luni, 27 iunie 2011

Vită înăbuşită cu miere,soia si garnitura de varza chinezeasca


Carne fragedă, sos incredibil de bogat. Această reţetă este perfectă atunci când ai mulţi musafiri. Se poate pregăti dinainte şi cum bucăţile de carne recomandate pentru înăbuşit sunt cele mai ieftine, nu te va costa o avere

Ingrediente

2 linguri de ulei vegetal
1,5kg carne de vită, de preferat doi obraji de vită, tăiaţi în jumătate (vezi sfaturile de la pag. 81)
1 ceapă, tocată grosier
1 morcov, tocat grosier
1 praz, tocat grosier
1 tulpină de celery, tocată grosier
2 căţei de usturoi
1 legătură mică de cimbru
5 boabe de coriandru
2 cuişoare
50ml oţet de Sherry
60ml sos de soia
200ml de Madeira
3 linguri de miere lichidă
1 lingură pastă de tomate
800ml supă de pui gata făcută

PENTRU VARZA CHINEZEASCĂ
3 căpăţâni de varză chinezească, tăiate în sferturi
2 linguri ulei de măsline
2 linguriţe sos de soia
1 lingură de zahăr pudră
1 bucată mică de ghimbir
100ml supă de pui

  • 1. Cum să pregăteşti obrazul de vită: 1 Se aşază carnea pe un tocător, cu tendonul în sus şi se introduce un cuţit bine ascuţit în tendon. 2 Cu vârful cuţitului se înlătură tendonul de pe carne în fâşii. 3 Se înlătură grăsimea şi tendoanele de pe toate părţile, astfel încât să obţii o bucată de carne în formă de inimă. 4 Se taie în jumătate în două bucăţi de mărimea unui pumn.
  • 2. Se încălzeşte cuptorul la 160° C/ gaz 3. Se încinge uleiul într-un vas mare care merge şi la cuptor, apoi se rumeneşte carnea bine, pe toate părţile, timp de 10 minute.
  • 3. Se presară legumele, cimbrul, boabele de coriandru şi cuişoarele printre carne şi se lasă în continuare pe foc mare timp de 10 minute până când se rumenesc toate.
  • 4. Se toarnă deasupra oţetul de Sherry, sosul de soia şi Madeira şi se stropeşte cu miere. Se amestecă totul bine şi se lasă pe foc mare ca să se reducă lichidul, până când devine totul lipicios şi siropos, iar carnea este bine acoperită. Se adaugă amestecând piureul de roşii.
  • 5. Se toarnă deasupra supa şi se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă, apoi se gustă şi se asezonează cu sare (se poate să nu mai fie necesar dacă ai folosit un sos de soia foarte sărat). Se acoperă şi se dă la cuptor 2 ore jumătate – 3 ore, amestecând o dată sau de două ori, până când carnea este foarte moale. Se scoate carnea şi se aşază în alt recipient. Se fierbe sosul 10 minute până când redevine lipicios, apoi se strecoară peste carne.
  • 6. Cu 20 de minute înainte de servire, se stropeşte varza chinezească cu jumătate din cantitatea de ulei şi de sos de soia şi se presară cu zahăr pudră. Se rade deasupra puţin ghimbir, apoi se amestecă bine până când varza este acoperită uniform.
  • 7. Se încălzeşte restul de ulei într-o tigaie mare, se adaugă varza şi se lasă pe foc până când zahărul începe să se caramelizeze. Se toarnă deasupra supa şi se fierbe constant cinci minute până când se înmoaie. Se reîncălzesc piureul şi carnea. Acum eşti gata să serveşti.
  • 8. ARANJEAZĂ PE FARFURIE CA UN PROFESIONIST: 1 Se scoate carnea din sosul de soia. 2 Se aşază câte o lingură mare de piure pe marginea fiecărei farfurii şi se brăzdează adânc. 3 Se aşază câteva felii de carne deasupra piureului. 4 Se aşază câte două sferturi de varză pe partea cealaltă a farfuriei şi se toarnă sosul deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu