Ingrediente
200g de brânză tare (noi am folosit Cedar), jumătate rasă pe răzătoarea mare, jumătate tăiată în bucăţele mici
200ml de smântână dulce
500g de aluat fraged
1kg de cartofi făinoşi, tăiaţi în felii subţiri
2 cepe, tăiate în felii subţiri
1 legătură de ceapă verde, tocată grosier
1 praf de nucşoară rasă
1 praf de boia
1 ou, bătut
. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Într-un bol mic se amestecă cedarul ras cu smântâna dulce, apoi se lasă deoparte. Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină o formă de plăcintă din ceramică sau din metal sau o formă mai puţin adâncă de prăjitură, cu diametru de aproximativ 23cm. Se întind două treimi din aluat pe o suprafaţă presărată cu făină până devine suficient de mare încât să acopere toată forma şi să depăşească puţin marginile.
2. Se aşază un strat de cartofi peste aluat şi se presară cu câteva bucăţi de brânză, felii de ceapă şi ceapă verde. Se asezonează cu sare, piper, nucşoară şi boia. Se mai aşază un strat de cartofi, se presară iar cu ceapă şi brânză, apoi se toarnă deasupra jumătate din crema cu smântână dulce. Se repetă operaţiunea cu încă două straturi de cartofi (cartofii vor depăşi cu mult marginea formei), se apasă uşor ultimul strat de cartofi ca să fie compoziţia compactă şi se toarnă deasupra restul de cremă de smântână dulce.
3. Se întinde restul de aluat cât să se potrivească deasupra cartofilor. Se ung marginile aluatului cu ou, apoi se aşază aluatul peste cartofi. Se strâng marginile şi se taie excesul cu un cuţit. Se unesc şi se închid marginile aluatului şi se ung iar cu ou. Se aşază plăcinta pe o tavă şi se dă la cuptor 30 de minute. Se reduce temperatura cuptorului la 180° C/gaz 4 şi se mai lasă o oră la copt, până când devine aurie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se serveşte direct din formă, tăiată în felii, cu salată sau fasole coaptă alături.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu