sâmbătă, 25 iunie 2011

Pâine umplută


Mic dejun excelent pentru o zi plină de energie. Pâinea asta e un mic dejun excelent, pentru care nu mai trebuie să deschizi frigiderul; e un fel de pizza umplută cu ingredientele preferate şi făcută sul. Nu îţi place mozzarella şi n-ai găsit la magazin roşii uscate la soare? Nu-i nimic, foloseşte bucăţele de salam, caşcaval ras sau chiar felii de ou fiert.

Ingrediente

 
PENTRU ALUAT
500g de făină pentru pizza (sau făină obişnuită)
1 plic de drojdie uscată
½ linguriţă de sare
20ml ulei de măsline
260ml de apă călduţă

PENTRU UMPLUTURĂ
200g de mozzarella, ruptă în fâşii
120g de măsline verzi, fără sâmburi, tăiate felii
120g de roşii uscate la soare (în ulei) sau uscate marinate, tăiate felii

PENTRU UNS
1 gălbenuş, bătut
  • 1. Într-un bol, se amestecă drojdia cu făina şi sarea. Se adaugă uleiul, apa şi se încorporează lichidul cu o lingură sau cu mâna. Apoi se răstoarnă compoziţia pe suprafaţa de lucru şi se frământă (cu mâinile date uşor prin făină) timp de 5-10 minute, până când se obţine o cocă omogenă şi elastică. Se pune într-un bol curat, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă să crească până îşi dublează volumul (aproximativ 2-3 ore, dacă este cald în bucătărie).

  • 2. Se ia o tavă şi se tapetează cu hârtie de copt sau cu o mână de griş. Aluatul se întinde sub formă de dreptunghi (cu mâna, pentru că ai nevoie de o foaie groasă) şi se presară cu umplutură pe 2/3 din suprafaţă. Se rulează (terminând cu treimea rămasă goală), după care se unge cu gălbenuş. Se pune pe tavă şi se lasă la crescut cât timp se încălzeşte cuptorul.

  • 3. Se încinge cuptorul la 220º C. Se dă pâinea la cuptor timp de 50 de minute (dar, după primele 20 de minute, se reduce temperatura la 180º C).
  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu