Ingrediente
Tort140 gr ciocolata dulce-amaruie, taiata marunt
60 gr unt nesarat
1/2 lingura esenta vanilie
3 linguri cacao pudra
½ ceasca apa (112 ml)
85 gr creme fraiche
2 oua
2 galbenusuri
11 linguri zahar granulat
4 linguri zahar brun
9 si 1/2 linguri faina
½ lingura bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
½ lingurita sare
Ganache ciocolata alba
230 gr ciocolata alba, taiata
7 linguri smantana
1 lingura unt nesarat
Ganache ciocolata neagra
145 gr ciocolata dulce-amaruie
11 linguri smantana
Glazura ciocolata
60 gr ciocolata dulce amaruie, taiata
2 linguri zahar granulat
3 linguri cacao pudra
3 linguri apa
1 lingura brandy
225 gr unt nesarat, la temperatura camerei
6 linguri zahar pudra
Bucati de ciocolata neagra si alba
- 1. Pt tort Preincalziti cuptorul la 180 grade.Ungeti o tava rotunda cu unt si puneti in interior hartie de copt.Intr-o oala medie amestecati incet 85 gr ciocolata cu vanilia si untul, la foc mic.Dupa ce s-a topit continutul, luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
- 2. Intr-o cratita mica , combinati pudra de cacao cu apa si aduceti la fierbere, amestecand constant.Dupa ce se raceste, adaugati amestecul in ciocolata topita, apoi adaugati si creme fraiche.
- 3. Intr-un bol suficient de incapator se bat oualele cu galbenusurile, ambele zaharuri, cu ajutorul unui mixer, aproximativ 5 minute.Incorporati la aceasta amestecul de ciocolata de mai sus.Intr-un castron se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu,praful de copt si sarea, totul se transfera apoi intr-o sita.Se cerne continutul, amestecandu-se cu aluatul de ciocolata.Cu o spatula se incorporeaza toate ingredientele uscate.
- 4. Intindeti aluatul in tava pregatita anterior si puneti deasupra restul ciocolatei ramase.Coaceti in cuptorul preincalzit timp de 25-30 de min, pe randul de jos sau pe cel din mijloc al cuptorului.Apoi, lasati sa se raceasca complet.
- 5. Intre timp,puteti face ganache-ul de ciocolata alba.Topiti ciocolata alba la bain marie.Puneti o cratita pe foc si amestecati untul cu smantana,pana ce untul s-a topit.Turnati apoi continutul peste ciocolata topita.Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru cel putin o ora.
- 6. Ganache-ul de ciocolata neagra.Incalziti intr-o cratita smantana.Topiti apoi ciocolata separat,turnati apoi peste,smantana.Se lasa se raceasca si apoi se baga la frigider cel putin o ora.
- 7. Glazura de ciocolata.Intr-o cratita topiti ciocolata.Separat, intr-un alt recipient se amesteca zaharul, pudra de cacao si apa.Se aduce la fierbere amestecand constant.Se ia de pe foc, se adauga ciocolata topita si brandy-ul.Se lasa sa se raceasca complet, aproximativ 30 de minute.
- 8. Intr-un bol, se bate untul cu mixerul, pana acesta devine cremos.Se adauga amestecul de ciocolata de la punctul 7.Apoi, tot cu ajutorul mixerului, se incorporeaza si zaharul pudra.
- 9. Pe o hartie de copt sau pe un blat de lemn se intoarce tava in asa fel incat blatul de tort se fie scos.Se taie pe lung in 6 parti egale, dreptunghiuri sau cercuri, in functie de forma tavii.
- 10. Pe o hartie de copt se intinde o parte din glazura de ciocolata, peste aceasta se aseaza prima felie de blat, taiata anterior.Aceasta este baza.Intindeti peste jumatate din ganache-ul de ciocolata alba, adaugati inca o felie de blat.Intindeti peste jumatate din ganache-ul de ciocolata neagra, adaugati inca o felie de blat.Intindeti un sfert din glazura de ciocolata.Repetati operatiunea cu inca 2 parti de blat peste care se intinde restul ganache-ului de ciocolata alba, respectiv neagra.Peste ultimul blat se intinde glazura de ciocolata, se adauga deasupra bucatile de ciocolata alba si neagra.Restul glazurii se aplica si pe celelalte laturi ale tortului.Tortul astfel format se transfera pe un platou si se lasa la frigider cateva ore pana ce glazura s-a intarit foarte bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu