Ingrediente
1.3kg cartofi de mărime medie
85g unt, topit
1 lingură de frunze de cimbru, plus 1 rămurică
1 vârf de cuţit de nucşoară
2 linguri de ulei de măsline
sare de mare, la servire
1. Se încălzeşte cuptorul la 220ºC. Se curăţă cartofii şi se pun într-un vas cu apă rece, sărată. Se dau în clocot, se fierb timp de 3 minute şi se scurg. Când s-au răcit suficient pentru a fi mânuiţi, se taie câţiva în felii. Se înveleşte baza unui vas termorezistent, rotund, cu unt, apoi se pune o rămurică de cimbru în mijloc. Se acoperă cu o felie de cartof, apoi se aranjează restul feliilor de jur împrejur. Se feliază restul cartofilor şi se pun într-un bol, peste care se toarnă untul rămas, nucşoara, frunzele de cimbru, sare şi piper. Se amestecă totul, apoi cartofii se pun peste feliile aranjate şi se presează uşor pentru a aplatiza. Plăcinta de cartofi poate fi preparată cu o zi înainte şi păstrată acoperită la frigider.
2. Se coace plăcinta la cuptor, sub muşchiul de vită. Din când în când se scoate, se presează cu o spatulă şi se stropeşte suprafaţa cu ulei de măsline. Se coace timp de 1 oră – 1 oră şi 15 minute, până când marginile devin aurii şi crocante. Se scoate cu grijă pe un platou, se presară cu sare de mare şi se serveşte tăiată în felii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu