duminică, 3 iulie 2011

Baba Gannouj

Baba Ghanoush ( Baba Ganouj in araba) este o binecunoscuta salata de vinete, foarte populara in tot Levantul (Siria, Liban, Iraq si Palestina) si in Egipt. Traducerea din araba ar suna cam asa " rasfatatul tata batran", iar legenda zice ca baba ghanoush era o mancare, ca un piure de vinete, pe care o tanara araboaica o facea pentru varstnicul ei parinte. Legenda s-a raspandit in tot Orientul Mijlociu, iar oamenilor le-a placut atat de mult reteta, incat au facut o serie de variatii pe tema. Acum este o emblema a gastronomiei arabe.
Simbol al aromelor orientale, Baba Ghanoush poate fi servita ca antreu, ca sos langa o pita araba sau ca salata langa o friptura condimentata si suculenta.
Pentru salata Baba Ghanoush sunt necesare:
-1-2 vinete medii
-o jumatate de ceapa mica
-cateva rosii
-tahina
-ulei de masline
-un catel de usturoi
-chimen (optional)
-sare
Puneti vanata coapta si tocata in robot, usturoiul, ceapa tocata, un varf de lingurita chimen, sare, o lingura tahina, doua linguri suc de lamaie. Mixati.
Decorati cu rosii, chimen sau patrunjel. Stropiti cu ulei de masline.
Se serveste rece, de la frigider.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu