Ingrediente
Blatul-6 oua
-190 g zahar pudra
-100 g unt nesarat topit
-150 g faina
-40 g cacao
Crema
-coaja rasa si zeama de la 4 portocale
-4 linguri zahar tos
-600 g fructe de padure
-coniac
-500 ml smantana dulce groasa
-200 g ciocolata cu visine rupta bucatele
Pentru ornat
-150 g ciocolata amaruie cel putin 70% cacao
-200 g unt nesarat,inmuiat
-150 g zahar pudra cernut
-1 lingura extract de vanileie
-150 g fructe de padure pentru ornat
- 1. Se incinge cuptorul la 180C(treapta 4) se tapeteaza o forma de tort cu diametru de 24 cm cu hartie cerata. Pentru blat se bat albusurile impreuna cu zaharul pana isi tripleaza volulmul si se fac spuma tare . In spuma tare se adauga foarte incet galbenusurile si untul topit dar nu cald.Se adauga faina si pudra de cacao cernuta putin cate putin,cat mai usor. Turnati amestecul in forma pregatita anterior,si o introduceti in cuptorul incins.Se coace baltul 20-25 min cand este gata il scoateti si il lasati sa se raceasca pe un grilaj.
- 2. Umplutura Se incalzeste coaja si zeama de portocala cu zaharul pana se topeste.Se adauga fructele si fierbeti aproximativ 5 min pana cand se inmoaie fructele.Se stinge focul si se aduga 2-3 linguri de coniac.Se lasa sa se raceasca putin si se strecoara prin sita si e pun separat siropul si fructele.
- 3. Se iau 100 ml smantana dulce si se pun la fiert in cratita care ati fiert fructele.Cand incepe sa formeze bule se ia de pe foc si se pune ciocolata rupta bucatele,se amesteca pana se topeste si se lasa crema deoparte.
- 4. Se taie blatul in trei si se insiropeaza cu siropul de portocale si fructe de padure.Se lasa sa absoarba blatul siropul si se bate restul de de smantana dulce pana se face frisca.
- 5. Se acopera blatul cu un strat uniform de ciocolata si se lasa circa 4 cm de jur-imprejur neacoperit.Intindeti un strat de frisca si presarati deasupra fructele de padure,se pune partea din mijloca a blatului si se repeta cu umplutura apoi capacul. Se lasa in frigider pana se face crema de ornat.
- 6. Pentru crema de ornat se topeste ciocolata si se lasa dupa aceea sa se racoreasca. Intru-un castron se amesteca untul pana se inmoaie si devine cremos,se aduga zaharul pudra dat prin sita si se bate in continuare ,pana se obtine o pasta pufoasa si aerisita.Se adauga treptat vanilia si ciocolata,se amesteca compozitia pana devine neteda si lucioasa. Se imbraca tortul atat suprafata cat si marginile intinzand si netezind crema cu o spatula.Se orneaza cu fructe de padure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu