de aluat, apoi adăugaţi umplutura. Împachetaţi deasupra marginile care atârnă afară, asigurându-vă că umplutura este acoperită în întregime. Ungeţi cu puţin ulei.

  • 3. Încingeţi cuptorul la 160º C/gaz 4. Daţi plăcinta la cuptor pentru 30 de minute, până când aluatul se rumeneşte şi devine crocant. Scoateţi plăcinta din formă, tăiaţi-o felii şi serviţi cu salată.
  • Plăcintă cu urdă


    Ingrediente

     
    Pentru foi
    400g de făină
    4 ouă
    150g de zahăr
    50g de smântână
    150g de untură
    1 plic praf de copt
    5g sare

    PENTRU CompoziŢiE
    1 kg de urdă
    300g de zahăr
    3 plicuri de zahăr vanilat
    3 ouă
    stafide sau mărar
  • 1. Se bat oăule cu untura şi apoi se amestecă în făină.

  • 2. Se adaugă smântâna, zăhărul, praful de copt şi se frământă bine.

  • 3. Se lasă la maturat jumătate de oră şi apoi se împarte în două.

  • 4. Prima jumătate se întinde în tavă şi apoi se adaugă compoziţia.

  • 5. Se acoperă cu a doua foaie şi pe deasupra se unge cu un ou bătut, apoi se bagă la cuptor.
  • Plăcintă englezească de cartofi şi curry


    Ingrediente

     
    300g de cartofi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în bucăţele
    100g de mazăre congelată
    2 linguriţe de ulei
    o ceapă, feliată
    1-2 linguriţe de pastă de curry (de orice fel)
    o linguriţă de seminţe de muştar negru
    sucul de la o jumătate de lămâie
    o mână de coriandru, mărunţit
    un pachet de 375g de foietaj gata preparat
    un ou bătut
  • 1. Se fierb într-o oală mare cartofii pentru aprox. 8 minute, până se înmoaie. Se adaugă mazărea cu un minut înainte de a termina de fiert cartofii. Se scurg şi se dau deoparte.

  • 2. Între timp, se încinge uleiul într-o tigaie. Se căleşte ceapa până se înmoaie şi prinde culoare. Se adaugă pasta de curry şi seminţele de muştar şi se lasă la prăjit pentru încă câteva minute până ce amestecul capătă un miros puternic. Se adaugă cu grijă cartofii şi mazărea, având grijă să nu se zdrobească. Se adaugă sucul de lămâie şi coriandrul şi se lasă să se răcorească.

  • 3. Se încinge cuptorul la 200ºC. Se aşază foietajul pe o suprafaţă tapetată cu faină, cu latura mai lungă spre dumneavoastră, apoi se desface până obţineţi o formă pătrată. Se taie în 4 pătrate mai mici, care la rândul lor se taie în 2 jumătăţi egale, astfel încât să obţineţi 8 fâşii dreptunghiulare. Se aşază 4 dintre ele pe o hârtie pentru copt, se ung marginile cu ou bătut şi se aşază în mijlocul fiecăreia câte un sfert din cantitatea de umplutură. Se acoperă cu restul de aluat şi se lipesc marginile astfel încât să obţineţi 4 portofele perfect închise. Se ung din nou cu ou şi se lasă la cuptor 20 de minute până se înfoaie şi se rumenesc. Dacă se dau la cuptor după ce au fost congelate în prealabil, se lasă la copt 30 de minute. Se servesc cu salată verde proaspătă şi sos picant.
  • Plăcintă crocantă cu cartofi


    Ingrediente

    1.3kg cartofi de mărime medie
    85g unt, topit
    1 lingură de frunze de cimbru, plus 1 rămurică
    1 vârf de cuţit de nucşoară
    2 linguri de ulei de măsline
    sare de mare, la servire

  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 220ºC. Se curăţă cartofii şi se pun într-un vas cu apă rece, sărată. Se dau în clocot, se fierb timp de 3 minute şi se scurg. Când s-au răcit suficient pentru a fi mânuiţi, se taie câţiva în felii. Se înveleşte baza unui vas termorezistent, rotund, cu unt, apoi se pune o rămurică de cimbru în mijloc. Se acoperă cu o felie de cartof, apoi se aranjează restul feliilor de jur împrejur. Se feliază restul cartofilor şi se pun într-un bol, peste care se toarnă untul rămas, nucşoara, frunzele de cimbru, sare şi piper. Se amestecă totul, apoi cartofii se pun peste feliile aranjate şi se presează uşor pentru a aplatiza. Plăcinta de cartofi poate fi preparată cu o zi înainte şi păstrată acoperită la frigider.




  • 2. Se coace plăcinta la cuptor, sub muşchiul de vită. Din când în când se scoate, se presează cu o spatulă şi se stropeşte suprafaţa cu ulei de măsline. Se coace timp de 1 oră – 1 oră şi 15 minute, până când marginile devin aurii şi crocante. Se scoate cu grijă pe un platou, se presară cu sare de mare şi se serveşte tăiată în felii.
  • Plăcintă de fazan, praz şi şuncă

    Ingrediente

     
    50g de unt
    200g de kaizer, tăiat în bucăţi
    4 tulpini de praz, tăiate în bucăţi
    3 tulpini de celery, feliate
    3 morcovi tăiaţi în jumătate pe lungime şi feliaţi
    2 frunze de dafin
    3 linguri de făină
    300ml de cidru
    500ml supă de pui
    2 linguri de smântână pentru gătit
    6 piepţi de fazan, fără piele, tăiaţi în bucăţi mari
    3 linguri de muştar cu boabe
    1 lingură oţet de cidru
    500g de aluat foitaj
    făină pentru presărat
    1 ou bătut cu puţin lapte, pentru uns
  • 1. Se încălzeşte untul într-o cratiţă şi se prăjeşte kaizerul 1 minut. Se adaugă prazul, morcovul, celery şi dafinul şi se prăjesc până se înmoaie puţin. Se amestecă făina în cratiţa cu legume până când capătă o culoare ca a nisipului, apoi se adaugă cidrul şi se fierbe până scade. Se toarnă deasupra supa de pui, se amestecă, se adaugă smântâna. Se asezonează şi se aduce totul la punctul de fierbere. Se adaugă fazanul şi se fierbe cu grijă 20 de minute, până când carnea şi legumele sunt moi. Se adaugă amestecând muştarul, se opreşte focul şi se lasă la răcit.

  • 2. Se încălzeşte cuptorul la 220º C/gaz 7. Se pune amestecul într-un vas dreptunghiular termorezistent. Se întinde aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină, se aşază deasupra umpluturii şi se se presează bine pe marginile vasului. Se taie excedentul. Se unge aluatul cu ou, apoi se decorează cu aluatul rămas, dacă vrei. Se presară cu puţină sare de mare. Acum, plăcinta poate fi congelată până la 1 lună; se decongelează complet înainte de a fi pusă la copt. Se ţine la cuptor 30-35 de minute, până se rumeneşte. Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit 5 minute, înainte de a fi servită.
  • Coulibiac de somon


    Ingrediente

     
    4 ouă
    50g unt
    700g fileuri de somon dezosate, fără piele, uşor afumate, tăiate în felii groase (vezi caseta din dreapta)
    2 x 375g aluat pentru foitaj
    1 ou, bătut pentru glazură

    PENTRU OREZ
    1 ceapă mare, tocată mărunt
    1 linguriţă de seminţe de chimion
    1 linguriţă de seminţe de coriandru
    4 păstăi de cardamom
    2 steluţe de anason
    200g orez basmati
    1 frunză de dafin
    1 baton de scorţişoară de 4cm
    400ml supă de peşte gata făcută sau apă
    coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la
    ½ lămâie
    1 legătură mare de mărar
  • 1. Pentru început se pregătesc toate ingredientele. Se pune la fiert o oală cu apă sărată, se adaugă ouăle şi se fierb exact 8 minute. Se scurg şi se clătesc sub jet de apă rece, se curăţă de coajă şi se lasă deoparte.

  • 2. Se încălzeşte jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie nonaderentă şi se prăjesc puţin feliile de somon, câte 1 minut pe fiecare parte (A), cât să se întărească puţin, dar să nu fie făcute. Se scot din tigaie şi se aşază pe o farfurie.

  • 3. Pentru orez se topeşte restul de unt în aceeaşi tigaie. Se adaugă ceapa, alături de chimion, coriandru, cardamon şi anason, apoi se prăjeşte uşor timp 8 minute, până când devine aurie. Se adaugă orezul, frunza de dafin şi batonul de scorţişoară (B), apoi se toarnă deasupra supa şi se asezonează generos cu sare şi piper. Se acoperă şi se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul la minim şi se mai lasă 10 minute pe foc. Se închide focul şi tigaia se lasă acoperită 10 minute, apoi se adaugă coaja şi sucul de lămâie, amestecând. Se lasă deoparte să se răcească. Până la această fază se poate pregăti cu câteva ore înainte. După ce se răceşte se adaugă amestecând mărarul tocat.

  • 4. Pentru plăcintă, se desfăşoară o bucată de aluat de foitaj şi se întinde în formă de dreptunghi de aproximativ 23x40cm, apoi se aşază pe o tavă de copt. Jumătate din cantitatea de orez se pune de-a lungul aluatului, pe mijloc, înlăturând anasonul şi batonul de scorţişoară. Se lasă o margine de 5cm. Se aşază somonul deasupra orezului, apoi se taie ouăle în felii care se aşază deasupra somonului (C). Se pune restul de orez deasupra şi se uniformizează totul cu mâinile, astfel încât să se obţină o formă compactă, fermă şi uniformă. Se înlătură boabele de orez de pe marginile aluatului şi marginile se ung cu oul bătut.

  • 5. Se desfăşoară a doua bucată de aluat şi se întinde în formă de dreptunghi puţin mai mare decât primul. Se aşază peste coulibiac şi se apasă marginile uşor, ca să se sigileze. Se taie excesul de aluat de pe margini. Plăcinta necoaptă poate fi păstrată la rece, în tavă, timp de o zi, sau congelată până la două luni.

  • 6. Se încălzeşte cuptorul la 220 C/gaz 7. Se unge toată plăcinta cu oul bătut şi se pot face modele cu lama unui cuţit, cu grijă să nu se taie aluatul (D). Se lasă la cuptor 20 de minute, până când plăcinta devine rumen-aurie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se serveşte tăiat în felii groase cu un bol de sos de ierburi sau de mărar
  • Plăcintă de pui cu crustă de morcov


    Ingrediente

     
    1 morcov mare sau 2 mai mici
    1 cartof mare sau 2 mai mici
    2 linguri de unt, topit
    1 felie de şuncă fiartă
    3 fileuri piept de pui
    3 linguri de mazăre congelată, decongelată
    4 linguri de smântână pentru gătit
  • 1. Roagă un adult să fiarbă morcovii şi cartofii întregi timp de 5 minute, apoi aşază-i într-un bol cu apă rece. După ce se răcesc, curăţă-i de coajă.

  • 2. Rade morcovii şi cartofii.

  • 3. Aşază morcovii şi cartofii raşi într-un bol mare, adaugă untul topit şi amestecă totul bine.

  • 4. Taie şunca în bucăţi mici cu foarfeca sau cu un cuţit mic, apoi taie şi puiul în bucăţi.

  • 5. Aşază puiul şi şunca în forma de plăcintă laolaltă cu mazărea şi smântâna şi amestecă totul bine.

  • 6. Aşază cu lingura compoziţia cu morcovi deasupra şi roagă un adult să dea plăcinta la cuptor 50 de minute, până când se face puiul.
  • Plăcintă cu ţelină, brânză, cartofi şi bacon


    Ingrediente

     
    2 căpăţâni mici de ţelină (sau una mare), curăţate şi feliate
    2 cartofi mari, tăiaţi felii
    150ml de smântână pentru frişcă
    (32 grăsime)
    câteva fire de rozmarin, tocate mărunt
    2 foi de aluat foietaj
    150g de brânză Gruyère, tăiată fin
    4 felii de bacon, tăiate în bucăţi mici
    1 ou bătut
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se pun la fiert ţelina şi cartofii într-o oală mare plină cu apă sărată. După ce dă în clocot, se mai lasă pe foc mic timp de 5 minute, până ce ţelina şi cartofii se înmoaie un pic. Se scurg şi apoi se amestecă împreună cu smântâna, rozmarinul, sare şi piper. Se lasă deoparte.

  • 2. Se întinde cu un sucitor una dintre foile de aluat până ce devine un pic mai mare decât o farfurie întinsă; se taie în formă rotundă şi se pune pe o tavă de cuptor. Lăsând o margine de 3cm, se întinde un strat de ţelină şi cartofi, se pun deasupra brânză şi bacon şi se repetă straturile până ce s-au terminat ingredientele.

  • 3. Se întinde şi cea de-a doua foaie de copt până ce e suficient de mare încât să o acopere pe prima şi să rămână şi o mică margine. Cu o pensulă, se unge marginea foii inferioare cu puţin ou bătut, apoi se pune deasupra cea de-a doua foaie, lipind bine marginile. Se taie excesul de aluat cu un cuţit ascuţit şi presează marginile cu o furculiţă.

  • 4. Cu vârful unui cuţit, se fac câteva găuri în foaia superioară de aluat, care se unge apoi cu restul de ou. (Poţi să crestezi şi câteva modele, dacă îţi place.) Se dă plăcinta la cuptor timp de 25 de minute, până ce devine aurie.
  • Placinte cu ceapa verde si marar

    Ingrediente
    Aluat
    500 gr faina alba 000
    300 ml apa calduta
    1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
    2 lingurite sare
    1 lingurita zahar
    Umplutura
    2 legaturi ceapa verde
    1 legatura marar
    3 linguri ulei
    sare
    ulei pentru prajit
    Bucati: 8
    Preparare
    1. Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine, cand am ajuns de la servici era frumos crescut.
    2. In acest timp preparam umplutura: tocam ceapa si mararul, punem putina sare si apoi uleiul si amestecam bine.
    3. Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
    4. Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
    5. Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.

    Placintele cu ciuperci


    Ingrediente
    Aluat
    250 gr faina alba
    1/2 plic drojdie uscata
    125 ml lapte caldut
    1 ou
    1 lingura ulei
    1/2 lingurita zahar
    1 lingurita sare
    1 ou + 2 linguri lapte (pentru uns placintelele)
    Umplutura
    1/2 kg ciuperci (hribi)
    1 ceapa medie
    1 catel usturoi
    2 prize cimbru uscat
    50 gr branza cu mucegai albastru (gen roquefort, gorgonzola)
    2 linguri ulei
    sare, piper
    Bucati: 8
    Preparare
    1. Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit. Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini, apoi lasati-l la dopsit acoperit, pentru minim 1 ora.
    2. Pentru umplutura: se taie ciupercile felii mici. Se caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri de ulei pana se inmoaie. Apoi se adauga usturoiul strivit si se mai continua calirea 1 minut. Se adauga ciupercile, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se calesc pana se evapora suscul care-l lasa si incep sa se rumeneasca usor. Se iau de pe foc si se lasa la racit complet. Apoi se adauga branza sfaramata si se amesteca bine.
    3. Aluatul fie il intideti foaie subtire si-l decupati cu un pahar, fie il impartiti in 8 bucati egale, faceti bile din fiecare bucata si apoi le asezati pe masa de lucru, puneti o folie deasupra si apasati cu fundul unei farfurii pana obtineti un disc subtirel.
    4. Pe jumatate de disc asezati cam 1 lingura de umplutura, acoperiti cu jumatatea de aluat goala si apoi sigilati placinta cu dintii unei furculite.
    5. Asezati toate placintelele obtinute pe tava cu hartie de copt, ungeti cu ou batut cu 2 linguri de lapte si intepati placintelele deasupra cu dintii unei furculite.
    6. Dati la cuptor la 200C pentru 40 minute. Se lasa acoperite sa se racoreasca. Sunt bune calde sau reci.

    Placinte cu cartofi si mujdei de usturoi


    Ingrediente
    Aluat
    500 gr faina alba 000
    300 ml apa calduta
    1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
    2 lingurite sare
    1 lingurita zahar
    Umplutura
    1 kg cartofi
    6-7 linguri ulei
    piper
    sare
    Mujdei
    5-6 catei usturoi
    4 lingurite ulei
    sare, piper
    1 lingurita boia
    ulei pentru prajit
    Bucati: 8
    Preparare
    1. Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine.
    2. In acest timp preparam umplutura: se fierb cartofii taiati cubulete; se scurg de apa si apoi se sfarma ca si pentru piure; adaugati incet uleiul pana cartofii se leaga; condimentati cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
    3. Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
    4. Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
    5. Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
    6. Pregatiti mujdeiul: striviti cateii de usturoi si frecati-i cu putina sare pana se inmoaie; adaugati apoi uleiul incet ca la maioneza si frecati sa se incorporeze bine, pana se face pasta; adaugati piper si boia si apoi diluati cu cateva linguri de apa.
    7. Serviti placintele unse cu mujdei. Pofta buna

    Placinta cu branza sarata -borek


    Ingrediente
    250 gr proaspata de vaci
    250 gr telemea (sau feta )
    3 oua
    1 cana lapte (250 ml)
    1 pachet foi placinte
    cateva linguri de ulei
    4-5 linguri iaurt (sau sana, lapte batut sau smantana lungita cu putin lapte sa aiba consistenta iaurtului)
    piper
    Preparare
    1. Se bat bine ouale cu telul, apoi se adauga laptele si se bate pana se omogenizeaza, apoi se adauga branza de vaci si cea telemea sfaramata. Se condimenteaza cu 1-2 prize de piper. Se amesteca, obtinand o compozitie care are consistenta unei smantani.
    2. Se unge o tava de 20x30 cm cu ulei. Tava are dimensiunea unei jumatati dintr-o foaie de placinta. Cel mai usor e sa faceti straturile folosind foile pliate in doua pe latime, se potrivesc la fix, nu mai trebuie taiate.
    3. Incepem construirea placintei: o foaie de placinta pliata in doua, stropim cu ulei (inclusiv intre cele doua randuri), apoi alta foaie pliata in doua si iar stropim cu ulei (cand zic stropiti insemana sa introduceti o furculita in ulei si picurati pe foaie). Acum avem 4 straturi de foi in tava. Urmeaza umplutura: puneti 2 polonice de umplutura pe foi si nivelati cu dosul unei linguri. Repetati straturile pana terminati umplutura, terminand cu strat de foi de placinta. Ultimele foi asezati-le usor descentrat, si impingeti marginile in jos cu coada unei furculite, ca sa sigilati umplutura inauntru.
      * foile de placinta cu care nu lucrati le tineti acoperite cu un prosop umed fiindca se usuca repede
    4. Ultimul strat de foi de placinta il intepati cu furculita pe toata suprafata, apoi il stropiti cu ulei, apoi il ungeti cu iaurt din belsug.
    5. Se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru aprox 50 minute, pana e rumena deasupra. In timpul coptului placinta se umfla destul de tare, dar se lasa cand o scoateti.
      * placinta iese groasa cam de un deget
    6. Scoateti placinta din cuptor, acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la racit. Se serveste calduta sau rece cu un pahar de iaurt.

    ziua de astazi....

    Sunt poate luni sau poate ani ?!?..
    ..daaa,sunt ceva ani de cand ma tot indemn sa imi scriu in vazul lumii gandurile...pasiunile...sperantele...
    ...a sosit si acea zi....nu as mai fi crezut,dar uite ca astazi este....o alta zi.....

    Adele - Someone Like You

    http://www.youtube.com/watch?v=7AW9C3-qWug&feature=related

    Adele - Set Fire to the Rain

    http://www.youtube.com/watch?v=FlsBObg-1BQ

    HURTS - Stay

    http://www.youtube.com/watch?v=bnq-LxxYLNY

    HURTS - 'Wonderful Life'

    http://www.youtube.com/watch?v=Kuwdw7KmGwA