Ingrediente
2 căpăţâni mici de ţelină (sau una mare), curăţate şi feliate
2 cartofi mari, tăiaţi felii
150ml de smântână pentru frişcă
(32 grăsime)
câteva fire de rozmarin, tocate mărunt
2 foi de aluat foietaj
150g de brânză Gruyère, tăiată fin
4 felii de bacon, tăiate în bucăţi mici
1 ou bătut
1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se pun la fiert ţelina şi cartofii într-o oală mare plină cu apă sărată. După ce dă în clocot, se mai lasă pe foc mic timp de 5 minute, până ce ţelina şi cartofii se înmoaie un pic. Se scurg şi apoi se amestecă împreună cu smântâna, rozmarinul, sare şi piper. Se lasă deoparte.
2. Se întinde cu un sucitor una dintre foile de aluat până ce devine un pic mai mare decât o farfurie întinsă; se taie în formă rotundă şi se pune pe o tavă de cuptor. Lăsând o margine de 3cm, se întinde un strat de ţelină şi cartofi, se pun deasupra brânză şi bacon şi se repetă straturile până ce s-au terminat ingredientele.
3. Se întinde şi cea de-a doua foaie de copt până ce e suficient de mare încât să o acopere pe prima şi să rămână şi o mică margine. Cu o pensulă, se unge marginea foii inferioare cu puţin ou bătut, apoi se pune deasupra cea de-a doua foaie, lipind bine marginile. Se taie excesul de aluat cu un cuţit ascuţit şi presează marginile cu o furculiţă.
4. Cu vârful unui cuţit, se fac câteva găuri în foaia superioară de aluat, care se unge apoi cu restul de ou. (Poţi să crestezi şi câteva modele, dacă îţi place.) Se dă plăcinta la cuptor timp de 25 de minute, până ce devine aurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu