luni, 27 iunie 2011

Keema cu carne de vita,cartofi si mazare-specifica Tarilor Arabe.


Daca doriti un gust picant ,dar placut...merita incercat!

Ingrediente

500 g carne de vita (tocata sau taiata in bucati de 3-4 cm);
2 rosii bine coapte;
2 cepe potrivite;
2 cartofi mari sau 4-5 mai mici;
4 linguri mazare ( eu am pus putin mai multa cam 7 linguri);
3 linguri iaurt;
5 linguri ulei de masline extravirgin;
1 lingurita boia de ardei de care va place;
1 lingurita pudra de coriandru;
1/4 lingurita pudra de turmeric;
1 lingurita boabe de piper negru;
1 lingurita chimen;
1 lingura patrunjel tocat;
1/2 lingura menta verde tocata;
4 ardei iuti mai mici sau 1 ardei iute mai mare;
sare , dupa gust.( personal nu fac exces de sare,dar fiecare face mancare asa cum ii cade bine si e obisnuit);
  • 1. Intr-o oala sub presiune se pune uleiul sa se incinga; se adauga chimenul si se lasa 30 de secunde pe foc si apoi se adauga ceapa tocata marunt si carnea de vita si se amesteca...se tin la calit pana cand ceapa capata o culoare galben sticlos(arareori calesc ingredientele dintr-o mancare...dar pentru ca reteta era arabeasca am urmat de data aceasta instructiunile,dat fiind faptul ca o serveam doar adultilor);
  • 2. Se adauga apoi boiaua si celelalte condimente,cu exceptia mentei ,a rosiilor si a patrunjelului tocat marunt ; Se adauga apa cat sa depaseasca cu 2 degete carnea ,se inchide oala sub presiune si se lasa sa fiarba pentru 30-45 de minute;
  • 3. Cand carnea e gata si apa a scazut semnificativ se adauga rosiile pe care in prealabil le-am pus pentru 3 minute in ulei incins,impreuna cu cartofii si se mai lasa sa fiarba pentru 15 minute(eu am folosit cartofi noi) si apoi se adauga mazarea si se mai lasa 5 minute...potrivindu-se de apa;Spre sfarsitul fierberii se adauga menta tocata marunt si se mai lasa 5 minute la fiert.
  • 4. Se ia apoi de pe foc si se adauga ardeiul iute tocat marunt,iaurtul si patrunjelul verde;Se pune astfel mancarica intr-o noua oala sau intr-un castron daca serviti imediat .
  • 5. Se serveste cu garnitura de orez( eu am folosit o varianta de orez salbatic ca e mai sanatos) si cu masline negre murate sau cu muraturi sau aveti varianta masline negre obisnuite si salata de iaurt cu patrunjel si pasta de susan-Bagdunesieh...specifica Tarilor Arabe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu