Warak Enab e varianta de sărmăluţe din zona Libanului, conţine mult pătrunjel şi mentă, zeamă de lămâie şi roşii iar gustul e total diferit de varianta românească. Singurul lucru care seamănă mult e modul în care arată şi faptul că are în compoziţie şi orez.
Pentru Warak Enab Bi-Zayt, ne trebuie aşa:
un borcan de foi de viţă conservat sau vreo 40 de bucăţi proaspete şi opărite (dacă folosim foi de viţă conservate, avem grijă să nu fie prea sărate, caz în care le ţinem 1-2 ore în apă)
4 legături de pătrunjel
1 legătură de mentă
jumătate de cană de orez
1kg de roşii
2 cepe
2 cartofi mari decojiţi
1 linguriţă de sare
1 linguriţă de ienibahar măcinat
1 linguriţă de scorţisoară
1 linguriţă de piper alb
1 cană de ulei de măsline
3/4 dintr-o cană cu zeamă de lămâie
3 căni de apă
Spălăm orezul, îl scurgem de apă şi îl puntem într-un bol mare. Apoi tocăm ceapa mărunt şi o punem într-un alt castron împreună cu o linguriţă de sare şi frecăm bine cu mâna, după care punem ceapa peste orez. Tocăm roşiile cubuleţe şi le punem şi pe ele peste orez şi ceapă. Tocăm pătrunjelul şi menta pe care le adăugăm tot peste legume.
Stoarcem câteva lămăi, cât să adunăm 3 sferturi de cană de zeamă. Turnăm jumătate din zeama de lămâie şi jumătate de cană de ulei de măsline peste amestecul de legume şi adăugăm scorţisoara, ienibaharul şi piperul alb. Amestecăm bine. Bun, ăsta ne e amestecul cu care vom umple foile de vită. Este destul de zemos, aşa că vă recomand să-l puneţi într-o sită pe care s-o puneţi într-un castron (ca să colectaţi zeama pe care apoi să o puneţi în oală). Eu n-am făcut aşa şi tare m-am chinuit.
Următorul pas este să pregătiţi oala, una de mărime mijlocie ar fi cea mai potrivită. Pe fundul oalei puneţi rondele de cartofi, să nu se lipească rulourile cu legume şi să nu fie prea aproape de foc. Peste rondelele de cartofi turnaţi cealaltă jumătate din cana de ulei de măsline, nu vă faceţi griji, se va ridica oricum la suprafaţă.
Pasul următor este realizarea efectivă a rulourilor: întindeţi pe suprafaţa de lucru o foaie de viţă, puneţi în mijlocul ei o lingură de compoziţie şi rulaţi foaia. Apoi, luaţi ruloul în mână şi indesaţi capetele rămase înspre interior. Exact ca la sărmăluţele româneşti. Rulourile se pun în oală peste rondelele de cartofi, ordonate frumos, fără să lăsăm spaţii între ele şi fără să le înghesuim. Când am terminat de rulat, acoperim cu câteva foi de viţă şi turnăm deasupra jumătatea de cană de zeamă de lămâie şi 3 căni de apă.
Acoperim cu o farfurie întoarsă de mărime potrivită, ca să fiarbă mai liniştit şi să nu se desfacă. Fierbem la foc mic 45 de minute – o oră. După ce a trecut timpul de fiert, oprim focul şi scoatem sărmăluţele arăbeşti din zeamă.
Se servesc calde sau reci, garnisite cu bucăţi de lămâie.
"Ne scapa mereu cate ceva in viata, de aceea trebuie sa ne nastem mereu..." Marin Sorescu

Etichete
- Calatorii de-a lungul si de-a latul lumii... (7)
- Culinar - mic dejun sarat (20)
- Culinar - placinte si alte aluaturi (22)
- Culinar - prajituri si torturi (19)
- Culinar - retete arabesti (14)
- Culinar - retete cu carne de vita (21)
- Culinar - retete cu peste (34)
- Culinar - retete de salata (37)
- Culinar - Reţete mediteraneene (51)
- Culinar -mic dejun dulce (6)
- Fotografie (3)
- Ganduri de zi cu zi... (2)
- Hituri romanesti ale anilor 2000 (20)
- Liban (1)
- Muzica - feng shui (13)
- muzica anii 50-60 (22)
- Muzica instrumentala (13)
- Muzica mexicana (3)
- Muzica romaneasca mai noua si mai veche (30)
- Muzica sufletului meu.... (89)
- Muzica veche (42)

Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu