"Ne scapa mereu cate ceva in viata, de aceea trebuie sa ne nastem mereu..." Marin Sorescu

Etichete
- Calatorii de-a lungul si de-a latul lumii... (7)
- Culinar - mic dejun sarat (20)
- Culinar - placinte si alte aluaturi (22)
- Culinar - prajituri si torturi (19)
- Culinar - retete arabesti (14)
- Culinar - retete cu carne de vita (21)
- Culinar - retete cu peste (34)
- Culinar - retete de salata (37)
- Culinar - Reţete mediteraneene (51)
- Culinar -mic dejun dulce (6)
- Fotografie (3)
- Ganduri de zi cu zi... (2)
- Hituri romanesti ale anilor 2000 (20)
- Liban (1)
- Muzica - feng shui (13)
- muzica anii 50-60 (22)
- Muzica instrumentala (13)
- Muzica mexicana (3)
- Muzica romaneasca mai noua si mai veche (30)
- Muzica sufletului meu.... (89)
- Muzica veche (42)

miercuri, 22 iunie 2011
muzica...
muzica buna si miros de tei in floare....parfum si sunet percepute pana in adancul sufletului meu.....
...este doar o alta seara.....o seara frumoasa de iunie....
...este doar o alta seara.....o seara frumoasa de iunie....
Plăcintă cu spanac şi feta
Ingrediente
unt
2 căţei de usturoi, zdrobiţi
500g de spanac, spălat şi tăiat grosier
nucşoară rasă
200g de feta, fărâmiţată
2 ouă, bătute
4 foi mari de plăcintă
Plăcintă cu brânză, ceapă şi cartofi
Ingrediente
200ml de smântână dulce
500g de aluat fraged
1kg de cartofi făinoşi, tăiaţi în felii subţiri
2 cepe, tăiate în felii subţiri
1 legătură de ceapă verde, tocată grosier
1 praf de nucşoară rasă
1 praf de boia
1 ou, bătut
. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Într-un bol mic se amestecă cedarul ras cu smântâna dulce, apoi se lasă deoparte. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină o formă de plăcintă din ceramică sau din metal sau o formă mai puţin adâncă de prăjitură, cu diametru de aproximativ 23cm. Se întind două treimi din aluat pe o suprafaţă presărată cu făină până devine suficient de mare încât să acopere toată forma şi să depăşească puţin marginile.
Plăcinţele cu ou
Ingrediente
carnea de la 8 cârnaţi proaspeţi de porc, de bună calitate (se găsesc la Angst)
6 cepe verzi, tăiate în felii subţiri
2x500g aluat fraged
făină obişnuită pentru presărat
amestec de murături, pentru servit
Plăcintă galeză cu ceapă
Ingrediente
500g de ceapă, tăiată în felii
1 crenguţă de rozmarin
1kg de cartofi
Plăcintă crocantă în stil grecesc
Ingrediente
175g de roşii uscate la soare în ulei,
la borcan
100g de feta, bucăţele
2 ouă
jumătate de pachet de 250g de foi pentru plăcintă
Plăcintă cu urdă
Ingrediente
400g de făină
4 ouă
150g de zahăr
50g de smântână
150g de untură
1 plic praf de copt
5g sare
PENTRU CompoziŢiE
1 kg de urdă
300g de zahăr
3 plicuri de zahăr vanilat
3 ouă
stafide sau mărar
Plăcintă englezească de cartofi şi curry
Ingrediente
100g de mazăre congelată
2 linguriţe de ulei
o ceapă, feliată
1-2 linguriţe de pastă de curry (de orice fel)
o linguriţă de seminţe de muştar negru
sucul de la o jumătate de lămâie
o mână de coriandru, mărunţit
un pachet de 375g de foietaj gata preparat
un ou bătut
Plăcintă crocantă cu cartofi
Ingrediente
1.3kg cartofi de mărime medie85g unt, topit
1 lingură de frunze de cimbru, plus 1 rămurică
1 vârf de cuţit de nucşoară
2 linguri de ulei de măsline
sare de mare, la servire
Plăcintă de fazan, praz şi şuncă
Ingrediente
200g de kaizer, tăiat în bucăţi
4 tulpini de praz, tăiate în bucăţi
3 tulpini de celery, feliate
3 morcovi tăiaţi în jumătate pe lungime şi feliaţi
2 frunze de dafin
3 linguri de făină
300ml de cidru
500ml supă de pui
2 linguri de smântână pentru gătit
6 piepţi de fazan, fără piele, tăiaţi în bucăţi mari
3 linguri de muştar cu boabe
1 lingură oţet de cidru
500g de aluat foitaj
făină pentru presărat
1 ou bătut cu puţin lapte, pentru uns
Coulibiac de somon
Ingrediente
50g unt
700g fileuri de somon dezosate, fără piele, uşor afumate, tăiate în felii groase (vezi caseta din dreapta)
2 x 375g aluat pentru foitaj
1 ou, bătut pentru glazură
PENTRU OREZ
1 ceapă mare, tocată mărunt
1 linguriţă de seminţe de chimion
1 linguriţă de seminţe de coriandru
4 păstăi de cardamom
2 steluţe de anason
200g orez basmati
1 frunză de dafin
1 baton de scorţişoară de 4cm
400ml supă de peşte gata făcută sau apă
coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la
½ lămâie
1 legătură mare de mărar
Plăcintă de pui cu crustă de morcov
Ingrediente
1 cartof mare sau 2 mai mici
2 linguri de unt, topit
1 felie de şuncă fiartă
3 fileuri piept de pui
3 linguri de mazăre congelată, decongelată
4 linguri de smântână pentru gătit
Plăcintă cu ţelină, brânză, cartofi şi bacon
Ingrediente
2 cartofi mari, tăiaţi felii
150ml de smântână pentru frişcă
(32 grăsime)
câteva fire de rozmarin, tocate mărunt
2 foi de aluat foietaj
150g de brânză Gruyère, tăiată fin
4 felii de bacon, tăiate în bucăţi mici
1 ou bătut
Placinte cu ceapa verde si marar
Ingrediente
Aluat500 gr faina alba 000
300 ml apa calduta
1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
Umplutura
2 legaturi ceapa verde
1 legatura marar
3 linguri ulei
sare
ulei pentru prajit
Bucati: 8
Preparare
- Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine, cand am ajuns de la servici era frumos crescut.
- In acest timp preparam umplutura: tocam ceapa si mararul, punem putina sare si apoi uleiul si amestecam bine.
- Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
- Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
- Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
Placintele cu ciuperci
Ingrediente
Aluat250 gr faina alba
1/2 plic drojdie uscata
125 ml lapte caldut
1 ou
1 lingura ulei
1/2 lingurita zahar
1 lingurita sare
1 ou + 2 linguri lapte (pentru uns placintelele)
Umplutura
1/2 kg ciuperci (hribi)
1 ceapa medie
1 catel usturoi
2 prize cimbru uscat
50 gr branza cu mucegai albastru (gen roquefort, gorgonzola)
2 linguri ulei
sare, piper
Bucati: 8
Preparare
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit. Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in lapte. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini, apoi lasati-l la dopsit acoperit, pentru minim 1 ora.
- Pentru umplutura: se taie ciupercile felii mici. Se caleste ceapa tocata marunt in 2 linguri de ulei pana se inmoaie. Apoi se adauga usturoiul strivit si se mai continua calirea 1 minut. Se adauga ciupercile, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru. Se calesc pana se evapora suscul care-l lasa si incep sa se rumeneasca usor. Se iau de pe foc si se lasa la racit complet. Apoi se adauga branza sfaramata si se amesteca bine.
- Aluatul fie il intideti foaie subtire si-l decupati cu un pahar, fie il impartiti in 8 bucati egale, faceti bile din fiecare bucata si apoi le asezati pe masa de lucru, puneti o folie deasupra si apasati cu fundul unei farfurii pana obtineti un disc subtirel.
- Pe jumatate de disc asezati cam 1 lingura de umplutura, acoperiti cu jumatatea de aluat goala si apoi sigilati placinta cu dintii unei furculite.
- Asezati toate placintelele obtinute pe tava cu hartie de copt, ungeti cu ou batut cu 2 linguri de lapte si intepati placintelele deasupra cu dintii unei furculite.
- Dati la cuptor la 200C pentru 40 minute. Se lasa acoperite sa se racoreasca. Sunt bune calde sau reci.
Placinte cu cartofi si mujdei de usturoi
Ingrediente
Aluat500 gr faina alba 000
300 ml apa calduta
1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
Umplutura
1 kg cartofi
6-7 linguri ulei
piper
sare
Mujdei
5-6 catei usturoi
4 lingurite ulei
sare, piper
1 lingurita boia
ulei pentru prajit
Bucati: 8
Preparare
- Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine.
- In acest timp preparam umplutura: se fierb cartofii taiati cubulete; se scurg de apa si apoi se sfarma ca si pentru piure; adaugati incet uleiul pana cartofii se leaga; condimentati cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
- Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
- Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
- Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
- Pregatiti mujdeiul: striviti cateii de usturoi si frecati-i cu putina sare pana se inmoaie; adaugati apoi uleiul incet ca la maioneza si frecati sa se incorporeze bine, pana se face pasta; adaugati piper si boia si apoi diluati cu cateva linguri de apa.
- Serviti placintele unse cu mujdei. Pofta buna
Placinta cu branza sarata -borek
Ingrediente
250 gr proaspata de vaci250 gr telemea (sau feta )
3 oua
1 cana lapte (250 ml)
1 pachet foi placinte
cateva linguri de ulei
4-5 linguri iaurt (sau sana, lapte batut sau smantana lungita cu putin lapte sa aiba consistenta iaurtului)
piper
Preparare
- Se bat bine ouale cu telul, apoi se adauga laptele si se bate pana se omogenizeaza, apoi se adauga branza de vaci si cea telemea sfaramata. Se condimenteaza cu 1-2 prize de piper. Se amesteca, obtinand o compozitie care are consistenta unei smantani.
- Se unge o tava de 20x30 cm cu ulei. Tava are dimensiunea unei jumatati dintr-o foaie de placinta. Cel mai usor e sa faceti straturile folosind foile pliate in doua pe latime, se potrivesc la fix, nu mai trebuie taiate.
- Incepem construirea placintei: o foaie de placinta pliata in doua, stropim cu ulei (inclusiv intre cele doua randuri), apoi alta foaie pliata in doua si iar stropim cu ulei (cand zic stropiti insemana sa introduceti o furculita in ulei si picurati pe foaie). Acum avem 4 straturi de foi in tava. Urmeaza umplutura: puneti 2 polonice de umplutura pe foi si nivelati cu dosul unei linguri. Repetati straturile pana terminati umplutura, terminand cu strat de foi de placinta. Ultimele foi asezati-le usor descentrat, si impingeti marginile in jos cu coada unei furculite, ca sa sigilati umplutura inauntru.
* foile de placinta cu care nu lucrati le tineti acoperite cu un prosop umed fiindca se usuca repede - Ultimul strat de foi de placinta il intepati cu furculita pe toata suprafata, apoi il stropiti cu ulei, apoi il ungeti cu iaurt din belsug.
- Se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru aprox 50 minute, pana e rumena deasupra. In timpul coptului placinta se umfla destul de tare, dar se lasa cand o scoateti.
* placinta iese groasa cam de un deget - Scoateti placinta din cuptor, acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la racit. Se serveste calduta sau rece cu un pahar de iaurt.
ziua de astazi....
Sunt poate luni sau poate ani ?!?..
..daaa,sunt ceva ani de cand ma tot indemn sa imi scriu in vazul lumii gandurile...pasiunile...sperantele...
...a sosit si acea zi....nu as mai fi crezut,dar uite ca astazi este....o alta zi.....
..daaa,sunt ceva ani de cand ma tot indemn sa imi scriu in vazul lumii gandurile...pasiunile...sperantele...
...a sosit si acea zi....nu as mai fi crezut,dar uite ca astazi este....o alta zi.....
Abonați-vă la:
Postări (Atom)