Ingrediente
4 ouă
50g unt
700g fileuri de somon dezosate, fără piele, uşor afumate, tăiate în felii groase (vezi caseta din dreapta)
2 x 375g aluat pentru foitaj
1 ou, bătut pentru glazură
PENTRU OREZ
1 ceapă mare, tocată mărunt
1 linguriţă de seminţe de chimion
1 linguriţă de seminţe de coriandru
4 păstăi de cardamom
2 steluţe de anason
200g orez basmati
1 frunză de dafin
1 baton de scorţişoară de 4cm
400ml supă de peşte gata făcută sau apă
coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la
½ lămâie
1 legătură mare de mărar
1. Pentru început se pregătesc toate ingredientele. Se pune la fiert o oală cu apă sărată, se adaugă ouăle şi se fierb exact 8 minute. Se scurg şi se clătesc sub jet de apă rece, se curăţă de coajă şi se lasă deoparte.
2. Se încălzeşte jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie nonaderentă şi se prăjesc puţin feliile de somon, câte 1 minut pe fiecare parte (A), cât să se întărească puţin, dar să nu fie făcute. Se scot din tigaie şi se aşază pe o farfurie.
3. Pentru orez se topeşte restul de unt în aceeaşi tigaie. Se adaugă ceapa, alături de chimion, coriandru, cardamon şi anason, apoi se prăjeşte uşor timp 8 minute, până când devine aurie. Se adaugă orezul, frunza de dafin şi batonul de scorţişoară (B), apoi se toarnă deasupra supa şi se asezonează generos cu sare şi piper. Se acoperă şi se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul la minim şi se mai lasă 10 minute pe foc. Se închide focul şi tigaia se lasă acoperită 10 minute, apoi se adaugă coaja şi sucul de lămâie, amestecând. Se lasă deoparte să se răcească. Până la această fază se poate pregăti cu câteva ore înainte. După ce se răceşte se adaugă amestecând mărarul tocat.
4. Pentru plăcintă, se desfăşoară o bucată de aluat de foitaj şi se întinde în formă de dreptunghi de aproximativ 23x40cm, apoi se aşază pe o tavă de copt. Jumătate din cantitatea de orez se pune de-a lungul aluatului, pe mijloc, înlăturând anasonul şi batonul de scorţişoară. Se lasă o margine de 5cm. Se aşază somonul deasupra orezului, apoi se taie ouăle în felii care se aşază deasupra somonului (C). Se pune restul de orez deasupra şi se uniformizează totul cu mâinile, astfel încât să se obţină o formă compactă, fermă şi uniformă. Se înlătură boabele de orez de pe marginile aluatului şi marginile se ung cu oul bătut.
5. Se desfăşoară a doua bucată de aluat şi se întinde în formă de dreptunghi puţin mai mare decât primul. Se aşază peste coulibiac şi se apasă marginile uşor, ca să se sigileze. Se taie excesul de aluat de pe margini. Plăcinta necoaptă poate fi păstrată la rece, în tavă, timp de o zi, sau congelată până la două luni.
6. Se încălzeşte cuptorul la 220 C/gaz 7. Se unge toată plăcinta cu oul bătut şi se pot face modele cu lama unui cuţit, cu grijă să nu se taie aluatul (D). Se lasă la cuptor 20 de minute, până când plăcinta devine rumen-aurie. Se lasă deoparte 10 minute, apoi se serveşte tăiat în felii groase cu un bol de sos de ierburi sau de mărar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu