marți, 28 iunie 2011

Sushi cu somon afumat


Ingrediente

1 cană şi jumătate de orez japonez pentru sushi

1 cană şi jumătate de apă

4 linguri oţet de orez

1 pachet de nori (alge)

200g de somon afumat

4 castraveţi mici

Wasabi

sos soia şi ghimbir murat pentru servit
  • 1. Se pune orezul la fiert, doar cu o cană şi jumătate de apă. Când începe să fiarbă se pune capacul şi se dă focul mic. Trebuie să fiarbă 30 de minute după ce se pune capacul şi se dă la minim focul. Nu se ridică capacul înainte. Se opreşte focul, se amestecă, se lasă 2 minute şi se pune la răcit (se poate folosi o sită japoneză specială pentru răcit).
  • 2. După ce s-a răcit orezul, se ia câte o foaie de nori şi se aşază pe un covoraş de bambus (special pentru rulat sushi). Spre mijlocul foii se întinde orez (1-2 linguri), deasupra lui aşezându-se puţin wasabi, feliuţe de somon şi de castravete, în această ordine. Se lasă un spaţiu liber de 2cm în partea de sus. Se umezeşte cu puţină apă acest capăt al foii de nori. Se rulează foaia de nori din partea de jos şi se „lipeşte” partea umezită peste cealaltă extremitate a foii. Rulourile astfel obţinute se taie în felii groase de 1-2cm şi se servesc alături de sos soia şi de ghimbir murat.

Fileu de somon la grătar cu lămâie şi mărar


Ingrediente

2 fileuri de somon, de câte 750g fiecare, cu piele

1 mână mare de mărar, tocat grosier

2 linguri de chives, tocat grosier

2 lămâi, tăiate în felii subţiri

ulei de măsline
  • 1. Se aşază un fileu de somon cu pielea în jos şi se acoperă cu ierburile tocate grosier. Se aşază deasupra un strat de felii de lămâie şi se asezonează bine cu sare şi piper.
  • 2. Se aşază celălalt fileu deasupra, cu pielea în sus. Se leagă laolaltă cele două bucăţi de somon cu sfoară sau cu un fir de rafie care trebuie să fie udat bine ca să nu se ardă pe foc. Se unge somonul cu ulei de măsline şi se înfăşoară într-un strat dublu de folie de aluminiu.
  • 3. Se aşază somonul pe un stativ de metal într-o zonă mai rece a grătarului timp de 7 minute pe fiecare parte. Apoi se scoate folia de aluminiu şi se reaşază somonul pe grătar. Se mai lasă 3-5 minute pe fiecare parte până când se carbonizează pielea, iar carnea este făcută bine. Se ridică cu grijă de pe grătar.

Bastonaşe de peşte


1 ou, bătut

85g de pesmet proaspăt, făcut din pâine veche de o zi

sucul şi coaja rasă de la 1 lămâie

1 linguriţă de oregano uscat

1 lingură ulei de măsline

400g de peşte alb, fără piele, tăiat în 12 fâşii

4 linguri de maioneză Hellmann’s

140g de mazăre îngheţată, fiartă, scursă

şi răcită

100g de spanac tânăr
  • 1. Se încinge cuptorul la 200º C/gaz 6. Se toarnă oul într-un bol şi se pune pesmetul, amestecat cu oregano, sare, piper şi coaja de lămâie, pe o farfurie întinsă.
  • 2. Se unge o tavă nonaderentă cu jumătate din cantitatea de ulei. Se dau fâşiile de peşte prin ou, apoi prin pesmet. Se pun pe tavă şi se bagă la cuptor timp de 20 de minute, până devin aurii.
  • 3. Între timp, se amestecă maioneza cu un pic de suc de lămâie. Se amestecă spanacul şi mazărea cu restul de ulei şi de suc de lămâie. Se servesc bastonaşele de peşte cu salata de spanac şi cu o lingură plină de maioneză acrişoară.

Păstrăv rece cu maioneză


Ingrediente

300g file de păstrăv

4 linguri de maioneză Hellmann’s, amestecate cu 2 linguri de smântână, 1 lingură suc de lămâie, sare şi piper

1 frunză de dafin

3 boabe de piper

1 lingură oţet de vin alb

1 mână mare de năsturel (sau valeriană), tocat

4 felii de pâine ţărănească, prăjite
  • 1. Într-o tigaie, se pune la fiert apă (cât să acopere fileul), împreună cu oţetul, dafinul şi piperul. Se adaugă fileul, se aşteaptă să fiarbă din nou, apoi se stinge focul, se acoperă tigaia şi se dă deoparte, timp de 10 minute.
  • 2. Se scurge peştele, se lasă să se răcească, apoi se rupe în bucăţele. Se amestecă împreună cu maioneza şi năsturelul, apoi se pune pe feliile de pâine.

Risotto cu macrou afumat şi praz


Ingrediente

1 linguriţă de unt

1 praz mare, tăiat în felii subţiri

300g de orez pentru risotto

700ml supă de peşte sau de legume,gata făcută

250ml de lapte integral

375g de macrou afumat, curăţat de piele şi oase, rupt în bucăţi mari

3 linguri de smântână dulce

100g frunze de spanac
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se încălzeşte untul într-o formă mare, termorezistentă, la foc mediu. Se sotează prazul 4-5 minute, amestecând regulat, până când se înmoaie. Se adaugă orezul, se amestecă şi se mai lasă 2 minute pe foc.
  • 2. Se adaugă supa şi laptele, se aduce la punctul de fierbere şi se lasă pe foc 5 minute, apoi se aşază macroul deasupra. Se acoperă cu capac sau folie de aluminiu şi se lasă la cuptor 18 minute până când orezul devine moale.
  • 3. Se încorporează smântâna şi spanacul, se adaugă sare şi piper, se acoperă la loc şi se lasă deoparte 3 minute înainte de a fi servit

Somon copt în folie cu mărar şi maioneză de avocado


Ingrediente

 
1 somon întreg de 3,5kg, curăţat
ulei de măsline, pentru uns
1 ceapă mică, tăiată în felii foarte subţiri
4 frunze de dafin
1 legătură de mărar
6 linguri de vin alb, sec
3 avocado, bine coapte
200ml de maioneză
sucul şi coaja rasă de la o lămâie mare
½ de castravete, curăţat de coajă şi
de seminţe şi tăiat cubuleţe

PENTRU SERVIT
1 legătură de verdeaţă (năsturel, valeriană, măcriş sau salată obişnuită, ruptă fâşii), sferturi de lămâie, felii groase de castravete, fire de mărar (opţional)
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 150º C/gaz 2. Se aşază somonul pe o folie mare de aluminiu, unsă cu ulei. Se umple somonul cu ceapa, frunzele de dafin şi jumătate din mărar. Se toarnă deasupra vinul alb, se asezonează cu sare şi piper, apoi se adună lejer folia de aluminiu în jurul somonului şi se strânge bine, astfel încât să se formeze un pachet închis. Se aşază într-o tavă de copt şi se dă la cuptor 1 oră. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească 10 minute în pachetul închis.
  • 2. Între timp, se mixează laolaltă miezul de la avocado, maioneza, coaja şi sucul de lămâie, sare şi piper. Se răstoarnă într-un bol. Se toacă restul de mărar, se amestecă cu castravetele şi se adaugă peste crema de avocado. Se lasă la rece 3 ore.
  • 3. Se desface folia de aluminiu, se înlătură pielea şi aripioarele somonului. Eu scot doar pielea de deasupra şi o las pe loc pe cea de dedesubt, ca să nu risc să rup peştele atunci cînd îl întorc. Poţi încerca să o scoţi când se mai răceşte, pentru că atunci devine mai solid. Dacă vrei, acum poţi să înlături şi capul peştelui. Se aşază somonul cu grijă pe un platou, se garniseşte cu verdeaţă, lămâie, castravete şi mărar (dacă foloseşti).
  • 4. Serveşte bucăţi de file. După ce ai servit toată partea superioară, înlătură ceapa şi ierburile aromate, înlătură şi coloana vertebrală şi serveşte fileuri în continuare din partea de dedesubt, lăsând pielea pe loc. Se mănâncă cu maioneza de avocado, cartofi noi la cuptor, salată sau fasole verde.

Gratin de macrou afumat şi cartofi


Ingrediente

700g de cartofi, tăiaţi în cubuleţe de 3cm

1 ceapă mică, tăiată în felii subţiri

25g de unt

200g de macrou afumat

2 linguri de mărar tocat

150ml de smântână

100ml supă de peşte, gata făcută

2 linguriţe cremă de hrean
  • 1. Se încălzeşte cuptorul la 200º C/gaz 6. Se pune la fiert într-o oală apă cu sare. Când începe să fiarbă, se adaugă cartofii şi ceapa. Se lasă să fiarbă 6-7 minute, până când devin aproape moi. Se scurg bine de apă. Se unge cu puţin unt o formă de copt, apoi se aşază cartofii în ea.
  • 2. Se rupe peştele în fâşii mari, aruncând pielea şi oasele. Se aşază peştele printre cartofi, apoi se presară totul cu mărar. Se bat bine smântâna, supa de peşte şi crema de hrean. Se asezonează cu sare şi piper. Se toarnă peste cartofi. Se aşază deasupra restul de unt şi se dă la cuptor 20-25 de minute, până când face o crustă aurie. Se serveşte cu salată verde, dacă vrei.

Plăcintă cu peşte şi cartofi gratinaţi


Ingrediente

300g de cartofi, tăiaţi în jumătăţi
250g fileuri de cod, fără piele (se pot folosi fileuri congelate)
300ml de lapte
50g de unt
1 praz, tăiat în felii subţiri
25g de făină
2 lingură de pătrunjel tocat
2 linguriţe de muştar Dijon
  • 1. Se pune la fiert într-o oală apă cu sare. Când fierbe apa, se adaugă cartofii şi se lasă 5-7 minute, până când devin aproape moi, dar sunt încă suficient de tari încât să poată fi raşi pe răzătoare. Se scurg de apă şi se clătesc sub jet de apă rece. Se aşază codul într-o tigaie întinsă şi se toarnă laptele deasupra. Se aşază pe foc şi se fierbe timp de 5 minute. Se scurge peştele, păstrând laptele într-un recipient şi se lasă deoparte.
  • 2. Se încinge jumătate din cantitatea de unt într-o cratiţă medie, se adaugă prazul şi se lasă pe foc 5-6 minute până când se înmoaie. Se adaugă făina amestecând 1 minut, apoi se ia de pe foc. Se adaugă treptat laptele, amestecând bine înainte să torni din nou. Se reaşază pe foc şi se amestecă până când sosul începe să fiarbă. Se lasă pe foc 2 minute, apoi se adaugă amestecând pătrunjelul şi muştarul.
  • 3. Se încălzeşte cuptorul pe funcţia grill. Se rupe peştele în fâşii mari, se pune în sos şi se toarnă amestecul într-o formă mică termorezistentă. Se rad cartofii deasupra. Se topeşte restul de unt, se răstoarnă peste cartofi şi se asezonează cu sare şi piper. Se dau la cuptor timp de 5-10 minute, până când se rumenesc cartofii şi devin moi.

Gravadlax cu note citrice

Gravadlax este o specialitate scandinavă, care constă în somon crud, marinat cu zahăr, sare şi mărar. “Cred că aceasta este cea mai simplă reţetă cu care poţi impresiona pe cineva. Sună spectaculos când spui că ai marinat singur somonul, dar – în realitate – este chiar simplu. Tot secretul este să foloseşti peşte proaspăt. Nu am să înţeleg niciodată de ce plătim atât de mult pe pacheţele de file de somon marinat, când este aşa de uşor să-l faci singur acasă” (Gordon Ramsay)

Ingrediente

1 file de somon – aproximativ 900g
1 legătură mare de mărar
100g frunze de salată asortată şi ulei de măsline extravirgin, pentru servit

PENTRU MARINADĂ
250g sare de mare
375g de zahăr brun
4 steluţe de anason
1 linguriţă seminţe de coriandru
coaja rasă de la 3 portocale
coaja rasă de la 1 lime
coaja rasă de la 1 lămâie

PENTRU CREMA DE HREAN
100ml de smântână lichidă (nefermentată)
100ml de smântână
50g de hrean ras proaspăt sau 85g sos
de hrean din conservă
zeama de la ½ lămâie


  • 1. Se pun toate ingredientele pentru marinadă în robotul de bucătărie şi se amestecă până când condimentele sunt complet măcinate.
  • 2. Cu o trecere uşoară a mâinii pe suprafaţa somonului, se depistează eventualele oscioare şi se extrag din carne. Se înlătură pielea şi se taie zonele subţiri şi grăsimea de pe margini, astfel încât fileul să fie uniform. FILETAREA PEŞTELUI: 1 Se aşază peştele cu pielea în jos şi coada spre tine. Se introduce cuţitul oblic în coadă, tăind până la piele (fără a o secţiona). 2 Se răsuceşte cuţitul astfel încât lama să fie paralelă cu pielea şi, cu cealaltă mână, se apucă pielea din zona cozii. Se trage de piele încet-încet, astfel încât cuţitul să desprindă carnea de piele. 3 Atunci când se ajunge la jumătate, se întoarce fileul pe cealaltă parte. 4 Se ridică uşor fileul desprinzându-l de piele şi se aruncă pielea atunci cînd este complet dezlipită.
  • 3. Se foloseşte o tavă de lungimea somonului pe care se împrăştie o treime din amestecul de condimente. Se aşază peştele cu partea unde a fost piele în jos şi se acoperă cu restul de condimente. Se acoperă cu folie peste care se pune o altă tavă şi se presează cu câteva conserve sau un vas mai greu. Se lasă la frigider peste noapte sau cel puţin 10 ore.
  • 4. Se spală condimentele de pe file sub un jet de apă rece şi se usucă cu şervete de hârtie. Se mărunţeşte mărarul cât se poate de fin şi se împrăştie deasupra somonului, presându-l bine cu degetele pentru a-l împinge puţin în carne.
  • 5. Dacă se serveşte ca porţii individuale, se taie felii subţiri folosind un cuţit foarte bine ascuţit (şase felii per farfurie).
  • 6. Pentru crema de hrean se bat cele două tipuri de smântână cu telul. Se adaugă hreanul, lămâia, puţină sare şi puţin piper şi se bat până amestecul se îngroaşă. Într-un bol separat, se asezonează salata cu puţin ulei de măsline. Acum totul este gata pentru a fi pus pe farfurie.
  • 7. ARANJEAZĂ FARFURIA CA UN PROFESIONIST 1 În mijlocul fiecărei farfurii se aşază o grămăjoară de salată. 2 Feliile de somon se aranjează în formă ovală în jurul salatei. 3 Se umple tot spaţiul din jurul salatei asemeni petalelor unei flori. 4 Folosind două linguri, se ia din crema de hrean şi se aşază în mijlocul fiecărei „funde” de somon.

Păstrăv la aburi cu usturoi şi ghimbir

Ingrediente

2 fileuri de păstrăv (de preferinţă somonat, se găseşte la Metro), fără piele, întregi sau tăiate în felii mari
1 căţel de usturoi, zdrobit
1 bucată de 1cm de ghimbir proaspăt, dat prin răzătoare
2 linguri de sake sau sherry sec (sau alt vin alb sec)
sucul de la ½ lămâie
1 mână frunze de coriandru
1. Se amestecă usturoiul, ghimbirul, sake (sau vin) şi sucul de lămâie şi se toarnă peste peşte. Se aşază peştele într-un aparat de fiert la aburi (sau într-o sită, pusă deasupra unei cratiţe în care fierbe apă şi acoperită cu un capac), şi se lasă 5-6 minute sau până când peştele este bine făcut. Se presară cu coriandru şi se serveşte cu orez fiert sau cu tăieţei

Ton cu cartofi dulci

Ingrediente

4 cartofi dulci mici (aproximativ 200g fiecare)
185g de ton în suc propriu din conservă, scurs de apă
½ ceapă roşie, tocată mărunt
1 ardei iute roşu, mic, curăţat de seminţe şi tocat
sucul de la 1 lime
6 linguri de iaurt gras (grecesc sau de oaie şi bivoiliţă)
o mână frunze de coriandru
  • 1. Se curăţă cartofii şi se înţeapă peste tot cu o furculiţă. Se pun la microunde şi se lasă 18-20 de minute pe treapta High, până devin moi. Se taie în jumătăţi şi se aşază cu partea tăiată în sus, pe un platou.
  • 2. Se împarte tonul pe fiecare din cele opt jumătăţi de cartofi. Se adaugă ceapa roşie şi ardeiul iute, apoi se stoarce suc de lime. Se aşază deasupra câte o linguriţă de iaurt şi se presară cu frunze de coriandru.

Plăcinţele picante cu peşte afumat, ouă şi salată


Ingrediente

300g de macrou afumat
300g piure de cartofi rămas prin frigider
2 cepe verzi, tocate mărunt
1 lingură pastă de curry
1 lingură de făină
3 linguri ulei de măsline extravirgin
4 ouă
200g mix frunze de salată
frunzele de la ½ legătură de coriandru
sucul de la 1 lămâie
  • 1. Se rupe peştele în fâşii mari, dând deoparte pielea şi oasele.
  • 2. Se amestecă fâşiile de peşte, piureul de cartofi, ceapa şi pasta de curry, apoi se formează cu mâinile patru chiftele cilindrice. Se lasă la rece în frigider 10 minute sau maximum 24 de ore. Se presară fiecare plăcintuţă cu puţină făină. Se încălzeşte o lingură de ulei într-o tigaie nonaderentă, apoi se prăjesc plăcinţelele 3-5 minute pe fiecare parte, până devin aurii şi s-au încălzit bine.
  • 3. Între timp, se pune apa la fiert într-o cratiţă. Se pun ouăle uşor în apă. Se lasă să fiarbă 4 minute – dacă vrei ouă cleioase – sau 6 minute – dacă le vrei mai tari. Se scot şi se curăţă de coajă. Se amestecă laolaltă frunzele de salată, cele de coriandru, sucul de lămâie şi 2 linguri de ulei. Se servesc plăcinţelele de peşte cu salata alături şi cu un ou deasupra.

Somn la cuptor


Ingrediente

somn
ceapa
ardei gras
ciuperci
usturoi
vin
rosii
ardei iute
conserva de rosii decojite

Cantitatile sunt flexibile, in functie de cat peste avem.
  • 1. Se taie in bucati pestele si se prajeste in putin ulei. Se scoate pe o farfurie si se absoarbe excesul de ulei.
  • 2. Se taie ceapa si ardeiul, se calesc in putin ulei, se adauga ciupercile (intregi daca sunt mici, taiate daca sunt mai mari), 1 ardei iute maruntit si usturoi. Se adauga condimente dupa gust (sare, piper, soia).
  • 3. Se mai lasa la calit, apoi se adauga si conserva de rosii si un pahar de vin.
  • 4. Se mai lasa 2 minute pe foc, se adauga pestele si felii de rosii. Se mai pune o cana cu apa si se da la cuptor in jur de 30 de minute.
  • 5. Pofta buna!

BUDINCA DE CARTOFI CU PASTRAV AFUMAT


Ingrediente

500 gr.cartofi dulci
100 gr.spanac
150 gr.pesmet
1 lamaie(sucul si coaja)
150 gr.pastrav afumat
1 lingura marar tocat
ulei
sare
piper
  • 1. Fierbem cartofii cubulete in apa cu sare si oparim spanacul.Pasam apoi cartofii intr-un catron si punem apoi pastravul taiat cubulete,zeama si coaja de la lamaie,spanacul bine stors,mararul,sare si piper dupa gust.
  • 2. Punem pe fundul unei tavi jumatate din compozitia de pesmet si ulei,apoi asezam compozitia de budinca si o nivelam usor.Deasupra presaram cealalta jumatate de pesmet ramasa si dam tava cu budinca la cuptor pana se rumeneste pe partea cu uleiul(cam 5-10 minute).O scoatem si o lasam sa alunece usor pe o farfurie dupa care o rasturnam cu cealalta parte(neprajita)in tava.Dam din nou tava la cuptor pana se rumeneste si ea.
  • 3. Cand este gata rasturnam budinca pe un platou si o feliem.
  • 4. Servim budinca fierbinte cu smantana,rosii si salata verde. Pofta buna!

Biban de mare cu fenicul la tavă

Ingrediente

 
2 bibani de mare, filetaţi
2 bulbi de fenicul, tăiaţi fin
1 ceapă roşie, tăiată subţire
3 linguri ulei de măsline extra virgin
1 lingură frunze de oregano proaspete
câteva picături de Pernod (sau ouzo),
opţional
sucul de la ½ de lămâie şi câteva feliuţe de lămâie

  • 1. Se încinge cuptorul la 220° C/gaz 7. Se crestează pielea de pe fileuri cu un cuţit ascuţit şi se asezonează. Se aşază feniculul şi ceapa într-o tavă mare pentru copt. Se stropesc cu ulei de măsline, se sărează şi piperează. Se lasă la cuptor 7 minute.
  • 2. Se scot legumele din cuptor şi se presară cu frunze de oregano. Se aranjează peştele deasupra. Se stropesc cu puţin Pernod şi suc de lămâie şi se aşază feliuţe de lămâie la capete. Se bagă din nou la cuptor pentru 7-10 minute sau până când este gata peştele; carnea trebuie să fie opacă şi pielea trebuie să se poată înlătura uşor. Se serveşte direct din tava de copt.

Chiftele de peşte cu mazăre


Ingrediente

500g de cartofi făinoşi, tăiaţi cubuleţe
175g de mazăre congelată
300g fileuri de păstrăv
1 cub de unt
făină pentru pudrat
2 linguri ulei de floarea-soarelui

PENTRU MAIONEZA CU ARDEI IUTE
ŞI LĂMâIE verde
4 linguri de maioneză
coaja rasă de la o lămâie verde, plus câteva feliuţe pentru servit
1 ardei iute roşu, fără seminţe, tăiat fin
  • 1. Se fierb cartofii în apă sărată, până se înmoaie, adaugând mazărea în ultimele 5 minute. Între timp, se aşază peştele într-un vas ce poate fi folosit în cuptorul cu microunde, se pune puţin unt deasupra şi se acoperă cu folie alimentară, apoi se bagă în cuptorul cu microunde, potrivit la treapta High, 3-4 minute, până se înmoaie.
  • 2. Se scurg cartofii şi mazărea, apoi se aşază la loc în cratiţă şi se zdrobesc bine. Peştele se curăţă de piele şi se rupe în bucăţi mici, apoi se aşază peste piureul obţinut mai devreme şi se asezonează. Se modelează opt chiftele, cu mâinile date prin făină, şi se pudrează puţin cu făină.
  • 3. Se încinge uleiul într-o tigaie nonaderentă, apoi se prăjesc chiftelele până devin crocante şi se rumenesc, întorcându-le o dată. Se amestecă maioneza, lămâia verde şi ardeiul iute, apoi se serveşte alături de chiftele, feliuţe de lămâie verde şi salată.

Somon cu sos de muştar, roşii cherry şi ciuperci

Ingrediente


Adauga la favorite

Print

Trimite pe mail 2 fileuri de somon, de 100g fiecare

10 roşii cherry

5 ciuperci tăiate în jumătate

2 linguriţe de seminţe amestecate (dovleac, floarea-soarelui, in)

3 linguriţe seminţe de susan

1 linguriţă seminţe de in măcinate

2 linguri ulei de susan, pentru prăjit

1 lingură ulei de măsline, pentru uns

sucul de la o lămâie, pentru servit

câteva frunze întregi de busuioc proaspăt, pentru servit



PENTRU SOS

4 linguri de muştar normal, delicat

1 legătură de mărar tocat

1. Cele două fileuri de somon se ung cu ulei de măsline, se aşază într-o tavă mică şi se dau la cuptor 10-15 minute.


2. Între timp se toarnă uleiul de susan într-o tigaie mică şi se pune pe foc. Se adaugă cele trei tipuri de seminţe şi se prăjesc câteva secunde. Se adaugă ciupercile şi roşiile şi se lasă pe foc cât să se rumenească.

3. Pentru servit se prepară sosul de muştar. Se amestecă într-un bol mic muştarul cu mărarul tocat şi puţină apă. Se va turna peste peşte, care se va servi ornat cu frunze de busuioc proaspăt, alături de garnitura de legume călite.